Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 серпня 2019, 9:22

20% українців не хочуть повертатися на заробітки за кордон (опитування)

20% українців, які виїжджали на заробітки за кордон, не хочуть повертатися назад. Про це свідчать результати опитування «OLX Робота», пише ain.ua.

20% українців, які виїжджали на заробітки за кордон, не хочуть повертатися назад.
Фото: 24tv.uа

За даними аналітиків, сьогодні заробітки за кордоном не користуються популярністю не тільки серед тих, хто попрацював в іншій країні і поліпшив своє матеріальне становище, але і серед респондентів, які ледве зводять кінці з кінцями.

Портрет трудового мігранта з України

  • В Україні більшість тих, хто мав досвід роботи за кордоном і не планує повертатися, — це чоловіки з сім'ями (близько 70%) у віці 25-34 і 45-54 років.
  • 7 з 10 працівників при цьому проживають в містах.
  • Рівень освіти у всіх різний: повну вища мають 41% респондентів, а середню – 39%.

Чому поїхали на заробітки

  • Українці їдуть працювати за кордон через низькі зарплати на батьківщині, відсутність робочих місць. Багато хто таким чином реалізовує бажання подивитися світ.

Куди виїжджали

  • Основні напрямки робочої міграції для людей, які вирішили залишитися в Україні: Польща — 33%, Росія — 35%, Німеччина — 11%.

Скільки заробляли

  • Майже половина українців, які зараз не хочуть повертатися, отримували за кордоном менше $1000. Ще 18% – до $1 200.
  • Тільки 11% тих, хто не планує повторне працевлаштування, заробляли $2 000 на місяць.

Чому не хочуть повертатися на заробітки

  • Близько половини заробітчан за кордоном працювали не за фахом. Майже чверть респондентів незадоволених пропрацювали за кордоном в будівельній сфері.
  • Друга за популярністю галузь – транспорт і логістика, в основному це робота водієм – 17%. Топ-3 закриває виробництво – 15%.
  • Основною причиною небажання повертатися називають психологічний дискомфорт, пов'язаний з переїздом та віддаленістю від рідних (42%).
  • Також серед опитаних чимало тих, хто після повернення почав добре заробляти в Україні (29%).
  • Ще в топі причин — високі витрати на проживання та харчування в інших країнах (16%). У чверті респондентів виникали конфлікти з роботодавцем, з їх боку до працівників було негативне ставлення.
  • Інші залишилися задоволені взаємовідносинами.

Коментарі - 13

+
+57
Mykhailo Kiriushkin
Mykhailo Kiriushkin
15 серпня 2019, 9:47
#
И никто честно не ответил, что там надо реально впахивать
+
+43
Andrey M
Andrey M
15 серпня 2019, 10:21
#
У мене знайомі, які працювали в Польші та Чехії говорили - якби так вкалувать тут як я там працював - то і в Україні ці гроші можна заробити.
Інша справа по тим хто працює в Данії, Норвегії, Нідерландах - там набагато вищий рівень ЗП і більш жорсткі вимоги до роботодавця щодо нормативів роботи найманих працівників. там так експлутувати в роботі не дозволяє законодавство, за сверхурочні потрібно значно більше платити, тощо.
Висновок: хто працює за фахом і в високорозвинених та соціально орієнтованих країнах  - повертатися не дуже хочуть. А ті що працюють на сільхоз чи будівництві по Польшам, Росіям та іншим - працюють на грані можливостей (потрібно відбити вкладені кошти в поїздку і хоч щось заробити на зиму) і виснажившись фізично та емоційно - повертаються додому з коштами, що можна було б заробити і в Києві.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 серпня 2019, 11:42
#
… працює в Данії, Норвегії, Нідерланда… пример не удачный, работает очень мало людей, в основном или туризм или АйТи, единицы работают в логистике и вообще единицы в энергосфере! Все остальное сказки! Легально получить разрешение обычному человеку не реально!!! Все варианты… у мене кум чистыв рыбу в Норвике, или брат жинки издыть на фуре… даже не стоит слушать!!! А все кто работает легально, даже и не думают возвращаться! Тем более при всех сложностях с получением гражданства ЕС, многие проходят эту процедуру!
+
+14
Andrey M
Andrey M
15 серпня 2019, 11:47
#
«А все кто работает легально, даже и не думают возвращаться!» - і я про це ж.
+
+15
Andrey M
Andrey M
15 серпня 2019, 12:02
#
Тому що легальних працівників в Европі не можуть так експлутувати по 12 годин на добу з 1 вихідним днем.
А от нелегал безправний і працює за трьох і не заробляє навіть 1 тис у.е. в тій же Польші. А працювати змушений бо заплатив посередникам, потратився на дорогу і т.д. і хоче хоч щось додому привезти.
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 серпня 2019, 12:34
#
Есть второй вариант, ментальный! У моего товарища маленькое производство в ЕС ( гражданин через брак) ну и работают на основных работах местные ( со всеми кайфами ) ну а подсобники с Украины ( с разрешением) Особо он не афиширует свое происхождение, и рассказывает, как наши работники звонят домой и рассказывают в какую сказку попали и какой хозяин  идиот что платит такие деньги  ( не зная что на такую работу ни кто местный не пойдет а если и пойдет то станет ну очень дорого) ! Так что ментальность играет свою роль!
+
0
Andrey M
Andrey M
15 серпня 2019, 12:37
#
Теж погоджуюсь.
Але все ж таки тут ключовий фактор є рівень доходу вдома і за кордоном, плюс у більшості цих заробітчан є досвід роботи за кордоном в більш жорстких умовах на меншу ЗП
Ви ж самі вказали «наши работники звонят домой и рассказывают в какую сказку попали и какой хозяин идиот что платит такие деньги»
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 серпня 2019, 12:58
#
Вообще, эта история ( заробитчане ) и боль и позор всей Украины, вспомните Стефаника «Каменный крест»  опять история повторяется, те же проблемы ! И не дай Бог, что бы мы увидели то что в 1918 году увидел Стефаник!
+
0
DCLXVI
DCLXVI
15 серпня 2019, 10:29
#
А ещё за это, большинству заробитчан платят местную минималку а не 1000-2000 $.
+
+15
PetrLund
PetrLund
15 серпня 2019, 10:42
#
Вот так потихоньку люди учатся любить свою страну.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 серпня 2019, 10:54
#
ЗЕ пообещал вернуть людей, сейчас за Год посмотрим что будет сделано для этого.
+
0
DataProvider
DataProvider
15 серпня 2019, 11:38
#
То есть эти 20% ,- люди которых тут что-то держит + те, кто не смог там найти чего искал (тут причин может быть море начиная от завышенных ожиданий,  до собственной некомпетентности). 
Интересно было бы взглянуть на статистику, сколько среди остальных 80% тех, кто на собирается возвращаться из-за границы.
+
+15
tomsfsb
tomsfsb
15 серпня 2019, 11:52
#
Возвращаются в основном лентяи.Не привыкшие работать,сидеть с перекурами.У меня куча приятелей и знакомых,которые,уже всю семью поперевозили,детей устроили в школы,вузы и т.д.Да работать там не легко,так как ты не коренной житель.Но никто даже и не думает возвращаться назад.Основная там проблема,это жилье и легализация.Да и платят в Украине нормально,только в Киеве,Одессе и Львове.Даже Харьков и Днепр в жопе,за другие города молчу,ну разве,что вы не у кормушки.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися