Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 липня 2019, 12:31

Курс на вихідні: чому варто купувати валюту

Минулий тиждень виявився на рідкість вдалим для гривні на валютному ринку. За період з 1 по 5 липня котирування долара на міжбанку впали з 26,17 / 26,21 до 25,64 / 25,68 гривень, а готівковий курс продажу в обмінниках фінкомпаній опустився істотно нижче 26 гривень.

Прогноз готівкового ринку на 6 і 7 липня

При великому бажанні заощадити — клієнти могли знайти продаж валюти і по 25,80-25,85. Але більшість обмінників все ж таки працювало в межах продажу долара по 25,90-25,95 гривень.

Основними причинами зміцнення позицій нацвалюти були:

  • великі розміщення ОВДП Мінфіном (продав паперів на 8 млрд гривень), значну частину яких купили іноземці;
  • нестача гривні в банківській системі (вона спостерігалася аж до п'ятниці, але в кінці тижня цей фактор вже спрацював мало — відобразилися активні викупи Нацбанком валюти на міжбанку);
  • вихідний четвер у США (американці відзначали День незалежності) і український ринок працював по долару на умовах ТОМ, що знизило попит на нього і викликало перенесення частини клієнтських заявок на інші дати;
  • зниження цінників в обмінниках, що створило стабільний приплив «дешевої» валюти на міжбанк через операції банків по валютній позиції.

Судячи з поведінки валютного ринку у п'ятницю — у «Мінфіну» немає підстав побоюватися змін ситуації з валютою на вихідні, але певне зростання попиту на неї з боку громадян спостерігалося вже в п'ятницю. Населення збільшило обсяги валюти, що купується. Люди чекають розвороту котирувань і запасаються на майбутнє.

Фінансисти будуть заробляти 6 і 7 липня на торгівлі готівковою валютою у форматі «з обороту» при досить низькому рівні спреда, а конкуренція між обмінниками дозволить покупцям валюти вибирати оптимально низькі варіанти пропозиції на ринку.

Складніше буде бажаючим її здати. Власники обмінників будуть намагатися занижувати курс прийому валюти на побоюваннях її подальшого просідання на початку наступного тижня.

У той же час і особливого падіння курсу купівлі у громадян окремі обмінки дозволити собі не можуть — люди почнуть здавати її конкурентам, які менш «жадібні» в частині котирувань прийому.

«Мінфін» вважає, що курсове «дно» по готівковій валюті досить близько і радить тим, кому вона знадобиться у відрядженнях або у відпустці сильно з такими придбаннями не відкладати. Звичайно, без ажіотажу. Але все ж таки і не відкладаючи це на довгий термін.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 25,65 — 25,76 гривні, продаж 25,80- 25,95. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 5 липня перебуває у межах 1,1225 долара за євро і міжнародні майданчики не очікують будь-яких сильних змін в цьому співвідношенні на азіатській сесії (в Україні це глибока ніч).

Тому в обмінниках будуть орієнтуватися приблизно на таке співвідношення євро до долара в перерахунку до гривні без закладання додаткових курсових ризиків.

Більш того, також як і по долару — фінансисти будуть намагатися трохи занизити котирування прийому євро на побоюваннях можливого подальшого падіння котирувань євровалюти на міжбанку на початку наступного тижня. А стримувати їх апетити по курсу прийому буде тільки конкуренція у цьому конкретному регіоні.

«Мінфін» прогнозує на 6 і 7 липня курс євро в обмінниках у межах: прийом 28,792 — 28,916 гривень та продаж 28,960- 29,129. Можливі ще відхилення по євровалюті в межах до 10 копійок в окремих точках обміну валюти в залежності від їх індивідуальних завдань та від оцінки перспектив по цій валюті у власників даної мережі обмінників.

Рівень спреда по євро в середньому буде перебувати в межах 25 -35 копійок.

Котирування російського рубля. По російській валюті власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуючись в основному на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення на рубль в даному регіоні.

Курс рубля на суботу та неділю за розрахунками «Мінфіну» буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,382 — 0,398 гривень і продаж 0,400 — 0,405.

Додатково ще можливі відхилення плюс-мінус 0,003- 0,005 гривні на рублі в залежності від ситуації з ним вже безпосередньо в цій точці обміну і в даної місцевості.

Коментарі - 1

+
0
Vinnatle
Vinnatle
8 липня 2019, 20:22
#
Я пока подожду 24,5 или даже возможно 23,5 если вы не против.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися