Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 серпня 2019, 14:25

Ключова ставка в Америці знижена вперше за десятиліття

Федеральний резерв Сполучених Штатів Америки вперше за десятиліття знизив процентну ставку. Аналітики lblv.ru розповіли, як зміниться ситуація на світових ринках.

Очікування і реальність: ситуація на ринках

З 2008-го американський Федрезерв в перший раз зменшив ставку на 0,25%. Нинішній діапазон ставки − 2-2,25%. Знизити показник вирішили на засіданні регулятора, яке відбулося в останні дні липня. Це не було ні для кого сюрпризом, оскільки більшість аналітиків чекали зниження ставки саме в такому обсязі.

Перед засіданням американський лідер написав у соціальній мережі, що регулятор погано працює і незначного зниження процентної ставки буде недостатньо. Він вважає, що поки КНР і Європа зменшують ставки і наповнюють бюджети грошима, Федрезерв, незважаючи на низьку інфляцію, нічого не робить. Незважаючи на таку різку заяву, Федрезерв скоротив ставку несуттєво.

Аналітики припускали 3 варіанти розвитку ситуації: зменшення ставки на 0,25%, 0,5% або незмінний показник. Якби ставку залишили на попередньому рівні, це б сприяло великим розпродажам високоризикових активів у всьому світі.

Так, по ситуації на кінець червня американська економіка збільшилася на 2,1%, порівняно з очікуванням в 1,8%. Деякі аналітики вважають, що якби ставка залишилася незмінною або знизилася на 0,5%, це б призвело до зниження довіри з боку світових ринків до Федрезерву і негативно б вплинуло на репутацію регулятора.

Останнє зниження базової ставки відбулося в розпал кризи десятирічної давності, коли показник зменшили до 0,25%. Згодом у 2015-18 рр. ставка росла з 0,25% до 2,5%.

Навіщо потрібно знижувати ставку?

Планові засідання Федрезерву щодо розгляду ставки проходять щорічно по вісім разів. При потребі проводяться й інші збори. Це потрібно, щоб створювати сприятливі умови на ринку праці і підтримувати цінову стабільність. Основна мета для регулятора − знизити інфляцію до 2%, а рівень безробіття в США − до 4,5 — 5%.

Аналітики відзначають, що рівень безробіття в країні досяг мінімального значення за півстоліття, а інфляція перебуває нижче цільового значення. Регулятор знизив ставку, щоб підтримати економіку при підвищених зовнішніх ризиках, які, зокрема, пов'язані з конфліктами в торговельній сфері. Підписання угоди між Вашингтоном і Пекіном могло б добре позначитися на економіці США, але поки що передумов для цього немає.

До чого призведе зниження ставки?

Аналітики lblv.ru відзначають, що пом'якшення грошової політики позитивно впливає на акції, але негативно відбивається на котируваннях долара.

Наступних зборів ФРС слід очікувати вже в середині вересня. Тоді може відбутися ще одне зниження ставки. Експерти чекають зменшення ставки на 1% до кінця наступного року, що з великою ймовірністю призведе до зниження курсу долара по відношенню до євро.

Єва Орлова, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін