Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 липня 2019, 11:41

Fitch: Ощадбанк та Укрексімбанк залежні від держризиків

Fitch вказує на високу залежність Ощадбанку та Укрексімбанку від суверенних ризиків через значні вкладення цих банків у держпапери та видачу позик держкомпаніям. Про це пише Finbalance.

Fitch вказує на високу залежність Ощадбанку та Укрексімбанку від суверенних ризиків через значні вкладення цих банків у держпапери та видачу позик держкомпаніям.
Фото: liga.net

Так, на кінець 2018 року держборг та вимоги до НБУ становили 57% від загальних активів Ощадбанку та 40% — в Укрексімбанку. Кредити, надані держкомпаніям, — відповідно 10% та 18% активів.

Також експерти агентства звертають увагу на значні обсяги знецінених кредитів у портфелі Ощадбанку та Укрексімбанку. На кінець І кварталу валові кредити були покриті резервами на 48%.

Перспективу подальшої підтримки державою акціонерного капіталу кожного з цих держбанків Fitch називає «невизначеною», а рентабельність за 2018 рік — низькою. За 2019 рік очікується помірний прибуток.

Fitch зауважує, що після виплат Укрексімбанку та Ощадбанку по євробондам на 0,5 млрд дол їх операційна ліквідність не постраждала, оскільки відповідні кошти були отримані в основному за рахунок погашень держоблігацій.

На думку агентства, можливість держави надавати підтримку цим банкам в іноземній валюті є обмеженою, що в т.ч. проявилося в 2015 році, коли вони допустили дефолт по євробондам.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися