Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 червня 2019, 18:46

Акціонери банку Януковича відсудили у НБУ 129 мільйонів

Національний банк України програв апеляцію акціонерам Радикал Банку в Північному апеляційному господарському суді та повинен відшкодувати їм 128,9 млн грн. Про це повідомляє Finbalance.

Національний банк України програв апеляцію акціонерам Радикал Банку в Північному апеляційному господарському суді та повинен відшкодувати їм 128,9 млн грн.
Фото: capital.ua

Що відомо

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ «Промислова інноваційна компанія», яке було власником 71% акцій Радикал Банку, констатувало, що постанова НБУ про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних визнана протиправною та скасована судовими рішеннями в межах розгляду іншої справи.

Читайте також: НБУ програв апеляцію у справі про інспекцію Приватбанку

У рішенні Госпсуду Києва від 04.03.2019 зазначено, що розмір шкоди, заподіяної позивачеві, відповідає вартості його корпоративних прав. Ринкова вартість акцій Радикал Банку становила 181,6 млн грн, і, відповідно, вартість частки статутного капіталу банку, власником якої було ТОВ «Промислова інноваційна компанія» (71 %), — 128,9 млн грн.

У свою чергу Північний апеляційний господарський суд погодився з висновками суду першої інстанції, вказавши, що «вважає їх такими, що відповідають вимогам чинного законодавства і фактичним обставинам справи».

Довідка

Радикал Банк був створений в 2009 році на базі київського філіалу харківського Зембанку. Тоді найбільшим власником банку був депутат Київської обласної ради Андрій Пасічник (43,4% акцій). Згідно з документами, знайденими в Межигір'ї після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року, Радикал Банк був пов'язаний з екс-президентом.

НБУ у заяві про визнання Радикал Банку неплатоспроможним вказував, що за результатами перевірок операційних кас фінустанови і його відділень «було встановлено грубе порушення законодавства у сфері готівкового обігу, що створювало загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку».

4 липня 2018 року Верховний суд скасував рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним. У зв'язку з цим власник банку вирішив стягнути з НБУ отриману майнову шкоду у вигляді позбавлення належних йому корпоративних прав вартістю 129,9 млн.

За даними Фонду гарантування вкладів, станом на 1 січня 2019 рік вкладникам Радикал Банку були виплачені компенсації на 137,9 млн грн (89,7% запланованих виплат).

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 червня 2019, 19:04
#
Какое отношение Януковича к этому банку?
+
+6
R S
R S
6 червня 2019, 21:54
#
Скорее всего - никакого, просто через него отмыли немного денег. И он попал под шашку Гонтаревой.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися