Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2019, 9:15

НБУ може зберегти облікову ставку на рівні 17,5% — банкіри

Національний банк в червні може зберегти облікову ставку на рівні 17,5% річних, вважають банкіри, опитані агентством «Інтерфакс-Україна».

Національний банк в червні може зберегти облікову ставку на рівні 17,5% річних, вважають банкіри, опитані агентством «Інтерфакс-Україна».
Фото: bank.gov.ua

«На наш погляд, в умовах зростання політичних ризиків, збереження щодо високого інфляційного тиску з боку чинників споживчого попиту та курсової динаміки, „пробуксовки“ програм співробітництва з міжнародними фінансовими донорами на тлі пікових виплат за державним боргом доцільним є збереження ключової ставки на поточному рівні», — сказав старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик.

Аналогічної точки зору дотримується і голова правління Айбокс Банку Галина Хейло. «Думаю, облікова ставка поки що залишиться незмінною. В умовах нинішньої політичної турбулентності, пікових виплат за держборгом восени, а також, швидше за все, неотриманням до кінця року чергового траншу від МВФ, зниження ставки буде економічно недоцільним», — сказала банкір.

За її оцінкою, за сприятливих умов облікова ставка може знизитися до кінця поточного року не більше ніж до 16,5% річних.

«Суттєвого зниження облікової ставки до кінця року не відбудеться, вона може зменшитися максимум на 1%, хоча й така ймовірність видається досить сумнівною», — сказала Хейло.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку «Кредит Дніпро» Андрій Приходько також вважає, що НБУ не змінюватиме в червні облікову ставку.

«На мій погляд, ставка залишиться незмінною. По-перше, після попереднього зниження облікової ставки та подальшого падіння ставок за ОВДП помітно знизився попит на ці цінні папери. На останньому аукціоні Мінфін залучив тільки 3,6 млрд грн, тоді як у середині квітня залучав 13 млрд грн. Крім того, невизначеність щодо подальшої співпраці з МВФ і все ще значний обсяг боргових виплат (до кінця року потрібно виплатити $5 млрд при золотовалютних резервах трохи вище $19 млрд) створюють передумови для тиску на курс гривні та, відповідно, інфляцію», — сказав він.

За оцінкою Приходька, НБУ може знизити облікову ставку ближче до кінця року за сприятливих умов.

«Якщо говорити про перспективи подальшого зниження облікової ставки, слід мати на увазі, що в першому кварталі українська економіка різко уповільнила зростання до 2,2% з 3,5% у четвертому кварталі 2018 року. Отже, необхідність стимулювати економіку через зниження ставки є, але за сприятливих супутніх умов. НБУ може ще раз знизити облікову ставку ближче до кінця року після проходження піку платежів, проведення парламентських виборів, отримання нового фінансування від МВФ та інших міжнародних кредиторів», — сказав експерт.

Начальник управління стратегічного планування Укргазбанку Віктор Пастернак також вважає, що поточного місяця центробанк збереже ставку на рівні 17,5% річних.

«Щоб уникнути подальшого прискорення інфляції НБУ, найімовірніше, не переглядатиме ставку», — сказав він.

За його оцінкою, в разі збільшення темпів інфляції не виключається підвищення облікової ставки.

Водночас голова правління Піреус Банку Сергій Наумов вважає, що НБУ в червні може продовжити розпочате у квітні зниження облікової ставки.

«Я очікую подальшого зниження облікової ставки на 0,25-0,5% уже в червні. Як правило, в літній період інфляція йде на спад, макроекономічні показники досить стабільні», — сказав він.

За оцінкою банкіра, до кінця поточного року облікова ставка може знизитися не більше ніж до 16% річних.

«Максимально облікова ставка може знизитися до 16% у 2019 році, проте не факт, що це відбудеться. Все залежатиме від економічної політики держави, продовження співпраці з МВФ і утримання інфляції в цільовому діапазоні», — сказав він.

Нагадаємо, НБУ з 26 квітня 2019 року знизив облікову ставку до 17,5% з 18%. До цього НБУ чотири рази зберігав облікову ставку на рівні 18% річних.

Коментарі - 3

+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
5 червня 2019, 10:31
#
Ещё и повысят. Но чуть попозже.
+
0
bonv
bonv
5 червня 2019, 11:03
#
Чому не опустити ще на 0,5%? Думаю будуть знижувати..
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
5 червня 2019, 11:19
#
Я думаю не поменяют. Дай бог чтоб не повысили.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися