Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2019, 14:42

Понад 20 представників фінринку йдуть в парламент

Більше 20 представників фінансового ринку йдуть в парламент за списками партій і мажоритарними округаами. Серед кандидатів найбільше банкірів, зокрема власників банків-банкрутів, повідомляє Delo.ua.

Більше 20 представників фінансового ринку йдуть в парламент за списками партій і мажоритарними округаами.
Фото: topkonotop.com

Хто в списках

Загальна кількість зареєстрованих ЦВК кандидатів станом на 9 липня становить 3146 по мажоритарних округах і 2760 — за списками 22 партій.

У списках партії «Батьківщина» під № 14 балотується Костянтин Бондарєв, контролер ліквідованого банку «Велес». В НБУ стверджували, що у вересні 2015 років через банк намагалися вивести 460 млн дол. з України. Через це банк ліквідували ще в грудні 2015 року.

Під № 96 в парламент йде співвласник Індустріалбанку, глава наглядової ради СК «Роксолана» Олександр Рабцун. НБУ покарав банк на 6,9 млн грн за здійснення ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу.

У списку партії «Сила і Честь» під № 7 — заступник голови правління Альпарі Банку Андрій Гайдуцький. Цей банк НБУ оштрафував на 2 млн грн за ризикову діяльність.

Крім представників діючих банків, у парламент планують потрапити власники збанкрутілих установ. По округу № 60 з центром у Волновасі Донецької області балотується контролер банку Капітал Руслан Щербань. У 2015 році НБУ визнав «Капітал» неплатоспроможним, але в червні 2019 року Верховний Суд визнав ліквідацію банку незаконною.

У числі кандидатів у народні депутати є також кілька керівників середньої ланки. Під номером 74 партії «Громадянська позиція» балотується начальник відділення № 20 Тернопільської дирекції Радабанку Андрій Ткаченко, а під № 116 тієї ж партії — керуюча криворізьким відділенням Ощадбанку Наталя Миценко.

Читайте також: В яких банках політичні партії тримають гроші

У списках «Опозиційного блоку» під № 175 фігурує фахівець відділу обслуговування ПТКС Банку інвестицій і заощаджень Юлія Льовіна. «Самопоміч» в список (№ 63) веде в парламент менеджера лохвицького відділення Приватбанку Ігоря Шацького. «Голос» висунув керівника напряму проектної діяльності ризик-менеджменту Укрсиббанку Володимира Мосенко (№ 73).

У списку «Слуги народу» — екс-гендиректор Української федерації страхування Галина Третьякова — під № 54. Андрій Дубецький, який очолює громадську організацію «Біткоін Фонд України», займає 93-ю позицію в списку «Слуги народу». А 21-е місце у фахівця з розвитку приватного сектору Світового банку Дениса Малюськи.

Крім банкірів, в Раду балотуються учасники небанківського фінансового ринку. Наприклад, директор кредитної спілки «Самопоміч» (Львівська обл.) Оксана Шпик, яка йде під № 60 у списку партії «Громадянська позиція». Серед кандидатів по округу № 196 у Черкаській області виявлено директор лізингової компанії Андрій Стріхарський («Слуга народу»).

Серед представників фондового ринку є президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак, який балотується в Києві від партії «Голос» по округу № 211 (Голосіївський район).

Під № 131 у списку партії «Батьківщина» йде директор страхової компанії «Альфа-Гарант» Алла Саченко.

Читайте також: На дострокові вибори виділять з бюджету 2 мільярди

У партії «Сила і Честь» під № 21 значиться голова правління страхової компанії «Укргазпромполіс» Ігор Сухіна. Компанію пов'язували з екс-власниками Укргазпромбанку.

Від партії «Опозиційна платформа — За Життя» під № 32 в депутати йде екс-заступник голови КМДА, радник голови правління СК «Українська страхова група» Олексій Пузанов.

У списках «Голосу» під № 145 доцент кафедри фінансового менеджменту та страхування Тернопільського національного економічного університету Олег Луцишин. 29-у позицію в списку «Самопомочі» займає докторант Університету банківської справи Ірина Ткачук. Радника прем'єр-міністра з парламентських відносин Ярослава Залізняка (№ 4) теж можна віднести до теоретиків фінринків. Він викладає в Київській школі економіки (KSE), входить до стратегічної консультативної групи з підтримки реформ в Україні (SAGSUR).

Із числа політиків помітний віцепрем'єр Степан Кубів, який балотується під № 12 у списку партії «Європейська солідарність». Він очолював Нацбанк з 24 лютого по 19 червня 2014 року. За час його каденції НБУ видав банкам близько 63 млрд грн рефінансування.

В. о. голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Ради Михайло Довбенко (БПП) йде в Раду по своєму округу № 84 в Івано-Франківській області від «Європейської солідарності». Його заступник Руслан Демчак (БПП) знову йде в парламент по вінницькому мажоритарному округу № 18, але як самовисуванець. Раніше політик володів фінансовою корпорацією UBG, куди входили Ерде Банк, ліквідація якого завершилася в 2018-м.

Глава підкомітету Олександр Жолобецький (БПП) знову хоче пройти в Раду по округу № 129 в Миколаївській області як самовисуванець. Глава підкомітету Павло Різаненко (БПП) знову йде по своєму округу № 97, але вже від партії «Голос».

Коментарі - 1

+
0
Andrey M
Andrey M
9 липня 2019, 15:04
#
Декого з кандидатів знаю особисто і можу сказати що вони у ВР  будуть більш компетенті ніж нинішні депутати
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися