Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2019, 15:20

НБУ відповів Коломойському на спробу закрити справу в Женеві

Національний банк надав суду першої інстанції Республіки і Кантону Женеви (Швейцарія) свої аргументи за клопотанням екс-акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського про зупинення судового провадження. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Національний банк надав суду першої інстанції Республіки і Кантону Женеви (Швейцарія) свої аргументи за клопотанням екс-акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського про зупинення судового провадження.
Фото: zn.ua

Що відомо

Як пояснює прес-служба НБУ, Коломойський подав клопотання в суд Женеви 21 травня, засноване на резолютивній частині рішення Печерського суду від 20 квітня, яке розірвало сім договорів поруки за кредитами рефінансування НБУ, виданих Приватбанку. На п'ять із них НБУ посилався в позові в швейцарський суд.

Коломойський вважає рішення Печерського суду вирішальним у швейцарському виробництві і просить зупинити його до винесення рішень за апеляційними скаргами в Україні.

Читайте також: Коломойський вимагає повернути йому акції Приватбанку — ЗМІ

13 червня Нацбанк надав суду в Женеві свої аргументи у відповідь на клопотання Коломойського.

По-перше, на думку регулятора, рішення Печерського суду не має відношення до провадження у Швейцарії, і юридичних підстав закривати справу немає.

«Навіть якщо рішення Печерського районного суду Києва про розірвання договорів поруки вступить в законну силу в майбутньому (в чому немає жодної впевненості), воно не може анулювати зобов'язання Коломойського, що виникли до розірвання цих договорів (принцип эстоппель). Позовні вимоги НБУ в суді Швейцарії стосуються його зобов'язань, які вже виникли за відповідними договорами поруки. Тому рішення Печерського районного суду Києва не може мати жодних правових наслідків для провадження у суді Швейцарії», — зазначають в НБУ.

Читайте також: Суди зобов'язали Приватбанк повернути борги двом компаніям Коломойського

Крім того, у Нацбанку заявляють, що Коломойський не обґрунтував і не надав жодних доказів на підтримку свого клопотання.

Другий аргумент НБУ — провадження не може бути зупинено на початковій стадії розгляду, оскільки Коломойський ще не надав пояснення своєї позиції по суті спору. Відповідно у суду немає можливості врахувати інтереси сторін для прийняття рішення за клопотанням про зупинення провадження.

В Нацбанку вказують на факт того, що суддя Печерського суду досі (станом на 20 квітня) не здав повний текст рішення по справі, через що НБУ не може його оскаржити. Регулятор звернувся до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії судді.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися