Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2019, 13:20

Експерт розповів, коли підприємство не виплачує зарплатні борги

У разі, коли підприємство оголошує себе банкрутом, отримати заборгованість по зарплаті співробітникам вкрай складно. Про це розповів директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський, передає Уніан.

У разі, коли підприємство оголошує себе банкрутом, отримати заборгованість по зарплаті співробітникам вкрай складно.
Фото: focus.ua

Що це значить

Економіст нагадав, що за даними Держстату, за квітень сума боргу підприємств перед працівниками виросла на 6,2% і досягла 2,615 млрд грн.

«У Києві одним з лідерів невиплат є завод „Арсенал“. У цілому державні підприємства лідирують в контексті невиплат і затримки зарплат», — зазначив він.

Читайте також: Держстат назвав середні зарплати в різних сферах

«З одного боку, це пов'язано з різними видами „відкатів“ і корупцією стосовно цих підприємств. З іншого боку — є і об'єктивні причини. Коли підприємства не готові до ринкових умов. Вони звикли до державних замовлень і відсутності жорсткої конкуренції», — пояснив Несходовський.

За словами експерта, в більшості випадків затримана зарплата рано чи пізно виплачується. Він нагадав, що за невиплату керівникам загрожує відповідальність, аж до кримінальної.

Читайте також: Кодекс по процедурах банкрутства вступив в силу

Однак в деяких випадках існує ймовірність, що з працівниками не розрахуються. Це стосується підприємств, які оголосили себе банкрутами.

«Якщо підприємство оголошує себе банкрутом, то шанси (отримати свої гроші. — Ред.) дуже низькы. Іноді навіть продаж майна підприємства не дозволяє повністю покрити ту заборгованість, яка є перед працівниками», — зазначив економіст.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися