Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 липня 2019, 16:21

Миттєва розстрочка: як не помилитися з вибором

Багато читачів напевно чули про сервіс «миттєва розстрочка на карту». Ідея розбити великий платіж на кілька невеликих приваблива, але користувачі без досвіду можуть потрапити в пастку прихованих платежів і несподіваних комісій.

«Мінфін» з'ясував, на що потрібно звернути увагу при виборі програми миттєвої розстрочки, і у яких банків найвигідніші умови. Для цього ми порівняли пропозиції чотирьох фінустанов: ПриватБанку, Альфа-Банку Україна, monobank та ПУМБ.

Миттєва розстрочка на карту і навіщо вона потрібна

Суть миттєвої розстрочки в тому, щоб полегшити клієнтові життя — знизити фінансовий прес або допомогти зважитися на покупку потрібної, але дорогої речі. Деякі банки дозволяють розділити великий безготівковий платіж на рівні частини і виплачувати їх протягом обумовленого терміну. Звичайно, зі сплатою комісії банку. Скористатися розбивкою можуть власники кредитних карт.

Розстрочка не застосовується для наступних операцій: зняття готівки, переказ між картами.

Нюанс: послуга «розстрочка на карту» від Альфа-Банк Україна, monobank і ПУМБ передбачає нарахування щомісячної комісії. У той час як Приватбанк пропонує дві кредитні програми: «оплата частинами» — виплата покупки однаковими платежами без додаткових платежів комісії, і «миттєва розстрочка» — зі сплатою% від суми чека. Ми враховували умови тільки другої програми.

4 ключових критерії при виборі сервісу миттєвої розстрочки на карту

Відразу скажемо — це не період і не нижній ліміт розстрочки. Мінімальна безготівкова покупка, яку готові кредитувати банки, становить від 300 до 1 000 грн. Погодьтеся, це не ті суми, які істотно впливають на вибір. До того ж розбивка платежу до 1 000 грн виходить невиправдано дорогою. Накопичити таку суму нескладно — краще купити потрібну річ трохи пізніше, але без значних переплат. Що стосується періоду розстрочки, практично всі банки пропонують термін від 3 місяців до 2-х років.

А тепер переходимо до дійсно важливих критеріїв.

1. Доступні магазині та онлайн-майданчики

Клієнти Альфа-Банку Україна і monobank можуть перевести в розстрочку будь-яку покупку понад 1000 грн, якщо при оплаті використовувалася кредитна карта банку. А ось для тих, у кого кредитка Приватбанку або ПУМБ, не все так просто — їх вибір товарів і послуг обмежений пропозиціями магазинів-партнерів.

Наприклад, сервіс миттєвої розстрочки Привату діє лише в тих торгових точках, де встановлений термінал Приватбанку. Що стосується ПУМБ, то за умовами програми «У розстрочку» можна придбати товар в магазинах мережі «Цитрус», «Ельдорадо», Comfy, «Нова Лінія», «Епіцентр», а також в інтернет-магазинах «Rozetka», «Фокстрот» і «Ельдорадо». Не кожен клієнт захоче розбиратися, підпадає потрібний йому товар під умови банку, чи ні.

2. Максимальна сума, яку можна перевести в розстрочку

Розбивка платежу на кілька частин вигідна, якщо потрібно оплатити велику покупку — витрати на подорож, меблі, дорогу електроніку або побутову техніку. І в цьому випадку 30 тис. гривень, а це максимальна сума, яку пропонують Приватбанк і ПУМБ, може не вистачити. Рішенням може стати миттєва розстрочка від Альфа-Банку Україна з лімітом в 200 тис. грн. Однак варто враховувати, що фінустанови приймають індивідуальне рішення для кожного клієнта за сумою і кількістю платежів.

3. Щомісячна комісія

Мабуть, комісія — найважливіший пункт при виборі розстрочки. Зрештою, саме розмір щомісячного платежу визначає, залишиться у вас позитивний досвід, або ж ви ніколи більше не захочете користуватися розстрочкою.

Найнижчу комісію — всього 1,8%, нараховує Альфа-Банк Україна. Трохи менш вигідна розстрочка monobank — 1,9% від суми чека. У випадку ж Приватбанку щомісячна комісія складе 2,9%. Більш того, якщо для оплати клієнт використовує кредитні кошти, до суми платежу додасться ще 4%. Комісія ПУМБ дорівнює 3%, проте протягом перших трьох місяців дії розстрочки вона не нараховується.

4. Дострокове погашення розстрочки

Мало хто знає про особливості нарахування щомісячної комісії при достроковому погашенні розстрочки. Між тим, це суттєвий критерій відбору. Наприклад, ви взяли розстрочку на рік, але через 6 місяців з'явилася можливість погасити всю суму, що залишилася. Здається, нічого складного: треба виплатити залишок і забути про щомісячне списання платежів. Однак, це не завжди так.

Приватбанк, наприклад, не дозволяє закрити розстрочку достроково за рахунок кредитних коштів. Тому перед погашенням доведеться поповнити карту власними грошима.

А клієнт monobank в будь-якому випадку заплатить комісію за весь період розстрочки — неважливо, користувався він послугою повний термін або всього лише кілька місяців. У той же час Альфа-Банк бере комісію тільки за ті місяці, коли клієнт реально використовував розстрочку. Тому якщо ви допускаєте ймовірність дострокового погашення, обирайте банк з гнучкими умовами.

Умови «миттєвої розстрочки» у різних банків

Банк

Торгові точки/ онлайн майданчики

Мін. сума розстрочки, грн

Макс. сума розстрочки, грн

Період розстрочки

Щомісячна комісія

Альфа-Банк

Будь-які

1000

200 000

3 — 24 місяці

1,8%

Приватбанк

Де є термінал Приватбанку

300

30 000

1-24 місяці

2,9% (+4% за рахунок кредитних коштів)

monobank

Будь-які

1000

100 000

3-24 місяці

1,9%

ПУМБ

Магазини-партнери

500

30 000

6-24 місяці

3% (перші 3 місяці – 0%)

Як оформити кредитну карту з розстрочкою

Насправді це два різні процеси: спочатку ви отримуєте кредитку, а вже потім можете підключати до неї послугу миттєвої розстрочки. У monobank сервіс прив'язаний до їх стандартної кредитної карти, у Приватбанку — це карти Універсальна і Універсальна Gold, а у ПУМБ — «ВсеМожу». Карта з розстрочкою Альфа-Банку — це будь-яка кредитка банку.

Щоб підключити сервіс «миттєва розстрочка на карту», ​​йти до відділення не потрібно. Якщо ви клієнт банку, то всі необхідні документи вже є в базі.

Схема підключення послуги розстрочки в Альфа-Банку:

  1. Ви здійснюєте будь-який платіж кредиткою на суму від 1000 грн.

  2. Банк надсилає прпопозицію перевести платіж в розстрочку та код підтверждення.

  3. У вас є 2 тижні для прийняття рішення. Якщо ваша відповідь – «так», то для активації послуги потрібно відправити смс банку з вказанним кодом.

  4. Банк надсилає підтвердження активації послуги.

monobank дозволяє оформити розстрочку двома способами:

  1. Подати заявку в мобільному додатку, вказати в ній плановану суму покупки і бажану кількість місяців. Наступна оплата кредиткою на суму понад 1000 грн буде автоматично переведена в розстрочку.

  2. Щоб розбити на частини вже проведену оплату, потрібно знайти у виписці операцію на суму від тисячі гривень, натиснути кнопку «перевести в розстрочку» і обрати кількість місяців. Зробити це можна протягом 7 днів з моменту оплати. Максимально в один період є 5 розстрочок.

У Приватбанку підключення послуги аналогічне: обрати транзакцію і натиснути кнопку «перевести в розстрочку». Що стосується ПУМБ, — якщо ви купили товар на потрібну суму в партнерському магазині, банк автоматично запропонує розбити платіж на частини. Щомісячні платежі і комісія з розстрочки знімаються з карти автоматично, у встановлений банком розрахунковий день. Перевірити суму і дату можна в інтернет-банкінгу або мобільному додатку.

Резюме: миттєва розстрочка на карту Альфа-Банку перемогла за всіма ключовими критеріями. Клієнти банку можуть розбити на частини будь-які безготівкові платежі на суму від 1000 гривень, при цьому вони будуть платити найнижчу щомісячну комісію на ринку. Альфа-Банк нараховує комісію тільки за ті місяці, коли клієнт реально користувався розстрочкою: в разі дострокового погашення ніяких неприємних сюрпризів не буде. Ще один важливий момент — у кредитки Альфа-Банку найвищий ліміт за сумою розстрочки — 200 000 гривень. А отже, втілити в реальність можна практично будь-яке бажання.

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 липня 2019, 17:07
#
Если взять рассрочку на 3 мес, в ПУМБ лучший вариант - ноль переплата. А так конечно Монобанк удобный если брать на срок 6+ мес.
+
0
Kvestor2019
Kvestor2019
19 липня 2019, 9:25
#
Ещё есть ОТП с хитрым, но выгодным в первые 3 мес после открытия карты тарифом
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися