Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 червня 2019, 12:46

НБУ оштрафував МТБ Банк за порушення фінмоніторингу

Національний банк отримав офіційне повідомлення про оскарження в судовому порядку рішення НБУ про накладення штрафу на МТБ Банк. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Національний банк отримав офіційне повідомлення про оскарження в судовому порядку рішення НБУ про накладення штрафу на МТБ Банк.
Фото: finclub.net

Що відомо

У квітні 2019 року Нацбанк прийняв рішення про застосування до зазначеного банку штрафу в розмірі 4 млн 350 тисяч грн.

Підставою для прийняття такого рішення є встановлення НБУ факту вчинення ВАТ «МТБ Банк» ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.
Так, НБУ виявив, що в період з 21 лютого до 13 квітня 2018 року сім юросіб (клієнтів банку) перерахували безготівковим розрахунком близько 1,18 млрд грн на рахунок іншого банку. Надалі гроші засобами інкасації цього банку доставлялися готівкою в підрозділи клієнтів.

Читайте також: НБУ спростить отримання банківських послуг з використанням ID-карти

Характер таких фінансових операцій дає підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переказом) безготівкових коштів у готівку.

Обґрунтування незаконності операцій

Зокрема, на це вказують п'ять чинників:

  1. За вказаний період на рахунку цих клієнтів, відкриті в МТБ Банку, надійшло близько 2,8 млрд грн від понад 100 юросіб з рахунків, відкритих більше ніж 30 банках. Гроші були перераховані в якості оплати за різні групи товарів і послуг. З них близько 1,36 млрд грн надійшли від п'яти юридичних осіб з рахунків відкритих в ПАТ «МТБ Банк» і в іншому банку як оплата за договорами факторингу, фінансового кредиту, фінансової допомоги, уступки права вимоги. Водночас троє контрагентів, які здійснювали фінансові операції з надання послуг факторингу, фінансового кредиту, не мали ліцензії Нацкомфінпослуг про надання таких фінансових послуг.

  2. Обсяг операцій за квартал за рахунками клієнтів в 350-1800 разів перевищував обсяг надходження коштів від основної діяльності, заявленої Клієнтами у своїх анкетах, заповнених при встановленні ділових відносин;

  3. За результатами аналізу договорів на послуги з інкасації, фінансового кредиту, поставки товару, факторингу, простих векселів, на підставі яких здійснювалися фінансові операції за рахунками клієнтів, встановлено, що:

  • договори, укладені клієнтами та контрагентами, є ідентичними за змістом і містять ідентичні умови, окремі договори містять недостовірну та/або суперечливу інформацію;

  • векселі переведені на користь одного з клієнтів чотирма векселедержателями. У той же час клієнт був зареєстрований в 2017 році, а троє векселедержателів припинили свою діяльність у 2010-2016 роках. Інформація про реєстрацію четвертого векселедержателя взагалі відсутня;

  • договори фінансового кредиту/факторингу передбачають умови, що вказують на відсутність економічної доцільності (сенсу) для кредитодавця.

  1. За результатами аналізу документів, що містяться у справах клієнтів і контрагентів, встановлено таке:

  • вони відкрили рахунки в Банку в лютому-березні 2018 року в одному відділенні;

  • клієнти і один контрагент на дату відкриття рахунків в Банку мали загальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) та/або директорів;

  • деякі контрагенти мають незначний розмір зареєстрованого статутного капіталу.

  1. у публічних джерелах є інформація, що клієнти, контрагенти і деякі юридичні особи переводили гроші на рахунки партнерів, які виступали стороною у договорах фінансового кредиту, поставки товару та інших операціях, фігурують у кримінальних процесах:

  • як учасники діяльності, пов'язаної з наданням послуг з мінімізації податкових зобов'язань;

  • підприємства, що мають ознаки фіктивності;

  • учасники незаконної діяльності, пов'язаної з переведенням безготівкових коштів, ухиленням від сплати податків, і задіяних у легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, зокрема, від здійснення фіктивного підприємства.

Коментарі - 1

+
0
Nnn Sss
Nnn Sss
27 червня 2019, 14:09
#
Нет у нас нормальных банков-одни шараги… лецензию надо забирать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися