Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2019, 16:00

Андрій Довбенко вважає, що верховенство закону стане запорукою розвитку України

Думки юриста і венчурного інвестора Андрія Миколайовича Довбенко про необхідність верховенства права в Україні.

Зміст статті:

  1. Як функціонує політична система стримування і противаг в США?

  2. Детальна інформація про Андрія Довбенка.

  3. Чому верховенство права — запорука для розвитку України?

У 1929 році економічну та промислову міць США підкосила «велика депресія». Початок найбільш нищівної фінансової кризи в історії Америки поклав біржовий крах на Уолл-Стріт, а через три роки ситуація набула загрожуючих масштабів:

  1. Промислове виробництво скоротилося більш ніж на 30%;

  2. Чверть працездатного населення залишилася без роботи;

  3. У всіх штатах вибухнули голод і злидні, які стали причиною численних страйків і акцій протесту;

  4. Інвестиції в економіку припинилися.

В цей час американці обрали президентом Франкліна Д. Рузвельта (57% голосів вибірників). Відразу після інавгурації в 1933 році він почав втілювати в життя «Новий курс» — антикризовий план, який передбачав:

  • стабілізацію грошової системи;

  • формування нового законодавства в сфері соціального захисту та охорони праці;

  • відновлення промисловості;

  • ліквідацію безробіття і т.д.

Важливий нюанс: Рузвельт був представником Демократичної партії, яка отримала більшість в обох палатах американського парламенту — в Конгресі і Сенаті. Це давало президенту впевненість, що всі необхідні законодавчі ініціативи для реалізації «Нового курсу» будуть схвалені беззастережно.

Як стверджує Андрій Довбенко, головна задумка Рузвельта полягала в прийнятті «Закону про відродження національної промисловості», який вступив в силу вже 16 червня 1933 року. Однак підтримки більшості в законодавчому органі для його імплементації виявилося недостатньо: новий закон тут же зіткнувся з протидією судової системи. У 1935 році Верховний суд США постановив, що хоча особливі умови та вимагають надзвичайних заходів, проте не дають підстав для необґрунтованого розширення повноважень президента.

Президент не збирався миритися з невигідною для нього позицією Верховного суду. У 1937 році Рузвельт був переобраний з ще більш переконливим результатом (61%). Президент вирішив скористатися своєю популярністю, щоб «перекроїти» склад Верховного суду: звільнити 6 суддів яким за 70 років і які, на його думку, «переробляли» і не справлялися з навантаженням. Для цього Білий Дім ініціював прийняття закону «про реорганізацію судової системи».

Після палких баталій в Конгресі, Палаті представників і Комітеті юстиції в Сенаті законодавці зробили висновки, що цей закон є «непотрібним, марним і вкрай небезпечним порушенням конституційних принципів ...». Американські політичні еліти хоч і в більшості своїй підтримували політику «Нового курсу», проте зрозуміли: якщо вони дозволять президенту підірвати основи судової системи, то це призведе до скасування принципу верховенства права в державі, що, в свою чергу, загрожує функціонуванню всіх демократичних інститутів в країні.

Протистояння Рузвельта з Верховним судом США — кращий приклад надзвичайної важливості верховенства права для балансу влади і розвитку демократії. Подібна американської політична система стримування і противаг, в основі якої лежатиме верховенство права, необхідна для розвитку України. У цьому впевнений юрист і адвокат з Києва Андрій Довбенко.

Андрій Миколайович Довбенко багато років професійної діяльності присвятив сфері захисту прав бізнесу. У своїй юридичній практиці він багато разів переконувався в тому, що хоч принцип верховенства права і закріплений в українському законодавстві, проте в реальності Феміда часто виносить рішення на «ручному управлінні». З несправедливістю Довбенко Андрій Миколайович зіткнувся не тільки в судах: у 2015 році в інтернеті проти нього стартувала потужна «чорнушна» PR-кампанія.

«Юрист Андрій Довбенко і Мін'юст» — саме так можна коротко охарактеризувати ключові слова цієї атаки на репутацію юриста. Статті на цю тематику почали з'являтися в інтернеті масово і практично одночасно. Їх мета — змусити читачів зробити хибні висновки про Андрія Довбенка. В основі надуманих звинувачень помилкові, бездоказові звинувачення. Головні новини про Андрія Довбенко можна прочитати на його особистому інтернет-сайті.

Гарантією того, що нинішній складний політичний і економічний період приведе Україну до процвітання, на думку Андрія Довбенко, є саме верховенство права, на захисті якого стоять юристи. Він упевнений, що в порівнянні з попередніми роками ситуація в юридичній сфері України змінюється в кращу сторону і на те є кілька причин:

  • зростання прозорості законодавства та діяльності державних органів;

  • посилення конкуренції;

  • більш тісна інтеграція України з країнами Заходу.

«Розвиток демократії — це не тільки можливість громадян впливати на всі процеси в країні, але і впевненість в тому, що наслідками рішень не стануть радикальні хитання з боку в бік і перекреслення всього, що було зроблено раніше», — говорить Андрій Довбенко.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися