Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2019, 16:33

В НБУ назвали потенційні ризики банків у споживчому кредитуванні

Швидке зростання споживчого кредитування триває вже два роки. Темп приросту незабезпечених кредитів домогосподарствам на поточні цілі перевищує 30% р/р вже вісім кварталів поспіль. Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, який представив НБУ.

Швидке зростання споживчого кредитування триває вже два роки.
Фото: globalcredit.ua

Що це значить

Як зазначають у Нацбанку, цей сегмент високоприбутковий, тому надзвичайно привабливий для банків. На сьогодні роздрібні кредити становлять 18,4% кредитного портфеля банківського сектору, генеруючи майже 40% процентного доходу від кредитування.

Попит населення на споживчі кредити стійкий і високий. Це підтримує швидкі темпи зростання портфеля споживчих кредитів та значний потенціал розвитку цього сегмента.

Читайте також: НБУ стурбований зростанням споживчого кредитування

Більшість банків адекватно оцінює можливі втрати за такими кредитами та формує за ними достатні резерви в поточних макроекономічних умовах. Однак оцінки можливих кредитних збитків у випадку кризи подекуди занадто оптимістичні.

Для оцінювання необхідних резервів низка банків використовує моделі, що нечутливі до різкого погіршення макроекономічних показників. Тож якщо реалізується несприятливий сценарій – фінустанови можуть не сформувати належні резерви на випередження.

Читайте також: Топ-5 порушень, які банки допускають при видачі споживчих кредитів

Щоб уникнути цього, у майбутньому НБУ може підвищити ваги ризику за незабезпеченими споживчими кредитами. Вищі ваги означатимуть, що можливі втрати від пов’язаних з такими кредитами ризиків будуть покриті капіталом.

Коментарі - 1

+
0
Wless
Wless
18 червня 2019, 16:59
#
Это хорошо что стали обращать внимание на «непотребное кредитование» хотелок.  Население живёт непосредствам всё время занимает, государство всё время перезанимает. Откуда вообще это взялось показное потребление.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися