Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 серпня 2019, 15:25

Як відреагує гривня на пікові виплати за держборгом

Економісти розповіли, що зараз відбувається з казною, скільки найближчим часом потрібно заплатити нашим кредиторам і як відреагує гривня. Про це пише Уніан.

Економісти розповіли, що зараз відбувається з казною, скільки найближчим часом потрібно заплатити нашим кредиторам і як відреагує гривня.
Фото: dt.ua

Прогнози економістів

За даними Держказначейства, доходи держбюджету за минулі сім місяців склали 584,1 млрд грн, або 97,4% від запланованого. У Мінфіні зазначають, що тут однією з головних проблем стала занадто міцна гривня. В бюджеті її закладали на рівні 28,3 грн за долар, але в першому півріччі середній курс склав 26,9 грн.

До речі, саме через надто низький курс нещодавно виник конфлікт між Мінфіном і НБУ. Глава міністерства Оксана Маркарова публічно поскаржилася, що банкіри докладають мало зусиль, аби утримати різке зростання гривні. Крім того, дефіцит загального фонду казни за січень-липень зріс до 1,1 млрд грн (за підсумками півроку він склав 0,9 млрд грн).

Незважаючи на ці проблеми, чиновники обіцяють: пікові виплати за держборгом Україна переживе.

Читайте також: Бюджет в небезпеці: Мінфін просить Нацбанк давати більш точні валютні прогнози

«На 1 серпня сума коштів на Єдиному казначейському рахунку становив 49 млрд грн, а на валютних рахунках Держказначейства в гривневому еквіваленті було ще 76,8 млрд грн. Накопичених коштів достатньо для обслуговування і виплат держборгу в найближчі місяці, що пом'якшує виклики, які стоять перед нами», — кажуть у Мінфіні.

До кінця року борги треба заплатити 169 млрд грн — 71,4 млрд у гривні, а решту — у валюті. При цьому на вересень припадає другий максимум в цьому році — 58,5 млрд грн. Попередній був у травні — 77,8 млрд грн. «Найскромніші» виплати заплановані на серпень (9,7 млрд грн), жовтень (17,5 млрд грн) і грудень (8,6 млрд грн).

За словами аналітика Forex Club Андрія Шевчишина, пікові виплати у вересні навряд чи якось позначаться на курсі валют.

«Сьогодні всі ризики вересневих піків зняті. Наприклад, у нас достатньо грошей в золотовалютному резерві (21,84 млрд. — авт.). Найімовірніше, вплинуть на курс інші чинники. Наприклад, зниження цін на сировину на світових ринках, — пояснює він. — Якщо говорити конкретно про курс, то до пікових виплат вони заплановані на початок місяця. Я б говорив про збереження курсу в межах 25-26 грн за долар».

Економіст Олександр Савченко згоден, що виплата боргів не вдарить по нацвалюті.

Читайте також: В НБУ не знають, що за нерезиденти купують українські ОВДП

«Нацбанк не буде виходити на валютний ринок і скуповувати долари. Плюс зараз скорочуються витрати — буде менше витрачатися інвестиційних грошей. До того ж Мінфін продовжує позичати гроші під великі відсотки і в гривнях, і в валюті. І за рахунок сверхліміту нових боргів і будуть покриті виплати у вересні, — наголосив він. — Але це „халіф на годину“ — в майбутньому це може негативно позначитися на курсі гривні. У цілому ж, до кінця року, я думаю, буде 27-27,5 грн за долар, але за умови, що не буде екстремальних подій».

З початку року гривня зміцнилася до долара на 9%. За словами глави ради Нацбанку Богдана Данилишина, це кращий результат серед всіх валют світу. Вчора долар на міжбанку втратив 6 копійок і коштував 25,16 грн.

Економіст Тарас Козак уточнює: особливо важливо, що виплати за держборгом будуть диверсифіковані.

«Щоб розрахуватися з цих питань навіть до кінця року, нам не потрібне додаткове фінансування. Важливо, що у вересні ми не всю суму будемо платити Міністерству фінансів. Там є істотна частина, яку заплатить Нацбанк зі своїх джерел, і це ніяк не відноситься до державного бюджету. А Мінфін справді зробив запас на друге півріччя цього року, зокрема переформатувавши борг через внутрішній. Тобто внутрішній борг цього року значно нижчий, ніж минулого. І, що найважливіше, його гривнева частка більша. Звичайно ж, легше розраховуватися з гривневими боргами», — каже Козак.

Читайте також: Мінфін восени може знову розмістити євробонди на $ 1 млрд

Він також зазначив: значну частину доходів за 7 місяців профінансував Нацбанк зі своїх прибутків:

«Якщо б цих платежів не було, відсоток невиконання держбюджету був би більшим. Але бюджет цього року точно буде виконаний, і навіть якщо ми не отримаємо фіндопомогу від наших партнерів, все одно до кінця року проблем з боргами не буде».

Нагадаємо, у другому півріччі 2019 року Україні необхідно виплатити 67,3 млрд гривень, або 2,65 млрд доларів (за курсом НБУ на 2 серпня) за зовнішніми боргами.

Коментарі - 12

+
0
bonv
bonv
14 серпня 2019, 23:22
#
Виплати гривню не ослаблять..
+
+41
demarin
demarin
15 серпня 2019, 9:43
#
Щось я вас не впізнаю. Ще 3 місяці назад ви тут всім заявляли що прийде Зе і буде долар по 40-50, криза і дефолт, все пропало, а тепер переобулися в повітрі?
+
+54
MaxTirpiz
MaxTirpiz
15 серпня 2019, 9:48
#
Смолия назначил Порошенко  а не зеля. По моему  самый умелый глава НБУ за последние 20 лет.  Сменят главу НБУ на какого нибудь Стефанчука - вот тогда и поговорим про курс валют. А зеле неймется сковырнуть Смолия - поэтому НАБУ и начал вываливать чернуху про  декларацию о доходах.
+
0
demarin
demarin
15 серпня 2019, 9:54
#
Аплодую стоячи, тепер можна забути всі образи і бруд, що лилися в сторону прибічників Зе. І заново почати вигорожувати Петю))))
+
+58
MaxTirpiz
MaxTirpiz
15 серпня 2019, 10:59
#
Аплодуй хоть лежачи, а то что зеля закончит  как янык побегом из страны - в этом я уверен
+
+58
bonv
bonv
15 серпня 2019, 11:08
#
До малограмотних не так швидко доходить якщо взагалі колись дійде.. Будуть по привичці Порошенка проклинати у всіх бідах України..
+
+15
demarin
demarin
15 серпня 2019, 11:19
#
Я ж про те саме і написав, що колись казали що буде дефолт після виборів. Де дефолт балаболи? Буде долар по 50. Де? Що рейтинг Зелі впаде відразу після виборів. І ще багато чого іншого, але як бачете ваше балабольство і тупість немають нічого спільного з реальністю. Останній коментар про те що втече як Яник, взагалі насмішив. Ви нічого не перепутали, може це про свого господаря Петю хотів таке написати, але через неуважність не те написали. Бо останні події розгортаються не в його користь і йдуть чітко по вашому плану)))
+
+34
bonv
bonv
15 серпня 2019, 13:20
#
Коломойський ляпав язиком що дефолт Україні піде на користь… Такий же балабол як і його зе-команда неграмотна і її прихильники…
+
+20
MaxTirpiz
MaxTirpiz
15 серпня 2019, 13:46
#
Demarin не знает истории. Майданы в Украине происходят раз в 10 лет как раз против пророссийских презов. 2004 год, 2014 год. Следующий Майдан будет примерно в 2023-2024 год, как раз Зеля кандидат на Ростов если не одумается.
+
0
demarin
demarin
15 серпня 2019, 14:09
#
Добре знавець історії) а від чого повинен одуматися Зеля?
+
+34
bonv
bonv
15 серпня 2019, 13:18
#
Я про виплати написав а не зе-владу! Ти нічого не плутаєш задолиз демарін про дефолт? Це не Коломойський говорив що дефолт для України не проблема? І ми будемо жити як у Венесуелі?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 серпня 2019, 10:49
#
Гривна будет реагировать на работу новой ВР и КабМина. Много планов, посмотрим сколько будет дел. МВФ, Газовые переговоры, Рынок земли, законы и реформы... А выплаты пройдут нормально. Будут новые перестановки людей по многих органам власти, затронит и верхушку НБУ так или иначе. Уволить Главу НБУ могут в случае «недоверия», первые ласточки по Декларации и другие истории вспомнят.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися