Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2019, 13:53

НБУ про кредити, валюту та інфляцію

Національний банк України оприлюднив Річний звіт за 2018 рік. В ньому він розповів, як виконцуються сім ключових цілей Стратегії на найближчі роки.

Серед головних досягнень регулятор зазначив відновлення кредитування бізнесу, рекордну прибутковість банківського сектору та уповільнення інфляції.

Ціль №1. Низька та стабільна інфляція

За підсумками 2018 року інфляція знизилася до 9,8%. Це найнижчий за останні п’ять років показник. У повідомленні НБУ вказано, що досягти цього рівня інфляції вдалося насамперед завдяки жорсткій монетарній політиці НБУ. Власне, упродовж минулого року регулятор підвищував облікову ставку чотири рази – загалом на 3,5 в. п. до 18,0% річних.

За прогнозами Нацбанку інфляція поступово уповільнюватиметься й надалі. Регулятор очікує, що на кінець 2019 року вона знизиться до 6,3% За розрахунками НБУ на початку 2020 року цей показник досягне цільового діапазону у 5% (+- 1в.п.) і на кінець наступного року складе 5%.

Міжнародні резерви у 2018 році сягнули п’ятирічного максимуму, їх обсяг станом на початок 2019 року становив 20,8 млрд дол. Національний банк мав можливість нарощувати резерви за рахунок сприятливої ситуації на валютному ринку.



Ціль №2. Стабільна, прозора та ефективна банківська система

Чистий прибуток банківського сектору у 21,7 млрд. грн. за результатами 2018 року став рекордним за останнє десятирічча. Для порівняння у 2017 році збиток становив 20 млрд грн. «Минулорічний прибуток можна чи не вперше назвати справжнім, а не «намальованим» через невідображення банками реальних резервів під активні операції у звітності», — сказано у повідомленні прес-служби НБУ. Водночас відмічається, що у минулому році скоротилася кількість збиткових фінустанов — з 18 до 13 банків. Зазначимо, що на кінець 2018р. в Україні лишалось 77 діючих банків.

Гривневі депозити населення за минулий рік зросли на 14,8%. Аналітики НБУ зазначають, що приплив коштів був найбільшим у першому півріччі, проте вже у другому розпочалися коливання, пов’язані зі змінами валютного курсу та ринкових ставок. Гривневі депозити бізнесу зросли на 6,8% у порівнянні з 2017роком. За даними Річного звіту НБУ загальний обсяг гривневих депозитів за підсумками 2018 року збільшився на 10,1% і склав 540,1 млрд грн.



Ціль №3. Відновлення кредитування

Впродовж 2018р. швидкими темпами росло кредитування сумлінних клієнтів-юросіб. Гривневі кредити бізнесу, який не мав дефолтів у 2014 – 2018 роках, зросли на 25,8% у порівнянні з результатами 2017 року. Загалом чисті гривневі кредити корпораціям за минулий рік зросли на 8,1%. Цікаво, що найпомітніше цей показник збільшувався у приватних та іноземних банках: 17,6% та 7,6% відповідно.

Читай також: Банки нарощують кредитування якісних позичальників — НБУ

Кредитування населення зберігало високі темпи приросту – 34,1% за рік у гривні за вирахуванням резервів. Найвищі темпи зростання було зафіксовано у приватних та державних банках — 54,2 та 49% р/р відповідно. Насамперед збільшувалися кредити на поточні потреби населення.

Загалом за даними регулятора обсяг гривневих кредитів за 2018 рік збільшився на 7,6% до 614 млрд. грн.

Ціль №4. Ефективне регулювання фінансового сектору

Як потенційний регулятор більшої частини небанківського фінансового ринку після розділу функцій Нацкомфінпослуг, 2018 року НБУ підготував і розпочав публічне обговорення з учасниками ринку проекту майбутнього регулювання цього ринку. «Бачення Національного банку було викладене у проекті Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору». Зокрема НБУ запропонував три чіткі вимоги до учасників небанківського фінринку: прозорість структури власності, дотримання законодавства про фінмоніторинг та норм достатності капіталу», — зазначається у повідомленні регулятора.

Читай также: Голова НБУ провів змістовну зустріч із президентом


Ціль №5. Вільний рух капіталу

Ключовою подією 2018 року з точки зору сприяння вільному руху капіталу стало ухвалення законопроекту «Про валюту і валютні операції. На виконання Закону НБУ розробив нову систему валютного регулювання, яка складається з восьми основних постанов Правління Національного банку. За підрахунками НБУ, близько 30 валютних обмежень, які роками стримували розвиток бізнесу і приплив інвестицій, були скасовані разом із введенням Закону в дію 7 лютого 2019 року.

Ціль №6. Фінансова інклюзія
2018р. НБУ вивів обговорення проблеми фінансової інклюзії на всеукраїнський рівень. Зазначимо, що за 2018р. частка безготівкових операцій серед усіх операцій із використанням платіжних карток зросла до 45,1%. Усього за допомогою платіжних карток українських банків у минулому році здійснено 3,9 млрд операцій, а їх обсяг збільшився на третину та становив 2 876,5 млрд грн. Зазначимо, що станом на кінець 2017 року близько 37% українців знаходилось поза фінансовою системою, тобто, не мало жодного банківського рахунку. При цьому за даними річного звіту за 2018р. співвідношення готівки поза банками до ВВП складало 10,2%.

Ціль №7. Сучасний, відкритий, незалежний та ефективний центральний банк

Наприкінці 2018 року Національний банк затвердив нову Стратегію комунікацій. Вона має кілька головних цілей, серед яких: зміцнення довіри до НБУ та максимізація впливу на поведінку економічних агентів.

Коментарі - 2

+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
4 червня 2019, 16:26
#
9.8% инфляция, это в какой стране? Наверно в той, где нет хлеба, лука, капусты, картошки,  рыбы и мяса! Сходите на «Столичный» и посмотрите цены и вспомните о этих процентах! А на сколько поднялись тарифы за последний год? Тоже на 9.8 ?
+
+8
mary27
mary27
5 червня 2019, 1:14
#
Яйца подешевели более чем в 2 раза.
Скоро начнут дешеветь сезонные овощи.

И «Скiнчилась епоха бiдностi» (с) же.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися