Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2019, 15:17

У КНР хочуть включити FedEx до «чорного списку». Акції компанії падають

За весь період торгової війни КНР вперше поставила під сумнів роботу американських компаній на своїй території. Влада Китаю вже повідомила про створення санкційного списку для зарубіжних компаній, які шкодять інтересам держави, відзначає lblv.com.

У чому полягає конфлікт?

Новинне агентство з Китаю «Сіньхуа» повідомило, що компанія з США звинувачується у нанесенні збитку клієнтам з КНР, а влада країни вже почала своє розслідування. Після виходу статті акції FedEx впали, опустившись більше, ніж на 3,5%.

Із публікації стало відомо, що служба доставки FedEx не відправила деякі посилки за вказаною адресою, порушивши тим самим права клієнтів і закони Китаю.

Про конкретного одержувача в статті не говориться, але дані вказують на те, що це виробник електроніки з Китаю − корпорація Huawei, яка звинуватила раніше FedEx у відправці комерційних документів з Японії в Америку, хоча одержувачем мав бути Китай.

Тижнем раніше представники FedEx дійсно підтвердили той факт, що у них виникли проблеми з доставкою відправлень для Хуавей. При цьому було відзначено, що ніякого відношення даний інцидент до вищої влади країни не має. Керівництво Huawei не стало зволікати й ініціювало своє розслідування.

Кого ще Китай включить до «чорного списку»?

Останні кілька місяців Вашингтон і Пекін провели в переговорних процесах в надії знайти вихід з торгового конфлікту. Але обговорення виявилися безрезультатними. Спори поновились, і країни почали впроваджувати обіцяні раніше мита. Крім цього Дональд Трамп наказав включити Хуавей до списку особливо небезпечних для національної безпеки США компаній, так як вважає, що вона займається технологічним шпигунством на замовлення китайського уряду. Але через кілька днів після цього китайській корпорації дали тимчасову ліцензію терміном в 90 днів для ведення діяльності на території США.

У Китаї прийняли контрзаходи: оголосили про введення мит на американські товари і пообіцяли відмовитися від поставок сировини. Також в кінці травня у Пекіні оголосили про створення свого «чорного списку» для зарубіжних компаній і приватних осіб. Як зазначає lblv.com, фігуранти переліку звинувачуються у нанесенні збитків китайській економіці, порушенні поставок і шкоди націнтересам держави.

Хто саме занесений до переліку небезпечних для Китаю компаній, поки не уточняється. При цьому The Global Times повідомляє, що у ньому може опинитись корпорація Alphabet, що є материнською для Гугл. Після виходу статті цінні папери Alphabet впали на 3%.

Рита Котова, фінансовий аналітик LBLV.ru

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися