Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 червня 2019, 13:16

НБУ зберіг облікову ставку, щоб обмежити посилення інфляційних ризиків

Національний банк зберіг облікову ставку для обмеження посилення інфляційних ризиків. Про це йдеться в підсумках дискусії Монетарного комітету з питання облікової ставки.

Національний банк зберіг облікову ставку для обмеження посилення інфляційних ризиків.
Фото: the-city.kiev.ua

Більшість членів комітету відзначила, що проінфляційні ризики посилилися з моменту прийняття попереднього рішення в квітні. Збереження облікової ставки на поточному рівні дозволить обмежити їх вплив, сприятиме подальшому уповільненню інфляції до цілі 5%.

Найбільшим внутрішнім ризиком, на думку членів КМП, є подальше розширення споживчого попиту. Про це, зокрема, свідчать дані з роздрібного товарообігу, темпи зростання якого зберігаються на високому рівні.

Читайте також: Нацбанк залишив облікову ставку без змін

Обговорюючи можливу динаміку облікової ставки, члени КМП погодилися з тим, що цикл пом'якшення монетарної політики може бути продовжений у разі подальшого зниження фундаментального інфляційного тиску та поліпшення інфляційних очікувань.

Водночас окремі члени КМП були налаштовані менш оптимістично щодо швидкого отримання фінансування від МВФ, зокрема через невизначеність із часом формування нового уряду і затриму в підготовці нового держбюджету.

Читайте також: НБУ озвучив подальші плани щодо пом'якшення монетарної політики

За такого сценарію в умовах пікових виплат за зовнішнім державним боргом восени вірогідним є посилення волатильності на фінансових ринках. Це, зокрема, підтверджується прикладом недавньої реакції ринку на поширення у ЗМІ спекуляцій на тему зовнішнього державного боргу.

Актуальними залишаються також і зовнішні ризики, насамперед, можливість різкого зниження цін на сировинних ринках внаслідок ескалації торговельних конфліктів у світі. Члени КМП по-різному оцінили баланс ризиків, реалізація яких може призвести як до зниження, так і підвищення темпів зростання цін.

Нагадаємо, 6 червня Національний банк зберіг облікову ставку на рівні 17,5%.

Коментарі - 3

+
+13
Андрей Иванов
Андрей Иванов
18 червня 2019, 13:24
#
И это правильно.
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
18 червня 2019, 14:02
#
Я также считаю правильным данное решение. С учетом такого года выборов и таких выплат - учетная ставка это тот механизм, который даст возможность пережить эти «чудные» времена более-менее спокойно.
+
0
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
18 червня 2019, 17:28
#
> Об этом, в частности, свидетельствуют данные по розничному товарообороту, темпы роста которого сохраняются на высоком уровне.
Зубожіння по-украински - покупать всякую хрень, брать потребкредиты, летать в отпуска за границу, а потом жаловаться, что денег нет почему-то (олигархи украли, не иначе).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися