Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2019, 18:19

Долар в середу: чому сюрпризи тривають

Як ми і попереджали в своєму ранковому прогнозі — в середу валютний ринок лихоманило, а у спекулянтів знову була можливість істотно заробити. Валютні ралі продовжилися.

З самого початку сесії на міжбанк вийшли нерезиденти. Вони поспішали, тому що їм треба було розрахуватися сьогодні з Міністерством фінансів за куплені вчора на аукціоні гривневі ОВДП. Сума продажу таких облігацій 11 червня була значною (майже 6,5 млрд ) і дефіцит гривні відчувався з самого ранку.

Навіть те, що сьогодні поверталася і велика сума раніше проданих паперів (понад 5 млрд гривень) — не могло з ранку повністю перекрити потребу в ресурсах.

Основна інтрига для учасників фондового, ресурсного та валютного ринку була в тому, яку частину власники облігацій минулих випусків пустять на нові покупки, а яку — витратять на валюту для репатріації своїх попередніх вкладень.

Оскільки проплатитися покупці нових паперів повинні були з ранку — пропозиція валюти істотно перевищувала попит в перші дві години сесії і долар почав просідати. Стартувавши з позначки 26,46 / 26,50 вже на 11 годину курс впав до 26,36 / 26,40 гривень, а з 12 години і вже до самого обіду — до 26,36 / 26,38.

Здавалося би все добре — гривня зміцнюється, пропозиція досить велика і день йде за сценарієм зміцнення позицій нацвалюти.

Але після обіду ситуація знову почала різко змінюватися.

Як ми і попереджали в своєму ранковому прогнозі — в середу валютний ринок лихоманило, а у спекулянтів знову була можливість істотно заробити.
Фото: vsim.ua
На 14:00 попит зріс за рахунок виходу покупців, що запізнилися. Учасники ринку підозрюють, що у них з'явилася гривня від сьогодняшніх погашень ОВДП. Тиск на курс зріс і вже біля 15-ї години долар виріс до 26,43 / 26,47 гривень. Спекулянти скористалися черговими перекосами ринку і знову зіграли «на підвищення». Це їм вдалося. При нестачі валюти курс вже на 16 годину дійшов до ранкової позначки в 26,46 / 26,50 гривень за долар і на цьому рівні сесія завершилася.

НБУ не виходив в публічному форматі на міжбанк, але за спостереженнями деяких учасників міжбанку — викуповував валюту у нерезидентів в «тихому і анонімному» режимі.
Коли ж на ринку в другій половині дня попит перевищив пропозицію — регулятор вважав за краще валюту не продавати, що й повернуло курс долара в стан зростання.

Обстановка на міжбанку залишилася досить знервованою та схильною до спекулятивних настроїв.

Головні події 12 червня на міжбанку:


1) Продовження валютних ралі. На самому початку торгів зниження долара з ранкових котирувань 26,46 / 26,50 гривень до 26,36 / 26,38 на 12 годину і потім швидке повернення котирувань до 26,46 / 26,50 гривень на момент завершення сесії;

2) НБУ не виходив на торги в публічному форматі, але купував валюту в першій половині дня в «тихому» і «анонімному» режимі;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 зареєстрований на позначці 26,3864 гривень за долар, а офіційний курс Нацбанку на 13 червня встановлений на рівні 26,401893.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 3

+
+69
Perez de Cuellar
Perez de Cuellar
12 червня 2019, 20:00
#
Все так, але трохи не так. Так звані нерезиденти зранку мало зливали валюти, на це у них був майже весь минулий і початок цього тижня, це  помічалось по руху  графіка  МБ, одні продавали, інші переполохані учорашнім ралі купували американця і це за відсутності основних крупних гравців, які з*явилися о 12.00  та змінили попитом на валюту весь хід торгів, гривнева ліквідність в системі була на високому рівні 60.09млрд., паливо для гойдалки вгору у гравців було від самого ранку і дефіциту  гривні не відчувалось. Гривня від погашення МінФіном по старим ОВДП потрапить на МБ тільки завтра і ефект дії  тиску на курс  відчується звісно тільки завтра, а не відразу, як пише пан Консультант. До кінця тижня курс буде зростати, здійснюватиметься жорсткий відбір всими учасниками валютного ринку, а також придворними  ДержБанками до наступного вівторка і аукціну з ОВДП, де МінФіну потрібно продати папери у валюті, щоб в середу провести  розрахунок в $500млн. дол.
+
+15
DataProvider
DataProvider
13 червня 2019, 9:54
#
>>(участники рынка подозревают, что у них появилась гривна от сегодняшних погашений ОВГЗ).
Какая потрясающая дедукция. 
Я об этом писал ещё в понедельник, наверное.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 червня 2019, 10:52
#
Игра в районе 26.40.-26.50
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися