Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 липня 2019, 9:51

Виробник електрокарів Tesla встановив черговий рекорд

Американський автовиробник в минулому кварталі збільшив поставки електромобілів до рекордного рівня, повідомляє lblv.com з посиланням на звітність Tesla. Після виходу новини вартість акцій компанії піднялася на 7,5%. Незважаючи на це, аналітики стверджують, що вже в цьому кварталі компанія може отримати збиток.

За другий квартал цього року Тесла доставила покупцям рекордну кількість машин. За квартальний період, що завершився 30 червня, виробником було доставлено 95,2 тисячі автомобілів. Це значно вище прогнозованих аналітиками результатів (90,68 тисячі авто).

Показники виявилися набагато кращими, ніж в першому кварталі, коли поставки впали на 31%. Попередній рекорд був зафіксований у IV кварталі минулого року − 90,7 тисячі машин.

Чому були проблеми з поставками в першому кварталі?

Як повідомляють представники компанії, проблеми з поставками на початку року сталися через суттєве збільшення попиту на машини марки Тесла в Китаї і Європі. Виробник був до цього не готовий, що призвело до заборгованості по поставкам.

Ілон Маск пояснив, що підвищення поставок у IV кварталі було багато в чому пов'язано із завершенням періоду пільг на покупку електрокарів в США. Раніше покупці таких машин могли претендувати на податкові відрахування у розмірі 7,5 тисячі доларів. З початку року сума знизилася вдвічі, а з липня впала до 1 875 доларів.

Після оптимізації виробництва корпорація показала, що цілком може досягти запланованого на цей рік об’єму реалізації − 360-400 тисяч машин.

Чому Tesla може отримати збиток?

У The Wall Street Journal вважають, що компанія може завершити вже наступний квартал зі збитками. Пов'язано це з тим, що керівництво Тесла прийняло рішення знизити ціни на електрокари у першому півріччі, щоб підняти продажі. Найбільш популярна модель автомобіля подешевшала до 35 тисяч доларів.

Також, на думку експертів lblv.com, негативно відбитися на продажах може падіння попиту на світовому авторинку. Перше півріччя завершилося зниженням продажів нових машин. Очікується, що така тенденція збережеться до кінця цього року.

Аналітики прогнозують зростання акцій Tesla у найближчому році на 23,6%. Ціна підніметься до 277,5 долара за штуку. При цьому більшість експертів радять утримувати акції.

Максим Соколов, фінансовий аналітик LBLV.ru

Джерело: Мінфін