Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 серпня 2019, 14:11

Індекс Dow Jones втратив за день 800 пунктів

Всього за один день промисловий індекс DJ знизився на вісімсот пунктів. Причиною такого падіння вважається інверсія кривої прибутковості державного боргу Сполучених Штатів Америки. Також зафіксовано зниження інших індикаторів, зокрема і азіатських, зазначає lblv.com.

Вчора фондовий індекс Доу Джонса знизився на 800,49 пункту, втративши до завершення торговельної сесії 3,05 %. Це максимальне денне зниження показника за останні 11 місяців.

Котирування індексу почали падати після того, як на ринку американського державного боргу була відзначена інверсія прибутковості державних облігацій (дворічних і десятирічних). Стало відомо, що прибутковість дворічних виявилася вищою за прибутковість десятирічних боргових розписок вперше за останні 12 років. Більшість економістів впевнена, що інверсія є однією з ранніх ознак рецесії. В історії Сполучених Штатів експерти згадують п'ять випадків настання інверсії, після чого відбувався спад в економіці.

За індексом Доу Джонса знизилися й інші індикатори. Так, індекс S&P 500 опустився на 2,9 % (на 85 пунктів), Насдак впав на 3 % (242 пункти).

Як відзначають аналітики, для точного прогнозу необхідно аналізувати і інші індикатори. Вони вважають, що побоювання інвесторів виправдані, але все станеться не так швидко, як цього очікують. Щоб рецесія сталася вже цього року, має відбутися більш тривале загострення відносин між Вашингтоном і Пекіном, на яке Трамп не наважиться перед виборами 2020 року. Погіршення показників компенсували прийняті центробанками заходи, але ситуація стала більш напруженою після появи сигналів щодо прибутковості облігацій.

У четвер почали знижуватися і азіатські ринки, передає lblv.com. Гонконгський індекс Hang Seng знизився до середини торгів на 0,17 %, Nikkei 225 опустився на 0,82 %, Shanghai Composite − впав на 0,62 %.

Олександр Зоря, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін