Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 липня 2019, 10:22

Зайві цифри в платіжках за комуналку: куди звертатися

Велику частину доходу українські сім'ї витрачають на оплату комунальних послуг. Про те, як не переплачувати за рахунками в платіжках, розповідають в Головному територіальному управлінні юстиції в Києві, передають Українські Новини.

Велику частину доходу українські сім'ї витрачають на оплату комунальних послуг.
Фото: ua.korrespondent.net

Куди звертатися

Так, українцям радять уважно перевіряти отримані квитанції на відсутність незаконного нарахування доплат. Якщо тарифи в платіжці і загальна сума оплати розраховані з урахуванням доплати, можна законно вимагати перерахунку розміру заборгованості.

Якщо комунальні послуги (обслуговування будинку, оплата за воду, світло, тепло), за які ви платите, неякісні або не надаються у повному обсязі, потрібно написати скаргу в компанію, яка зобов'язалася надавати послугу.

Це може бути скарга на компанію в районній адміністрації, уповноваженим впливати на ситуацію, на ЖЕК. Консультацію від юристів, як правильно написати заяву і куди звертатися, можна отримати в центрах правової допомоги в обласних центрах.

Читайте також: Кабмін ввів граничні ціни на електроенергію

Крім того, можна об'єднатися з сусідами і робити колективні звернення.

«Насамперед складіть громадянський акт, щоб були і ви, і сусіди, і свідки. Цей акт слід оформити у двох примірниках і віднести в ЖЕК і в районну адміністрацію. Щоб на ваше звернення відреагували швидше, має бути кілька таких заяв та актів», — пояснюють в управлінні юстиції.

Також українцям радять звертатися до Антимонопольного комітету зі скаргою на підприємства, які надають послуги і оскаржити в суді неправильно нараховану плату.

Читайте також: В Укренерго повідомили про зміни в платіжках

«Позовну заяву вам допоможуть оформити юристи центрів правової допомоги. Також передбачено, що люди, які належать до пільгових категорій, можуть отримати безкоштовний правовий супровід у суді, зокрема, адвоката. До такої соціальної групи відносяться пенсіонери, люди з інвалідністю, учасники АТО і члени їх сімей, внутрішньо переміщені особи», — уточнюють в управлінні.

Причини помилок

Юристи пояснюють, що бувають випадки, коли у вашу платіжку внесли якусь велику суму, однак у сусідів та інших користувачів тариф значно менше. Це може статися навіть тому, що неправильно спрацював калькулятор в адміністрації. За їх словами, помилку в платіжці швидко виправлять, якщо вчасно звернутися до комунальників.

Коментарі - 2

+
0
gepard76
gepard76
11 липня 2019, 12:10
#
А не думали сделать перерасчет автоматически всем, за исключением льготников и субсидиантов (одним меньше начисляют, вторые получили компенсацию денежными средствами)??? Или пусть каждый ходок стоит в очереди теряя нервы и время? Все для людей.
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
11 липня 2019, 23:11
#
Если плательщики придут к компании, предоставляющей услуги, с сельхозинвентарём и доступно объяснят, что придёт весна и сажать будут - в следующий раз компания 10 раз подумает, прежде чем приплюсовать к платёжке что-то лишнее.
Но на что у нас способны плательщики, уже все давно поняли.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися