Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 серпня 2019, 14:36

До $30 мільярдів інвестицій. Як залучити гроші в Україну

Відразу кілька позитивних факторів працюють на Україну, створюючи сприятливе середовище для економічного зростання. Але самі по собі, без активних дій влади, вони не здатні змінити ситуацію.

Сразу несколько позитивных факторов работают на Украину, создавая благоприятную среду для экономического роста.
Збільшення поставок газу в Європу і зниження його вартості дозволило Україні поліпшити торгове сальдо. (фото: mitchj.info)

Про те, які реформи необхідні для того, щоб розігріти українську економіку, розповів в колонці для НВ аналітик фінансової компанії Альпарі Максим Пархоменко. «Мінфін» пропонує ознайомитися з його думкою.

Сприятливе середовище

Новій владі держава дістається в значно кращому вигляді, ніж було у 2014 році. І мова не тільки про ситуацію на сході країни, а в цілому про економіку.

Наша країна опиняється в рідкісній для нас ситуації, коли президент і парламент формує єдину команду. Це сильно спрощує прийняття будь-яких рішень, і відкриває можливості для реалізації будь-яких проектів, проведення радикальних реформ, а також підвищує шанси на отримання додаткової підтримки з боку МВФ. У зв'язку з цим, активність наших бондів і зміцнення гривні будуть продовжуватися.

Зниження цін на європейських газових хабах дозволяє не підвищувати ціни на газ для всіх споживачів. Певною мірою ми навіть можемо очікувати їх зниження. Як наслідок, це сповільнить зростання інфляції до цільових таргетов НБУ та, можливо, вже в наступному році НБУ зможе активно знижувати ставки до позначки в 10%. Це дозволить поліпшити ситуацію в банківській сфері і відновити кредитування бізнесу.

ОВДП з підвищеною дохідністю від «Мінфіну». Отримати бонус.

Зниження цін на газ дозволить знизити попит на валютну ліквідність з боку імпортерів газу, а отже і волатильність гривні. У сухому залишку нова команда має хороші стартові позиції для початку роботи.

Згідно з липневим прогнозом МВФ, країни СНД (за винятком Росії) в цьому і наступному році продемонструють зростання ВВП на рівні 3,5% і 3,7%. Враховуючи це, ми маємо всі шанси зрости як мінімум до 3%. Однак для цього слід вирішити ряд проблем.

Боргові зобов'язання

Зараз багато хто не розуміє: борг, це погано чи добре? У деяких країнах він перевищує позначку в 100%, а у нас він знизився до рівня 60%. Тут важливо враховувати не його обсяг, а вартість обслуговування і структуру погашення. Мінфін раніше вкрай рідко випускав довгі бонди (10, 20,30 років). В основному 1, 3, 5-річні. У зв'язку з цим наш борг є вкрай коротким, що і формує навантаження на бюджет. З урахуванням високого попиту ми можемо змінити дюрацію нашого боргу на більш довгий термін, знизивши навантаження на бюджет.

Читайте також: Мінфін повністю готовий до пікових виплат вересня

Поліпшити ситуацію може також підвищення кредитного рейтингу нашої країни. В рамках останніх 6 місяців 5-річні українські СDS (страховка від дефолту) знизилися в ціні на 30%. Вартість CDS має високу кореляцію з рейтингами міжнародних рейтингових агентств. Ця залежність нелінійна і не показує загальний настрій інвесторів. Найближчим часом, при стабілізації наших рейтингів, ми маємо шанси отримати більший приплив інвестицій в нашу країну.

Фондовий ринок

Зростання зацікавленості нашою країною призводить до попиту і на наші папери. Але виникає проблема, при бажанні у інвесторів придбати українські папери — їх просто немає, а ті, що є в наявності, не мають належної ліквідності.

Для поліпшення ситуації в економіці вкрай важливо привести до ладу ситуацію з фондовим ринком. Важливим тригером є прийняття закону про спліт, який не вигідний страховим компаніям, оскільки підвищує конкуренцію на ринку, відкриває його для іноземних компаній і реформує цю сферу.

Вирівнювання сальдо

Варто звернути увагу на найбільшу статтю імпорту — енергоресурси. Щорічно вона виїдає з нашої економіки левову частку експортних доходів. Збільшивши видобуток газу і нафти, ми можемо поліпшити наш торговий баланс.

За короткий період США перейшли з розряду нетто імпортерів у експортери та стали лідером з виробництва нафти. Ми також можемо зробити це. А перехід нашого балансу в профіцит дозволить поліпшити резерви, знизити тиск на курс і, як наслідок, поліпшити наші кредитні рейтинги.

Захист капіталу

Необхідна рутинна робота, пов'язана з судами, захистом капіталу, податками. Завдань дуже багато, але в поточних умовах ми маємо чудовий шанс для реалізації усіх наших бажань.

Читайте також: Післясмак виборів: ризики для інвесторів

При реалізації цих умов, за середніми оцінками, наша економіка може отримати від 20 до 30 млрд в перші роки. В подальшому ця сума буде тільки збільшуватися. Адже відсталість нашої економіки, з погляду інвесторів, означає великий потенціал для зростання.

Коментарі - 10

+
+50
bonv
bonv
7 серпня 2019, 21:49
#
Все вірно. Зменшуємо відсотки по ОВДП і збільшуємо терміни погашення. Плюс співпраця з МВФ та СБ допоможе привабити інвесторів.
Плюс прозорість та захист інвестицій... 
Є розуміння - головне рух в правильному напрямку.
+
+18
AleksandrBank
AleksandrBank
7 серпня 2019, 23:34
#
Все правильно описано, если к нам пойдут инвестиции это изменит Украину, в т.ч. гривну.
+
+7
vladymyrkiev
vladymyrkiev
8 серпня 2019, 10:24
#
Дурень думкою багатіє.
+
0
ccc2013
ccc2013
8 серпня 2019, 11:20
#
Будем ждать:))))
+
+6
Irina Irina
Irina Irina
8 серпня 2019, 11:50
#
Здравствуйте Максим Пархоменко! Мне очень интересно, как НБУ, меньше чем за год, снизит учетную ставку с 18% до 10%, на 80%(!!!) У нас что экономика вырастет на 80%?!!! Выходит, что 18% - это искусственно завышенная на сегодня ставка? Или НБУ обманывает нас сейчас или врет про перспективы снижения... Вообще НБУ закрытием «проблемных» банков и перепродажей ФГВФЛ кредитов физлиц с дисконтом в 95,7% (!!!), например банка ТРАСТ «утопило» этих же физлиц в «болоте жадности и алчности» финкомпаний, которые перекупили эти кредиты!.. Как можно было начислять штрафы и проценты, если банк в стадии ликвидации и платежи не принимал!!! Интересно на депозиты людей в закрытых банках тоже до самого конца начисляли проценты и выплатили полностью и с плюсом за то, что не вовремя?... А сколько людей заплатило мошенникам, которым закрытые банки «слили» данные по кредитам физлиц!.. НБУ у нас коррупционеры и «кидаловы» планетарного масштаба!.. Их нужно судить!!!
+
0
Kanarej
Kanarej
8 серпня 2019, 14:30
#
Во-первых, сейчас учетная ставка 17%, а не 18. Во-вторых, какое отношение имеет учетная ставка к росту экономики? А такое, что учетная ставка не зависит от роста экономики, а влияет на него (снижение ставки в целом ускоряет рост экономики, так как активизирует кредитование - больше средств вливается в экономику).
+
+24
Влад Котенко
Влад Котенко
8 серпня 2019, 13:02
#
Задач крайне много, но в текущих условиях мы имеем великолепный шанс для реализации всех наших желаний.

слышал это уже много раз, но за 28 лет прогресса нет ни в чем
+
0
Limmilog
Limmilog
11 серпня 2019, 3:14
#
Как это «прогресса нет ни в чём»?! Догнали и перегнали Польшу - теперь продукты в Украине стоят на 5 - 7% дороже чем там!
+
0
Gabonec
Gabonec
12 серпня 2019, 10:07
#
Про инвестиции недавняя новость — Киев ищет инвесторов, чтобы обустроить уличные туалеты.
+
0
Limmilog
Limmilog
12 серпня 2019, 10:54
#
Компания проходит под слоганом: «Смой свои деньги в унитаз!»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися