Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 серпня 2019, 10:20

Ліквідація ТОВ: складно чи просто?

Серед підприємців поширена думка, що відкрити підприємство не є проблемою, а ось закрити його досить складно і витратно. Так, процедура відкриття набагато швидша та простіша, але чи дійсно настільки складно ліквідувати підприємство?

Процедура ліквідації ТОВ складається з декількох етапів:

Перший етап: прийняття рішення про припинення діяльності загальними зборами учасників. Також, даним рішенням необхідно призначити голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) та встановити термін для пред'явлення кредиторських вимог.

Другий етап: проведення інвентаризації, звільнення співробітників, якщо це не було зроблено раніше, погашення кредиторської заборгованості та стягнення дебіторської, здача обов'язкової звітності (ліквідаційної), закриття розрахункових рахунків і повідомлення контролюючих органів про ліквідацію компанії із заявою про проведення позапланової перевірки.

Третій етап: проходження позапланових перевірок контролюючими органами. Є обов'язковим етапом при ліквідації ТОВ. У разі неможливості проходження перевірок можна скористатися послугою «експрес-ліквідації». Детальніше про неї читайте в кінці статті.

Не дивлячись на те, що сама перевірка триває не більше 10 днів, найбільш часте недотримання термінів ліквідації виникає саме на етапі податкової перевірки у зв'язку з її непризначенням протягом тривалого часу. Нашими юристами напрацьовані методи впливу на контролюючі органи для якнайшвидшого проведення вищезазначених перевірок в найкоротші терміни.

Після проходження перевірок необхідно сплатити штрафні санкції та донарахування, якщо такі будуть. Також можливе стягнення переплати перед бюджетом і перерахування на поточний рахунок компанії.

Четвертий етап: здача документації, яка підлягає тривалому зберіганню, до архівних установ.

П'ятий етап: внесення запису до Єдиного державного реєстру про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю.

Якщо заздалегідь скласти грамотний алгоритм дій, відповідально підійти до питання ліквідації і заручиться підтримкою юристів весь процес займе 3 — 6 місяців і вимагає мінімум особистої участі.

Але слід пам'ятати: у підприємства повинна бути погашена кредиторська заборгованість, здана обов'язкова звітність і вестись бухгалтерія для успішного проходження перевірок.

Повертаємося до питання «експрес-ліквідації». Дана процедура не є ліквідацією в класичному сенсі, але користується великим попитом на ринку юридичних послуг. У даній процедурі корпоративні права передаються новим власникам, змінюється керівник і підписант компанії, місцезнаходження, контактна інформація, а також, за бажанням найменування та види діяльності протягом двох робочих днів.

Юридична компанія Liquidator Pro надає безкоштовні консультації з питань ліквідації ТОВ і займається супроводом процедури по всій Україні. Телефонуйте +38 (067) 505-66-99.

Автор — Ірина Крочук

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися