Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2019, 8:00

Курс цього тижня: чи варто розраховувати на обвал долара

Закінчення звітного періоду на валютному ринку пройшло з позитивним психологічним настроєм для гривні.

За останній тиждень червня долар практично не виріс, а сесія 27 червня завершилася котируваннями 26,14/26,16.

Певну впевненість у гривні зберігає як бізнес (це видно з поведінки міжбанку), так і населення (обмінники поступово знижують котирування).

«Проголосували за це гаманцем» й іноземці, які охоче купують українські гривневі ОВДП, продаючи для цього валюту. Тільки за минулий вівторок інвестори купили облігацій на 7,54 млрд гривень в еквіваленті, у тому числі майже на 4,4 млрд гривень 6-ти річних паперів. Це говорить про те, що іноземці «не вірять» в значні курсові проблеми з нацвалютою найближчим часом.

НБУ користувався сприятливою ситуацією на торгах і практично щодня викуповував долар в «анонімному» форматі через Matching. Купив регулятор за нашими даними не менше $70-80 млн, поступово знизивши ціну викупу з 26,18 гривень до 26,155-26,16.

Не особливо поки що впливають на ревальваційний настрій торговців валютою і поведінку курсу — ні виплати відшкодувань ПДВ експортерам в кінці червня, ні майбутні вибори у Верховну Раду, ні негативні «дзвіночки» з виконання держбюджету на тлі негативного сальдо зовнішньої торгівлі, ані періодичні загострення ситуації на Донбасі.

Мовою дилерів «зараз ринок ставить на гривню і вважає її потенційно недооціненою». Навіть незважаючи на затримку отримання траншів МВФ і продовження військових дій на Сході України.

Ця тенденція пов'язана з низкою суб'єктивних і об'єктивних факторів:

1) посиленням у частині бізнесу і громадян очікувань щодо реформування країни після виборів нового Президента та змінами бізнес-клімату після перевиборів Верховної Ради;

2) потенційним відкриттям ринку землі, приватизацією держвласності, реформуванням силових структур, податкової та митниці;

3) можливим швидким проведенням амністії капіталів, боротьбою з корупцією, підвищенням інвестиційної привабливості України і переходу від моделі сировинного придатка з олігархічним управлінням до європейської моделі управління економікою.

Активними факторами в підвищенні інтересу до гривні (як валюти країни, що розвивається) відіграють і такі моменти, що не залежать від влади, як сприятлива кон'юнктура для українського експорту і початок змін політики ЄС і США в частині формування більш «слабкого» євро і долара для пожвавлення економіки цих країн.

Істотну роль надає також і дуже висока дохідність українських паперів, що пропонуються зараз Мінфіном України на аукціонах. Все це привертає в країну «гарячі гроші» і спекулятивний капітал.

Можна довго говорити про небезпеку таких вкладень з боку нерезидентів-спекулянтів, що буде абсолютною правдою.

Тому питання інвестиційної привабливості країни (коли ми не беремо в борг під шалені відсотки, а отримуємо довгострокових інвесторів, зацікавлених у розширенні бізнесу в Україні і створенні в країні робочих місць) стає основним для виживання держави та благополуччя її громадян.

Що відіб'ється на курсі найближчими днями

На валютний ринок початку липня вплинуть декілька різноспрямованих факторів:

1) Витрачання бізнесом сум відшкодувань ПДВ, отриманих в кінці червня і період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів.

Основний період масованих вливань гривні в банківську систему у вигляді відшкодування ПДВ експортерам практично закінчується, що зменшує вплив цього фактора на міжбанк.

Компанії досить швидко витратять отримані від держави гроші на свої господарські операції (закупівлю сировини, матеріалів, оплату оренди на новий період, розрахунки з персоналом за червень тощо), що знизить обсяги гривневого навісу на ринку.

Але з іншого боку - «дочки» іноземних компаній в цей період купують валюту для репатріації дивідендів, що дозволить продавцям валюти намагатися «грати на підвищення» і в чому їм за можливості будуть намагатися допомогти спекулянти.

2) Зростання попиту з боку імпортерів (в першу чергу — енергоносіїв). Йде підготовка до нового опалювального сезону і як тільки НАК «Нафтогаз» знайде додаткові джерела фінансування своїх закупівель (про потенційні проблеми у цьому питанні в липні говорило керівництво держкомпанії) — обсяги попиту на валюту суттєво зростуть, що буде тиснути на ринок.

Крім нафто — і газотрейдерів досить активними будуть на міжбанку й інші великі імпортери. У них починається новий звітний період та для виконання бізнес-планів їм потрібні стабільні обсяги валюти під закупівлю товарів.

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів, ліквідність у банківській системі та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. Зараз обмінники продовжують залишатися постачальниками дешевої валюти на міжбанк через операції банків з власної валютної позиції. А три попередніх дні вихідних лише збільшать обсяги такої пропозиції. Тож готівковий ринок поки що загрозою для курсу гривні не є, більш того — підтримує гривню.

Дії спекулянтівЦими днями вони спробують «розігріти» ринок у період скупки валюти іноземцями для виведення дивідендів. Це їм може вдатися в той період, доки великі експортери (що отримали відшкодування ПДВ) не витратять наявну у них гривню і знову будуть притримувати валюту. На нестачі пропозиції на тлі зростання попиту і будуть грати спекулянти.

Ліквідність у банківській системі й інтервенції НБУ. Поки що ринок не абсорбує всю гривню, отриману у вигляді відшкодувань ПДВ — певний тиск на курс буде присутній.

Але концентрація ліквідності в 6-10 найбільших банках призводить до того, що особливого надлишку гривні у більшості фінустанов немає. Ця нерівномірність ресурсів в системів поєднанні з нормативом валютної позиції та резервування НБУ і обмеженістю обсягів клієнтських заявок,— не дозволяють надлишку гривні обвалити курс.

Нацбанк у цій ситуації буде знову «заточений» на поповнення резервів і продовжить скуповувати надлишок долара в ЗВР, що не дасть котируванням істотно просідати навіть у періоди надлишку пропозиції на міжбанку.

Витрачати ж валюту на боротьбу зі зростанням котирувань (якщо таке буде відбуватися) — НБУ не стане, вважаючи за краще давати ринку самому знаходити компромісний курс.

4) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 2-го липня Мінфін проведе черговий аукціон з розміщення облігацій на термін до 2-х років. У разі інтересу до них з боку інвесторів можна очікувати продаж валюти під їх купівлю з боку нерезидентів. Основну частина пропонованої на міжбанку іноземними інвесторами валюти в цей момент намагатиметься викупити Нацбанк, застосовуючи «тихий і анонімний» формат через Matching. Це утримає котирування долара від великого просідання навіть у випадку активного зростання його пропозиції на торгах.

Нагадаємо, якщо ви шукаєте можливості інвестування в держоблігації, вам варто звернути увагу на спеціальні умови покупки ОВДП у розділі Бонус від Мінфіну

5) Календарний фактор. 4 липня (четвер) у США відзначають День незалежності і американські банки не працюють. Тому український міжбанк цього дня буде працювати з доларом на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти наступного дня). Це непопулярний формат роботи в Україні і більшість клієнтів вважатимуть за краще перенести свої заявки або на середу, або на п'ятницю. Це істотно знизить обсяги операцій на торгах у четвер і зробить торги 4-го числа залежними від дій спекулянтів і великих гравців.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 1-5 липня

На готівковому валютному ринку курс буде орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення. Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту». При коливаннях котирувань на міжбанку — готівковий ринок тільки скоригує свої цінники без спроб додаткового розгойдування курсу. Фінкомпанії — власники обмінників будуть утримувати рівень спреду за доларом в межах 12-15 копійок, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

Ми прогнозуємо коридор за доларом на 1-5 липня в обмінниках фінкомпаній в межах 25,95-26,30 гривень, а в банках 25,90-26,40 гривень.

На міжбанку. Основну загрозу для гривні цими днями становить скупка валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів на тлі дотримання експортерами валюти доти, поки вони не витратять гривню, отриману у вигляді відшкодування ПДВ.

Але й ці перепади попиту і пропозиції будуть частково закриватися за рахунок продажу валюти іноземцями для купівлі гривневих облігацій на аукціоні Мінфіну та за рахунок надходжень валюти на міжбанк з готівкового ринку через валютні позиції банків.

Експортери звичайно будуть намагатися підтягувати котирування вгору в моменти купівлі валюти «дочками» іноземних компаній, але особливо розігратися їм ринок не дозволить.

За прогнозом «Мінфіну», компромісним варіантом для всіх учасників торгів цього тижня буде коридор 25,95-26,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — зниження ділової активності і кількості угод, що характерно для першого робочого дня місяця. Клієнти підводять підсумки минулого звітного періоду та визначаються із завданнями на новий. Це дещо знижує їх активність на торгах. Обсяги будуть в межах $380-400 млн при укладенні до 440-500 угод;

Вівторок-середа — міжбанк і компанії входять у свій звичайний діловий ритм, що збільшить статистику торгів в межах $410-430 млн при укладенні до 540-620 угод.

Частину операцій будуть проводити ті нерезиденти, які вирішать брати участь у черговому аукціоні Мінфіну України з розміщення ОВДП. Паралельно з цим на торги почнуть виходити і «дочки» іноземних компаній з купівлею валюти під репатріацію дивідендів;

У четвер — різке падіння кількості операцій через вихідний день у США. Робота на ТОМі малоприваблива для українських компаній і вони перенесуть свої операції за доларом на інший день. Обсяги складуть $340-360 млн при укладенні до 400-430 угод;

У п'ятницю — «Мінфін» очікує деяке зниження активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня, але з виходом на торги заявок частини компаній, що перенесені з четверга. Обсяги міжбанку складуть близько $380-410 млн при укладанні до 480-560 угод.

Коментарі - 6

+
+140
Pablito
Pablito
1 липня 2019, 9:19
#
Учитывая продолжающийся рост цен практически на все подряд, кроме единичных позиций, типа яиц, цены в Украине в долларово\евровом выражении скоро успешно догонят цены Швейцарии и Монако.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
1 липня 2019, 13:00
#
Согласен полностью
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
1 липня 2019, 13:05
#
А які ціни в Швейцарії і Монако?
+
+14
serw17
serw17
1 липня 2019, 10:00
#
На наличном рынке сейчас устойчивая тенденция на снижение долара. Валюты больше здают чем покупают. И в ближайшие 2 недели ситуация вряд ли изменится... Ждем дешевого долара )
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
1 липня 2019, 13:08
#
Готівковий ринок до 10% від міжбанку
Коливається, здебільшого, в коридорі того ж міжбанку

Тому чекати чогось треба від міжбанку і великих гравців
+
+15
bonv
bonv
1 липня 2019, 14:53
#
Топтатися на рівні 26
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися