Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2019, 11:16

Долар у понеділок: чого очікувати від першого дня липня

Цей понеділок на валютному ринку пройде під впливом двох основних чинників:

Цей понеділок на валютному ринку пройде під впливом двох основних чинників:1) перший день нового місяця і кварталу;2) зарахування валютної виручки відразу за два дні: за минулий четвер і неробочу в Україні (але робочу в ЄС і США) п'ятницю.
Фото: flickr.com

1) перший день нового місяця і кварталу;

2) зарахування валютної виручки відразу за два дні: за минулий четвер і неробочу в Україні (але робочу в ЄС і США) п'ятницю.

Тепер докладніше:

Перший день нового місяця і кварталу. Клієнти будуть підводити підсумки минулого звітного періоду і активно формувати свої плани на липень. Це зазвичай призводить до зниження активності на міжбанку. «Мінфін» прогнозує на сьогодні падіння статистики торгів — до 380-400 млн доларів при укладанні до 440-500 угод;

Зарахування валютної виручки відразу за два дні: за минулий четвер і неробочу в Україні (але робочу в ЄС і США) п'ятницю. Хоча обов'язковий продаж валютної виручки Нацбанком скасовано — зазвичай зараз експортери витрачають валюту досить оперативно. Як тільки у них закінчується гривня від отриманих відшкодувань ПДВ — валютна виручка виходить на міжбанк. Так буде і цього разу. Ті з компаній, хто вже витратив гривню від держави на виплати зарплати і відрахувань на неї за червень — з сьогоднішнього дня почнуть продавати валюту для своїх господарських потреб. Зазвичай на початку звітного періоду це орендні платежі, розрахунки за сировину і матеріали, а також інші операції для забезпечення бізнесу. Валютні надходження за два дні (27 і 28 червня) досить оперативно вийдуть на торги, що спрацює на користь гривні.

Частково додатково підтримає гривню:

а) зниження ліквідності в банках (коррахунки впали відразу на 8,3 млрд гривень — до 51,3 млрд, хоча в значній мірі ці ресурси просто перекочували на короткі депозити банків до Нацбанку на ці триденні вихідні і швидко повернуться в систему);

б) продовження зниження котирувань готівкового ринку і «затарювання» валютою обмінників за три попередніх вихідних дня. Ця валюта через операції з валютною позицією банків вийде на міжбанк додатковою пропозицією;

в) завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Частина іноземців вже з сьогоднішнього дня буде продавати валюту, щоб завтра купити облігації.

Проти гривні спрацює фактор скорого початку періоду репатріації дивідендів у «дочок» іноземних компаній та низькі обсяги операцій за рахунок ефекту початку місяця, коли курс буде залежати від дій найбільших гравців і спекулянтів (активно грають на малооб'ємному ринку).

Ми прогнозуємо на понеділок коридор по долару в межах 26,10-26,30 гривень. При щонайменшій можливості Нацбанк намагатиметься продовжити поповнювати резерви через викуп долара на міжбанку. Використовувати регулятор буде Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90- 26,13 та продаж 26,18-26,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,00-26,10 гривень і продаж 26,14-26,25 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
1 липня 2019, 11:39
#
01.07.2019
Погода на выходных немного остудила всю Украину, но июль это начало политической борьбы за выборы в Верховную Раду. Месяц в котором заканчивается подушка для гривны. Но ситуация очень поменялась за этот год.
Эта неделе также не простая: вывод дивидендов, из-за выходного 28.06 деньги клиентам упадут за 2 дня, но продавать сейчас не обязательно сразу; плюс выходной в США в четверг; аукцион ОВГЗ завтра. Спекулянтам будет куда качать. Это прошлая неделя прошла очень спокойно.
Остатки подупали, что очень хорошо, но не это главное.

Доллар 26,12-26,29
Евро 29,65-29,85
Рубль 0,4147-0,4170

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/122244/

Новый блог
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися