Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 липня 2019, 15:46

НБУ презентував концепцію нової моделі регулювання ринку платежів

Національний банк презентував банкірам концепцію нової моделі законодавчого регулювання ринку платежів і переказу коштів. Про це зазначається в повідомленні регулятора.

Національний банк презентував банкірам концепцію нової моделі законодавчого регулювання ринку платежів і переказу коштів.
Фото: delo.ua

Що це дасть

  • Основна мета оновлення платіжного законодавства – підвищити конкурентоспроможність цього ринку, зробити його універсальним і гнучким.

Нацбанк планує, що нове регулювання на платіжному ринку буде впроваджуватися в кілька етапів:

  • спочатку Національний банк спільно з учасниками ринку виробить текст концептуального бачення майбутніх законодавчих змін;
  • на наступному етапі відповідні зміни будуть запропоновані суб'єктам законодавчої ініціативи, а також відбудеться їх розгляд у парламенті;
  • у подальшому Національний банк оновить свою нормативну базу, а також спільно з учасниками ринку буде працювати над розробкою технічних стандартів;
  • на останньому етапі має повноцінно запрацювати новий регулювання. Це дасть можливість втілити концепцію Open Banking, інтегровану з нової платіжної інфраструктурою, побудованої на міжнародних стандартах (ISO 20022), що забезпечить миттєвість і безперервність платіжних послуг.

Що нового

  • Серед ключових новацій – відхід від обов'язкової необхідності створення або членства в платіжній системі для надання платіжних послуг.

В рамках нової архітектури платіжного ринку платіжні послуги зможуть надавати банки, платіжні установи, установи електронних грошей, поштові оператори, а також державні органи та органи місцевого самоврядування.

Банки будуть надавати платіжні послуги на підставі банківської ліцензії. Небанківські установи надаватимуть відповідні послуги на підставі ліцензії на надання платіжних послуг.

Також розглядається можливість надання обмежених можливостей щодо переказу коштів окремим категоріям постачальників (наприклад, телеком та інтернет-операторам, роздрібним мережам, СІТ-компаніям).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися