Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2019, 14:40

Бізнес закликав скасувати застарілі штрафи

Бізнес закликає скасувати застарілий указ про штрафні санкції за порушення норм обігу готівки. Про це йдеться в повідомленні ЄБА, передає Економічна правда.

Бізнес закликає скасувати застарілий указ про штрафні санкції за порушення норм обігу готівки.
Фото: comments.ua

Що це значить

З метою не допускати проходження готівки «повз касу» у 1995 році був прийнятий указ Президента № 436. З 2001 року підстави для санкцій розширилися, і штрафи почали накладати не лише за неоприбуткування, а й за несвоєчасне оприбуткування готівки.

Згодом штрафні санкції почали застосовувати і за помилки в документообігу, пов'язані з людським фактором (неуважність, відсутність необхідних знань у касирів, бухгалтерів), наприклад, описки чи виправлення.

При цьому такі порушення не можуть бути спрямовані на приховування порушень касової дисципліни, адже документообіг відбувається в електронному форматі. Так, копії розрахункових документів і фіскальних чеків автоматично передаються в ДФС.

Читайте також: Visa і Ощадбанк запускають програму, яка перетворить смартфон на POS-термінал

Водночас, згідно із чинним законодавством, при торгівлі без фіскального чека або взагалі без РРО штраф складає всього 1 грн. Тоді як при застосуванні РРО, але за неповне або несвоєчасне оприбуткування готівки накладається 5-кратний штраф від вартості проданих з порушеннями товарів або послуг.

«Створюється не дуже чесна і навіть трохи абсурдна ситуація. Адже останнє правопорушення не несе істотної загрози економічній безпеці України. Водночас наявний розмір штрафів при торгівлі взагалі без РРО не відповідає пропорційності вчиненого правопорушення. Адже що вигідніше — працювати непрозоро, взагалі не використовувати РРО і сплачувати штраф у розмірі 1 грн і постійно змінювати реквізити? Чи все ж використовувати РРО, при цьому вести бізнес чесно і відкрито, але як тільки з затримкою в годину оприбутковувати готівку — платити шалені штрафи. Очевидно, що як наслідок, маємо такі кричущі явища як, наприклад, тіньова економіка», — пояснила менеджер Рітейл комітету ЄБА Христина Лініченко.

Варто зазначити, що з набуттям чинності закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (тобто, з 2001 року) указ №436 повинен припинити дію, оскільки Закон регулює ту саму сферу (використання РРО), що і указ №436. Однак цього не сталося.

Читайте також: Зеленський оголосив війну тіньовому бізнесу

Крім того, представники бізнесу неодноразово зверталися до суду щодо оскарження норм указу № 436. Існує чимало судових рішень також на користь добросовісних платників податків. Власне, там також ідеться про те, що норми цього указу не можуть бути підставою для накладення штрафів.

У зв'язку з цим легальний бізнес вчергое наголошує, що важливо створювати умови, де працювати чесно повинно бути вигідніше.

ЄБА звертається до Президента України з проханням скасувати указ №436 з метою зменшення регуляторного та адміністративного тиску на бізнес, поліпшення інвестиційного клімату та умов ведення бізнесу в Україні.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися