Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 серпня 2019, 11:25

Банки назвали умови зниження ставок за іпотекою

Які фактори впливають на ставки за іпотекою та за яких умов вони можуть знизитись, «Мінфіну» розповіли представники українських банків.

Які фактори впливають на ставки за іпотекою та за яких умов вони можуть знизитись, «Мінфіну» розповіли представники українських банків.
фото: topbox.de

Вартість кредитів залежить від низки факторів, зокрема, ціни і доступності ресурсів, рівня і прозорості доходів позичальників, якості кредитних портфелів банків і правової захищеності кредиторів, наголосив заступник голови Правління — директора з роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олег Пахомов. Тому, за його словами, лише комплексне покращення цих факторів створить реальні передумови для істотного зниження процентних ставок за іпотекою.

«Переважну частину банківського фондування складають кошти, розміщені на короткі терміни. Це не дає стійкого ресурсу для розміщення в довгострокові іпотечні програми. З іншого боку, на ринку дефіцит платоспроможних позичальників з офіційними і прозорими доходами», — зазначив Олег Пахомов.

Тому іпотека зростає дуже повільно: гривневий іпотечний портфель банків України за 6 місяців цього року збільшився на 349 млн грн (+ 3,5%). Для кардинального поліпшення ситуації з іпотекою, переконаний О. Пахомов, потрібні такі умови:

  • макроекономічна стабільність і передбачуваність
  • детінізація економіки, що сприятиме збільшенню офіційних доходів позичальників,
  • ефективні регуляторне поле і судова система як гарантія цивілізованих правових відносин кредиторів та позичальників.

На думку заступника директора департаменту роздрібного бізнесу Піреус Банку Наталії Решетнікової, вплинути на ставки за іпотекою має зниження Нацбанком облікової ставки. Також, за її словами, знизити відсотки могло б запровадження державних іпотечних програм у партнерстві з банками.

У тому що зниження ставки за іпотекою можна досягти завдяки поверненню дотацій з держбюджету, переконаний і начальник сектору розвитку кредитування та страхування ОТП Банку Ігор Жмуренко.

«Позитивний ефект дасть також участь компаній-забудовників, як безпосередньо у формуванні ставки, так і в програмах зниження вартості житла, коли держава виділятиме землю під забудову», — наголосив Ігор Жмуренко.

Нагадаємо, заступник голови Офісу Президента Олексій Гончарук пообіцяв зниження ставок за іпотекою до 12-13% вже у наступному році.

Коментарі - 6

+
+18
tarick
tarick
6 серпня 2019, 11:35
#
В большинстве украинских банков - идиотские условия выдачи кредитов. Во всем цивилизованном мире единственное, что вам нужно, чтобы получиь кредит - это хорошая кредитная история. А в нашей банановой республике чтобы получить кредит - нужно доказать 10-15-ю документами что кредит вам не нужен, потому что у вас и так всё есть.
+
+45
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
6 серпня 2019, 12:36
#
Кредитная история это хорошо, но в случае с ипотекой, главное прозрачная и быстрая схема реализации предмета ипотеки в случае неплатежей по кредиту (защита прав кредиторов). В нашей стране это самая болезненная тема (то детей пропишут, то пенсионеров... и такого рода суды могут длится годами...) А если бы закон был прописан так, что при неплатежах по кредиту имущество автоматом переходит к кредитору и его можно легко продать невзирая на детей, пенсионеров или возможные судебные тяжбы, то % по ипотекам и желание банков кредитовать резко улучшилось бы.
+
0
Andrey M
Andrey M
6 серпня 2019, 15:40
#
"главное прозрачная и быстрая схема реализации предмета ипотеки в случае неплатежей по кредиту (защита прав кредиторов)" - проблема частоко вже вирішена. Сьогодні банки по заставним кредитам вже можуть вилучати майно по виконавчим написам без судових позовів. Але поки що в позичальника є щанс приостановити дію виконавчого напису шляхом подачі заяви в суд.
+
0
Алексей Альбещенко
Алексей Альбещенко
6 серпня 2019, 15:50
#
«банки по заставним кредитам вже можуть вилучати майно по виконавчим написам без судових позовів» это да, но вот принудительно выселить без решения суда, а особенно если там проживают незащищенные слои населения - практически невозможно. Вот так банки сейчас и торгуют недвижимостью с  жильцами, которая никому не нужна...
+
0
Andrey M
Andrey M
6 серпня 2019, 16:40
#
Тому я й вказав що вона вирішена лише частково.
+
0
GRNG
GRNG
6 серпня 2019, 17:12
#
Ви б опитували краще представників банків, які є лідерами ринку по іпотечних кредитах....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися