Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2019, 17:54

Національний банк презентував фінтех-каталог 2019

У сфері фінансових технологій в Україні на сьогодні працює понад 100 компаній, більшість із них розпочали свою діяльність за останні три роки. Найпопулярнішим напрямом роботи є платежі та мобільні гаманці. Такі дані наведені в Українському фінтех-каталозі-2019, який сьогодні презентував Національний банк.

У сфері фінансових технологій в Україні на сьогодні працює понад 100 компаній, більшість із них розпочали свою діяльність за останні три роки.
Фото: finclub.net

Про видання

Видання підготувала Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній спільно з технологічною платіжною компанією Visa та НБУ.

Це некомерційний проект, що має на меті стати візитівкою вітчизняного фінтех-ринку під час спілкування його учасників із закордонними колегами і партнерами, представниками державних органів та інвесторів.

Український фінтех-каталог-2019 – це не лише дослідження українського ринку фінансових технологій, а й аналіз тенденцій розвитку цього ринку. Крім того, він є своєрідною мапою вітчизняної фінтех-екосистеми та каталогом компаній (з анкетами), що працюють на цьому ринку в Україні.

Ознайомитися з повною версією каталогу можна за посиланням: https://map.fintechua.org

Про компанії

Так, згідно з інформацією, що міститься в Українському фінтех-каталозі-2019, 63% українських фінтех-компаній фінансуються виключно власним коштом і стільки ж – пройшли точку беззбитковості. Водночас 14% компаній мають штат з понад 75 осіб. Міжнародний ринок підкорюють 43% українських фінтех-компаній. А з тих, хто працює виключно в Україні, 73% згодом збираються починати діяльність і за кордоном.

Як НБУ планує розвивати фінтех-ринок

«Сьогодні фінтех – один з головних рушіїв цифрової трансформації фінансового сектору та збільшення фінінклюзії. Під час роботи над каталогом ми вкотре переконалися, що український фінтех-ринок активно розвивається, а отже, країна рухається в правильному напрямку – до простіших та доступніших фінансових послуг, прозорої економіки та залученості дедалі більшої кількості людей до сучасної фінансової системи», – сказав голова Української асоціації фінтех та інноваційних компаній Ростислав Дюк під час презентації видання.

«Національний банк як лідер реформи фінансового сектору підтримує впровадження інновацій та розбудову фінтех-ринку України і активно працює у цьому напрямі, зосередивши свою активність у роботі над низкою проектів, здатних стимулювати розвиток інноваційних фінансових послуг в Україні», – зазначив заступник голови Нацбанку України Сергій Холод.

За його словами, зокрема, йдеться про:

  • старт фундаментального оновлення системи законодавчого регулювання українського ринку платежів та переказу коштів, що включатиме імплементацію норм європейської директиви PSD2 у національному законодавстві, що посилить конкуренцію на фінансовому ринку та сприятиме розвитку технологій;
  • роботу системи віддаленої ідентифікації BankID НБУ, що спрощує отримання банківських, фінансових та інших комерційних послуг;
  • модернізацію Системи електронних платежів НБУ, що дасть можливість здійснювати платежі у форматі наближеному до 24/7 у національному масштабі та із застосуванням міжнародних стандартів IBAN та ISO 20022.

Сергій Холод додав, що особливу увагу у контексті розвитку інноваційних фінансових послуг Національний банк приділяє захисту користувачів інноваційних рішень та продуктів. Йдеться як про кібербезпеку, так і про захист прав споживачів фінансових послуг. Нещодавно з цією метою Національний банк анонсував створення нового механізму захисту прав споживачів фінансових послуг, що передбачатиме відповідальність банків та небанківських фінансових установ за якість пропонованих ними послуг.

Ще одним кроком, спрямованим на розвиток фінтех-індустрії, стало створення у травні цього року Національним банком Експертної ради з питань комунікації з інноваційними компаніями. Такий інструмент дає змогу регулятору зрозуміти потреби та напрями розвитку фінтех-ринку, а інноваційним компаніям – особливості регулювання та законодавчої бази.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися