Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2019, 11:30

НКРЕКУ знайшла рішення, як не підвищувати тарифи на електроенергію

НКРЕКУ запропонувала рішення, які дозволять залишити незмінними тарифи для побутових споживачів і стримати зростання тарифів для промспоживачів в новому енергоринку, запуск якого запланований на 1 липня 2019 року. Про це йдеться в офіційному листі НКРЕКУ до Кабміну, передає Сьогодні.

НКРЕКУ запропонувала рішення, які дозволять залишити незмінними тарифи для побутових споживачів і стримати зростання тарифів для промспоживачів в новому енергоринку, запуск якого запланований на 1 липня 2019 року.
Фото: oleksandr-klymenko.com

Що пропонує НКРЕКУ

У листі регулятора йдеться про те, що наявна модель ПСО може спричинити додаткове фінансове навантаження на ринок — відповідно, її потрібно вдосконалити.

НКРЕКУ розробила пропозиції щодо покладання на учасників ринку спеціальних обов'язків, а саме:

  • продаж не менше 80% електроенергії, виробленої АЕС, на електронних аукціонах за фіксованою ціною
  • продаж не менше 50% електрики, виробленої ГЕС, на електронних аукціонах за фіксованою ціною
  • закупівля постачальником універсальних послуг на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергії
  • закупівля операторами мереж (ОСП і ВСР) на електронних аукціонах певного обсягу електроенергії для компенсації технологічних втрат електричної енергії на її передачу/розподіл;
  • зобов'язати АЕС замовляти в ПУП і оплачувати послуги з забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів.

Читайте також: ЗЕ-команда має намір «перезавантажити» АМКУ  і НКРЕКУ

Що це дасть

Як зазначає НКРЕКУ, такий підхід дозволить забезпечити стабільний обсяг електроенергії для потреб населення за доступними цінами.

Читайте також: НКРЭКУ перевірить платіжки від 14 облгазів

Після затвердження відповідної моделі регулятор зможе розрахувати цінові обмеження на різних сегментах ринку, що дозволить не допустити зростання цін на електроенергію для кінцевих споживачів після введення нового ринку електроенергії.

Нагадаємо, з 1 липня Україна повинна перейти на європейську модель енергоринку. Проте в кроці від впровадження в уряді говорять про те, щоб відстрочити реформу.

Коментарі - 6

+
+15
Skpablo17
Skpablo17
4 червня 2019, 12:21
#
Эта статья о том, что нет никаких шансов не задрать цены с первого июля, бо мы Европейцы?
+
+85
Цой Жив
Цой Жив
4 червня 2019, 12:47
#
«...продаж ...електроенергії... на електронних аукціонах за фіксованою ціною.»
Аукціон і фіксована ціна. Це як вибори з одним кандидатом?
Якщо ціна фіксована - то аукціон для імітації вільного ринку?
​​​​​​​Даёш Венесуелу!
+
+28
Toxa David
Toxa David
4 червня 2019, 13:23
#
Немного не так. Фиксированая цена для гос.предприятий таких как АЭС, ГЭС которые и так даут минимальную цену, но ни каких ограничений в цене для ТЭС Ахметова (ДТЭК) и солнечно ветровых баронов. Тоесть продолжаем разваливать гос и даем нажиться олигархам путем перераспределения так как по тарифу платим мы.«НКРЭКУ нашла решение» — ура! закричали олигархи.
+
+28
5503
5503
4 червня 2019, 13:16
#
Как все хитро и в интересах только одних лиц Ахметов-Порошенко. О чем говорят первых два пункта,да о том что электричество будет поставляться населению только от атомных и гидроэлектростанций по фиксированной цене. Бремя нагрузки ложится на них а почему не на всех производителей. Такой себе вариантик « Ротердам +» но только для своих.
+
+30
locustsucol
locustsucol
4 червня 2019, 16:43
#
Порошенко уже занимается производстом електроенергии? О как!
А ничего что єто уже паростки шизофренического популизма?
Это прямой путь к тому, что атомные городки, типа Нетешина, Славутича, Вароша, Южноукраинска — в еще большей доле будут голосовать за Вилкулов, Мураевых и ко. Атомная промішленность доится на убой. Ремонты только по факту поломок, повышений зарплат нет, народ валит на новую станцию Беларуси. На гидроелектростанциях останавливается модернизация, только только начавшаяся 2 года назад…
Но при этом не не, виноват Порошенко. Конечно. Вы на второй срок изберете ж этого Зе. 10 лет застоя и стагнации, привет совок и разруха. Начавшийся разгон економики три года назад через годик пойдёт накатом вниз в минус.
+
+43
Andrey M
Andrey M
4 червня 2019, 17:02
#
Народ валит и останавливается модернизация - и это все за 2 недели?:)
А то что Порошенко замутил с Ахметовой и бандой еще до конца года достроить мощностя для «зеленого тарифа», в итоге какой ежегодно в течении 10 лет будет нам обходиться от 40 млрд грн Порошенко конечно «не виноват»...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися