Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2019, 12:40

Валютні війни: чого чекати

В останні два роки світова економіка піддається негативному впливу торгових війн. При цьому до підвищення мит додаються також спроби послабити валюти, відзначає lblv.com.

Ситуація загострилася, і експерти в один голос говорять про наближення світової кризи. Глави центробанків різних країн готові почати процес стимулювання економік, використовуючи при цьому ослаблення валюти. Фахівці називають це «гонкою девальвацій».

У торговому конфлікті між США і КНР у останньої держави більше шансів для управління курсом. Уже в минулому році китайський Центробанк активно зайнявся девальвацією юаня. Сьогодні за долар просять майже 7 юанів. Аналітики припускають, що підвищення до цієї позначки може викликати паніку, при цьому в Центробанку відзначили, що червоної зони немає, і все йде за планом.

Європейський центробанк переживає з приводу зміцнення євро відносно долара, якщо ФРС знизить ставку, тому готовий до аналогічних фінансових маніпуляцій, незважаючи на те, що ставки в ЄС і так досить низькі. Передбачається також, що ЄЦБ може відновити викуп активів.

Що стосується японського Центробанку, то він опустив ставки до нуля, і в очікуванні прискорення інфляції, а також економічного зростання почав друкувати пів квадраліона ієн.

Останнім часом євро стало головною валютою, яка використовується для операцій carry-trade. Тепер, коли ситуація на ринку ускладнюється, євро не дешевшає, а навпаки − міцніє, оскільки трейдери, закриваючи позиції на інших ринках, починають відкуповувати продану єдину європейську валюту.

Що стосується ФРС, то це єдиний з великих центробанків, який підвищив ставки після світової кризи 2008 року. Зараз же він змушений знову замислитися про пом'якшення монетарної політики. Аналітики lblv.com припускають, що, швидше за все, ставка буде знижена вже до вересня.

Гонки девальвацій не уникнути – процес розпочато. Центробанки роблять все, щоб знизити курси своїх валют.

Єгор Ровніков, фінансовий аналітик LBLV.ru

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися