Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 серпня 2019, 15:11

У Нацбанку розповіли, як розпізнати фальшиву банкноту

Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки без застосування спеціальних детекторів, пояснюють у Нацбанку.

Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки без застосування спеціальних детекторів, пояснюють у Нацбанку.
Фото: politeka.net

Способи перевірки

Справжність банкноти можна перевірити в такі способи:

1. На дотик перевіряється банкнотний папір і рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку.

2. Проти світла:

  • водяні знаки (багатотоновий водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні);
  • наскрізний елемент (суміщене зображення) – зображення, що виконані в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти і суміщаються або доповнюють одне одного при розгляданні проти світла;
  • повністю занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій за допомогою збільшувального скла можна побачити зображення у прямому та перевернутому вигляді цифрового позначення номіналу та елемент малого Державного Герба України.

Читайте також: Кількість фальшивих гривневих банкнот в Україні знизилася на чверть

3. При зміні кута нахилу банкноти:

  • зображення, що виконані оптично-змінними фарбами, які змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору (на банкнотах середніх та високих номіналів зразка 2003-2007 років та банкноті номіналом 20 гривень зразка 2018 року) і мають кінетичний ефект (на банкнотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року та 500 гривень зразка 2015 року);
  • «віконна» (частково введена в товщу паперу) полімерна захисна стрічка відповідного кольору (на банкнотах номіналом 100 гривень зразка 2014 року – темно-сірий, номіналом 500 гривень зразка 2015 року – коричневий), містить зображення номіналу банкноти та графічного знака гривні і має яскраво виражений кінетичний ефект (при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки);

Читайте також: ЄЦБ назвав купюри, які найчастіше підроблюють

  • латентне зображення цифрового позначення номіналу, що видиме при розгляданн банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом (темні на світлому фоні при розгляданні банкноти з довгої сторони, світлі та темному фоні – з короткої сторони).

4. При збільшенні (за допомогою збільшуваного скла) – наявність та якість надрукованих мікротекстів, наявність рельєфу фарби (портрет, знак для людей з послабленим зором тощо).

Детальну інформацію щодо описів усіх банкнот національної валюти, що перебувають в обігу та їх елементів захисту, дивіться за посиланням.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 серпня 2019, 21:06
#
Я бы рекомендовал всё-таки приложение для смартфона,

о котором можно узнать перейдя по ссылке:

Захисні елементи гривні у мобільному додатку «Українська гривня»

.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися