Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2019, 15:43

НБУ закликав уряд забирати менше прибутку держбанків до бюджету

НБУ закликав Кабмін та Міністерство фінансів переглянути політику щодо дивідендів, які мають сплачувати до бюджету державні банки. Про це розказала перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова під час презентації звіту з фінансової стабільності 18 червня, передає Громадське.

НБУ закликав Кабмін та Міністерство фінансів переглянути політику щодо дивідендів, які мають сплачувати до бюджету державні банки.
Фото: uriston.com

Що це значить

«На майбутнє нам необхідно якимось чином разом з Міністерством фінансів переглянути дивідендну політику щодо державних банків, оскільки на сьогодні державні банки 90% свого прибутку перераховують у вигляді дивідендів», — розказала Рожкова.

За її словами, у державних банках сконцентровано значно частку непрацюючих кредитів, що звужує їхні можливості отримувати прибуток.

Крім цього, Рожкова висловила думку, що така дивідендна політика може спровокувати потребу банків у капіталі та залученні кредитів Нацбанку.

Читайте також: Компанії з держчасткою зобов'язали направити 50% прибутку на дивіденди

У НБУ пропонують дозволити державним банкам залишати більше заробленого прибутку собі та спрямовувати його до капіталу банків.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року уряд ухвалив рішення зобов'зв'язати державні компанії сплатити дивіденди у розмірі 90% їхнього прибутку до бюджету.

Приватбанк 10 червня вперше заплативши державі дивіденди в розмірі 90% від прибутку, отриманого у 2018 році.

Зменшити частку дивідендів, які державні підприємства перераховують до бюджету просили і в Мінінфраструктури. Там считают, що 10% прибутку, який залишається за підсумком перерахунку дивідендів до бюджету, недостатньо для забезпечення належного стану інфраструктури. Також знизити розмір дивідендів просив «Нафтогаз».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися