Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2019, 8:13

НБУ розширить перелік уповеноважених банків зі зберігання готівки

До переліку уповноважених банків зі зберігання запасів готівки Національного банку зможе потрапити більше банків. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

До переліку уповноважених банків зі зберігання запасів готівки Національного банку зможе потрапити більше банків.
Фото: daily.rbc.ua

Що це значить

  • Національний банк допустить системно важливі банки до участі у відборі банків, що залучатимуться до зберігання запасів готівки регулятора.

Критерії відбору банків

Відтепер НБУ здійснюватиме відбір банків, які залучатимуться до зберігання запасів готівки регулятора та проведення операцій із ними в усіх регіонах країни (далі – уповноважені банки), за одним із таких критеріїв:

  • держава володіє часткою статутного капіталу банку у розмірі понад 75%;
  • контрольний пакет банку належить міжнародним фінансовим та банківським установам, що мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу, підтверджений у бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній;
  • банк включено Нацбанком до переліку системно важливих банків.

Читайте також: Системно важливий банк — що це означає для вкладника (рейтинг)

Водночас банки, що відповідають одному із цих критеріїв, не залучатимуться до зберігання запасів готівки Національного банку, якщо щодо них або до власників істотної участі в них/пов’язаних із ними осіб/їх кінцевих бенефіціарних власників застосовано санкції іноземними державами – членами Організації економічного співробітництва та розвитку, Європейським Союзом чи Україною.

Що відомо

  • На сьогодні до переліку системно важливих НБУ вніс 14 банків.
  • Ці банки з 20 серпня можуть звернутися до регулятора з клопотанням про надання їм статусу уповноваженого банку та у разі його отримання взяти участь у процесі забезпечення готівкового обігу за делегованою моделлю.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися