Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 червня 2019, 11:50

90% держпослуг планують перевести в онлайн до 2024 року

До 2024 року в Україні планують перевести 90% всіх державних послуг у режим онлайн. Про це радник президента Михайло Федоров заявив під час першого експертного обговорення концепції «Держава в смартфоні», яке відбулося 12 червня в АП, передає Уніан.

До 2024 року в Україні планують перевести 90% всіх державних послуг у режим онлайн.
Фото: Букви

Що відомо

В обговоренні взяли участь представники Коаліції електронного держави, що об'єднує 65 різних організацій і експертів в області ІТ.

За словами Федорова, переведення державних послуг в онлайн сприятиме не лише комфорту громадян, а і зменшенню корупції. «Наш план дуже амбітний. Наприклад, до 2024 році ми прагнемо перекласти 90% всіх державних послуг у режим онлайн, втричі зменшивши кількість взаємодії громадян і бізнесу з владою і досягнувши нульового рівня корупції в цій сфері. І вже цього року українці відчують смак електронних послуг нового покоління — повністю автоматизованих і об'єднаних навколо громадянина. Але все це стане реальним лише за умови консолідації навколо спільного плану дій всіх експертів, талановитого українського ІТ-бізнесу, всіх гілок влади і політичної волі на найвищому рівні», — відзначив Федоров.

Читайте також: Комуналка і запис до лікаря: для киян запустили додаток Kyiv Smart City

До обговорення долучився і голова держави. «Я хочу швидких змін. Я вірю у ваш талант і бажання зробити Україну цифровим лідером і гарантую вам свободу. Ми повинні спільно готувати ініціативи, законопроекти і робити кроки, знімають бар'єри до цифрової економіки та електронного управління. Запевняю, що особисто буду звертатися» до тих державних службовців, які чинять опір на місцях», — наголосив Зеленський.

Під час зустрічі представники Коаліції надали президенту свої рекомендації та обговорили пріоритетні проекти цифровізації. Ключові пропозиції стосувалися розвитку інструментів електронного держави і демократії, цифрових інфраструктур, цифрової ідентифікації, кібербезпеки, наведення порядку в державних реєстрах, електронного народовладдя (електронних соціологічних опитувань і навіть виборів).

Читайте також: Кубів: «Держава в смартфоні функціонує вже три роки

Також ішлося про важливість створення можливостей для українських технологічних стартапів. Всі ці завдання будуть включені в єдиний план дій.

Президент запевнив, що такі зустрічі будуть регулярними. Наступного тижня запланована серія обговорень концепції «Держава в смартфоні» за участю міжнародних донорів, представників бізнесу. Потім документ буде оприлюднений у форматі плану конкретних дій і очікуваних цілей.

Раніше повідомлялося, що згідно з новою концепцією «Держава в смартфоні», до кінця 2019 року українцям мають бути доступні більше 200 пріоритетних електронних послуг.

За даними Держагентства з питань електронного уряду, сьогодні українцям доступні такі засоби електронної ідентифікації, як електронний підпис, MobileID, BankID, ID-картка, але рівень їх використання є дуже низьким через складні зарегульовані процедури, відсутність доступної інформації та широкої мережі надання цих сервісів.

Коментарі - 9

+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
13 червня 2019, 12:03
#
Это ОЧЕНЬ долго. Вопрос первостепенной важности, в том числе и против чиновничьей коррупции.
+
+16
yarg
yarg
13 червня 2019, 12:51
#
Я наверное один такой , но мне от государства за последние 5 лет понадобилась 1 услуга - выдача загранпаспорта. И получить его в смартфон я не хочу.
+
0
neverice
neverice
13 червня 2019, 13:03
#
Помоему этот Федоров провел в лесу последние 3 года.
За это время уже огромное количество услуг перевели в электронную форму. И проделали массу работы для того, чтобы это стало возможным - в частности ЕЦП и BankID. Сюда же ЦНАПы и электронные декларации. Электронные выписки про право собственности, справка о несудимости и прочее, прочее. Один портал igov.gov.ua чего стоит.
Честно говоря, в не электронной форме уже почти ничего не осталось. Что он собирается целых 5 лет делать?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 червня 2019, 8:43
#
Когда я был в школе фантастические фильмы начинались обычно с фразы: «Шел 2000 такой-то год...».
Но я и предположить не мог, что будущее будет таким.
«2024. Украина. 90% гос услуг оказались под властью онлайн!»
Я конечно понимаю, что работы много проделано.
НО!
Ребята очнитесь! 21 век! Мы отстаем безбожно...
+
0
yarg
yarg
14 червня 2019, 8:59
#
От кого? от Италии, где слово онлайн вызывает удивленные взгляды?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 червня 2019, 10:24
#
Прибалты, скандинавы и т.д.
И, кстати, Италия имеет выше уровень, чем Украина.
А к 2024 году разрыв будет еще больше.
Если сравнивать нас с Сомали, то тогда все гуд и не надо ускоряться.
+
0
yarg
yarg
14 червня 2019, 11:24
#
В сомали государства нет , соответствнно и госуслуг быть не может.
в 90 % европейских стран наличие клиент-банка вызывает удивленные взгляды (это я о банковской сфере говорю). Зайдите на сайт «юконтрол» и можете получить данные о любой компании Украины. Быстро , бесплатно и онлайн.  Попробуйте провернуть такое дело в Германии и Франции. Вам понадобится ехать в муниципалитеты , подавать бумажные запросы , бегать с квитанциями на оплату...
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
19 червня 2019, 9:19
#
Ну, тогда этот доклад «не о чем», раз дело обстоит так как Вы говорите. Или кто-то пытается выдать картинку лучше, чем она есть.
https://publicadministration.un.org/egovkb/Portals/egovkb/Documents/un/2018-Survey/E-Government%20Survey%202018_FINAL%20for%20web.pdf
По поводу прогресса в Украине за последние годы — я с Вами согласен.
+
0
Павел Давыдов
Павел Давыдов
19 червня 2019, 8:59
#
И поставят  возрастной  ценз  до  60  лет, как при  заключении  о  заграничных  медстраховок  и  ищи  посредников!!???
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися