Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 серпня 2019, 11:00

Мандруємо з Приват 24. Тернопіль

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись у Тернопіль.

Партнер материала

Тернопіль – місто навколо ставу

Файне місто неможливо уявити без мальовничого Тернопільського ставу, оточеного зеленню парків, різноманіттям пляжів, променадів, велодоріжок, дитячих та спортивних майданчиків, затишними кав’ярнями та ятками зі смачним морозивом. Саме цю частину хочеться забрати й перенести у своє місто, щоб оаза спокою та релаксу завжди була під рукою. Але й крім озера тут є що подивитися і де відпочити.

З датою створення міста питань не виникає, адже все чітко задокументовано. У 1540 році польський король Сигізмунд І видав грамоту на заснування міста великому коронному гетьману Яну Амору Тарновському. Цей факт не дає простору для уяви щодо виникнення назви міста, адже Тарнопіль – це, очевидно, місто Тарновських. Хоча є ще версії про «тернове поле», на якому колись виросло поселення.

Після другої світової війни початкова назва була змінена Президією ВР СРСР на Тернопіль. Але пана Тарновського тут можна зустріти й зараз – тому не дивуйтеся, коли побачите бородатого чоловіка на велосипеді чи в човні на футболках містян та в сувенірних крамницях. Це якраз і є осучаснений Ян Амор, якого тернополяни досі не забувають.

Тернопіль не назвати промисловим містом, хоча колись тут процвітали комбайновий завод і завод Оріон. Зараз тут виробляють текстиль – «Текстерно», фармацевтичні препарати – «Тернофарм», лампи і електроприлади – «Шредер», кабельну автоелектрику – «Сумітомо Електрик Борднетце-Україна», вікна – «Вікнарьофф», меблі – «Нова», «Лісма», «Акант». Харчову промисловість представляють «Молокія», кондитерська фабрика «ТерА», пивоварня «Опілля», Тернопільський м’ясокомбінат. Протягом останніх років в Тернопіль приходять представництва іноземних IT-компаній, і цей напрям на сьогодні вважається одним з найперспективніших. Зважаючи на кількість якісних закладів харчування та відпочинку, готелів та хостелів, фестивалів та інших активностей для мандрівників – місто крок за кроком розвиває і туристичну галузь.

ТОП-10 атракцій Тернополя, до яких варто завітати:

1) Тернопільський став – це те місце, куди вас в першу чергу поведуть тернополяни. Як не дивно — це штучна водойма, розміром аж у 300 га, створена майже одночасно із закладенням Тарнополя, на місці болота біля річки Серет. Ставом курсують теплоходи, якими можна дістатися на дальній пляж. Ближній пляж називається «Циганка», він наразі виглядає цілком по-європейськи, а людей тут багато протягом всього літа.

Посеред велетенського ставу є навіть свої острови – Чайка і Острів закоханих. На останньому часто можна зустріти молодят щойно після вінчання. Поруч зі ставом розташований парк імені Т.Г. Шевченка, в якому є свій шматочок Парижу – так звані Єлисейські поля, на яких розкидані сучасні скульптури, а туристи обов’язково фотографуються з гігантським написом «I love Ternopil».

2) Старий замок у Тернополі — це на сьогодні не стільки фортифікаційна споруда, скільки палацовий маєток, що стоїть на пагорбі понад ставом. Перший замок був закладений під час створення міста і тоді начебто мав всі атрибути фортеці – башти, ворота, мури. Цей символ Тернополя пережив чимало руйнацій, але раз за разом відбудовувався. Можна спробувати потрапити на екскурсію до замкових підземель та довідатися про численні підземні ходи.

3) Найстаріша церква Тернополя – Воздвиженська або Надставна, бо розташована знову ж таки поблизу ставу. Вона теж була збудована в часи заснування міста (а за деякими даними – ще раніше) з використанням оборонних архітектурних традицій. Унікальність церкви підкреслюють всі екскурсоводи, адже вона поєднує відразу кілька стилів – півкруглу апсиду, як у давньоримських базиліках, елементи староруського, візантійського, романського стилів. Про церкву існує чимало легенд, збережено багато записів про зцілення людей завдяки її чудотворним образам.

4) Тернопільський собор, що домінує над центром міста, а точніше — Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, побудовано у XVIII столітті в стилі бароко. Собор також має довгу і складну історію, а під ним ховаються розгалужені підземелля. Тут варто піти на екскурсію з гідом і в усьому розбиратися. Біля собору можна побачити пам’ятник патріарху Йосифу Сліпому, а також бронзовий макет міста, на якому зображено план Тарнополя до 1939 року, тобто до руйнувань під час війни.

5) Головна площа Тернополя – Театральний майдан. Крім самого приміщення Тернопільського академічного обласного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка на площі можна побачити пам’ятник Тарасу Шевченку, а трохи далі, на бульварі Шевченка, – пам’ятник Незалежності та пам’ятник Соломії Крушельницькій. Тут приємно прогулятися ввечері, коли вмикається підсвітка і бринять фонтани, а посидіти можна під відновленим тристороннім годинником, який входить до переліку «Спадщини світового годинникарства».

6) У місті багато незвичайних оригінальних скульптур. На тому ж бульварі є цікава скульптура «Випадкова зустріч», у вигляді жінки, що сидить на лаві і зацікавлено слухає невидимого співрозмовника. Туристи цим радо користуються, сідають поруч і фотографуються. Насправді ж колись у цієї пані була колежанка, з якою вони явно вели захопливу бесіду. Цікаво подивитися в інтернеті, як виглядала повна скульптура раніше, відразу після встановлення. Куди ж поділася співрозмовниця – мабуть, ми вже ніколи не довідаємося.

Інший приклад – пара лелек, що знаходиться між Тернопільським замком, РАГСом і собором, де тернополяни одружуються і вінчаються, та пологовим будинком. Дерево щастя – ще одна весільна локація на березі ставу, де молодята вішають замочки у день шлюбу.

Дерево без коріння – сумний пам’ятник, присвячений тим, хто був депортований з Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя у 1944-46 роках.

Ще у місті можна знайти: один з 12 стільців; пам’ятник сантехніку, що визирає з водопровідного люка; пам’ятник людині-невидимці, що виглядає як велетенські черевики; пам’ятник бджолі-трудівниці; пам’ятник старому роверу та інші.

7) Пішохідний центр Тернополя – дуже приємне місце для прогулянки та обіду у затишному ресторані чи перекусу у кав’ярні. На вулиці Валовій, що йде по місцях, де колись були оборонні вали міста, можна побачити багато цікавого. Тут художники демонструють свої роботи, а ще – знаходиться незвичний пам’ятник Ігорю Гереті, археологу, мистецтвознавцю, історику і поету, який крокує вулицею до обласного музею. До речі, якщо матимете час – можна завітати до немаленького Тернопільського обласного краєзнавчого музею, де зібрано близько 300 тис. артефактів і пам’яток.

8) Парків в Тернополі декілька, і в кожному з них приємно відпочити.Гідропарк «Топільче» знаходиться неподалік від ставу. Парк доглянутий, з фонтанами, каналами і місточками, дамбами і водоспадами, водяними млинами, спортивними і дитячими майданчиками і навіть своїм зоокутком. Є тут і Поляна казок, і Козацький острів, і мотузковий парк та багато іншого.

Парк Національного відродження відомий своїм велетенським Співочим полем, сцена якого може прийняти до 1200 артистів, а в амфітеатрі розташуються до 5000 глядачів. Один з помітних пам’ятників цього парку – літак на високому постаменті, присвячений льотчикам-визволителям міста.

9) «Приватбанк» в Тернополі представлений досить широко – у місті знайдеться не менше двох десятків відділень та банкоматів «Привату».

10) Фестивалі Тернополя – ще одна принада для туристів. Серед них – рок-фест «Файне місто» (25-28 липня 2019), Фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять» (18-21 липня 2019), мистецький фестиваль «Ї», на якому збираються митці різних сфер – музики, живопису, літератури, фото та кіно (проходить у травні), Фестиваль медіа-арту і експериментальної музики, ДжазБез Тернопіль, танцювальні фестивалі, фестивалі вишивки та національного костюму, фестивалі хіп-хопу та брейкінгу та інші.

Як доїхати

Якщо подорожуєте зі столиці, сервіс bilet.privatbank.ua рекомендує обрати потяг Інтерсіті+ 715К «Київ – Перемишль», щоб приїхати до Тернополя в зручний час, а не посеред ночі. Відправляється він о 6.50, а прибуває о 12.12. Ціна квитків: 1 клас – 683 грн, 2 клас – 348 грн.

Де зупинитися

Варіантів розміщення в Тернополі чимало. Ціни стартують від 260 грн за 2 дорослих в хостелах до 1000-1400 грн в готелях чи апартаментах. Гарний номер на двох зі сніданком, майже у центрі обійдеться в 500-600 грн.

Де поїсти

Смачних і оригінальних закладів тут дійсно багато. Must-visit за порадою тернополян – це «Старий млин», куди можна йти як на екскурсію в етнографічний музей. Ще один заклад, де можна довго ходити і роздивлятися саме приміщення – ресторан «Ковчег». Тут ви побачите круті скульптури в стилі джанк-арту від скульптора Сергія Кузнєцова, невеличку слимакову ферму, а потім зможете спробувати місцеве авторське пиво і фірмові брамбораки. Саме «Старий млин» і «Ковчег» не раз вигравали призи у різних конкурсах. Нам також дуже сподобалися страви, обслуговування і ціни в відносно новому крафт-пабі «Le Rock».

Куди поїхати на екскурсію

Тернопільська область – одна з найбагатших на надзвичайно цікаві історичні місця. Туристів точно вразить неготичний Домініканський костел у Чорткові, який колись був оточений мурами оборонного монастиря ордену домініканців. В Бучачі не можна пропустити Василіанський монастир, що височіє над містом, з Хрестовоздвиженською церквою і приміщеннями келій та гімназії. У Збаражі вартий відвідування Збаразький замок, який починав як фортеця, але згодом був перетворений на палац Потоцьких.

Неймовірний «малий Версаль» князів Вишневецьких, класичний палац у місті Вишневець теж збудовано на фундаменті старого замку, а деякі його зали були точними копіями Версальського палацу. Колись цей палац був відомий своїми садами і картинною галереєю.

Побачити, як Дністер майже повністю огинає місто Заліщики Тернопільської області можна з пагорбів з боку села Хрещатик, яке вже знаходиться у Чернівецькій області. Самі по собі Заліщики теж заслуговують уваги, адже колись були відомим курортом через свій унікальний клімат, що аналогічний середземноморському.

Ще однією вражаючою пам’яткою Тернопільщини є Червоноградський замок, тобто руїни його колись величних башт і залишки костелу, де навіть можна побачити частини давніх фресок. Коло замку знаходиться каскадний Джуринський водоспад – дуже мальовничий і прекрасний сховок у літню спеку.

Кременець відомий єзуїтським костелом, а село Білокриниця – неоготичним палацом. Село Рай (і таке є в Україні) відоме черговим палацом Потоцьких і чарівним дендропарком. Неможливо проїхати повз місто Скалат (з наголосом на перше «а»), не роздивившись як слід муровані вежі Скалатського замку.

Віруючі люди обов’язково відвідають Свято-Успенську Почаївську Лавру, що у місті Почаїв.

Також цей регіон знаний за найбільшу гіпсову печеру світу з цікавою назвою «Оптимістична», тільки досліджена частина якої сягає 260 км. Це, звичайно, не єдина печера області, тому любителі спелеології можуть детальніше дослідити це питання.

Що привезти з Тернополя

Футболки з несподіваними зображеннями засновника міста – один з найоригінальніших варіантів подарунка з Тернополя. До нього, звичайно, має прикладатися коротка історична байка. На всі інші випадки тут знайдуться і традиційні магніти, і подушки, і горнятка з написами і видами міста.

Ольга Фарима

Партнер материала

Коментарі - 2

+
+2
MakDi
MakDi
18 серпня 2019, 8:38
#
Статтю написали дуже неграмотно і щей на москальськи... Як можна пиво Опілля назвати Ополье.... І замість надставної церкви вліпити зовсім іншу.
+
+27
Юрий Гусев
Юрий Гусев
19 серпня 2019, 10:02
#
Спробуйте натиснути кнопку читати українською. Гарного вам дня.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися