Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 червня 2019, 8:01

Валютний ринок: Чому не варто розслаблятися

Спроби спекулятивно покачати ринок цього тижня продовжаться. Каталізатором зростання котирувань долара буде купівля валюти «дочками» іноземних компаній і збільшення попиту на валюту з боку середнього та великого бізнесу.

Валютний ринок почало поволі лихоманити ще з середини травня. Але пік зльоту котирувань припав на ранок п'ятниці минулого тижня, коли курси продажу безготівкового долара стартували з 27,02 гривні, а обмінники банків продавали «зелений» дорожче 27 гривень.

До вечора п'ятниці, 31 травня, долар при продажу на міжбанку подешевшав до 26,86 гривень, а готівковий — впав в обмінниках фінкомпаній до 26,70-26,80.

Перевага попиту над пропозицією останніх днів була викликана:

— девальваційними настроями бізнесу і громадян, які посилилися через спекотні політичні баталії зі вмілою спекулятивною грою «на підвищення» окремими гравцями ринку;

— закупівлями енергоносіїв найбільшою нафтогазовою держкомпанією на тлі виплат бізнесу відшкодувань ПДВ, що скоротило у експортерів потребу в продажу валюти;

— слабкими результатами аукціону Мінфіну України від 28 травня з розміщення ОВДП;

— збільшенням обсягу скупки валюти клієнтами перед закінченням місяця для закриття зовнішньоекономічних зобов'язань на звітну дату.

Стрепенувся і готівковий ринок. У цій ситуації він повівся як самостійний гравець. Попит на валюту з боку громадян зростав. При цьому різниця між валютним налом і безналом давала спекулянтам можливість заробити на переливах валюти з одного сегмента на інший. Це перетворювало готівковий ринок в певні моменти навіть в драйвера зростання котирувань міжбанку.

Ліквідність банківської системи не зіграла на минулому тижні особливої ​​ролі в частині впливу на курс. Коррахунки банків, незважаючи на виплати відшкодувань ПДВ, поступово знизилися з 53,97 млрд гривень до 47,34 млрд. Це не створювало серйозного гривневого «навісу» на торгах.

Читайте також: Якщо Україна оголосить дефолт. Наслідки для економіки

Але і союзників у гривні було небагато. Стримувати зростання котирувань доводилося Нацбанку. З 27 до 31 травня він два дні поспіль був змушений продавати долар в «тихому» форматі через Matching. За розрахунками «Мінфіну», регулятор продав не менше $40 млн., різко підвищивши ціну його продажу з 26,69 гривень (середа 29 травня) до 26,90 гривень (четвер 30-е числа). Це не дало котируванням міжбанку закріпитися вище 27 гривень, а трохи пізніше і допомогло частково знизити тиск на курс нацвалюти.

Що буде впливати на ринок найближчими днями

На валютний ринок початку червня вплинуть кілька різноспрямованих факторів:

1) Період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Налякані останнім зростанням курсу «дочки» іноземних компаній в червні буде активніше скуповувати валюту для цих операцій. Тим більше, що Нацбанк нещодавно збільшив норми щомісячного виведення дивідендів до 12 млн євро.

Але для таких придбань їм знадобляться значні обсяги гривні, яка зараз в дефіциті. А значить, серйозного стрибка попиту не буде. Хоча ситуативно такі покупки і будуть підіймати котирування в ті моменти, коли ці компанії вийдуть на торги;

2) Зростання активності бізнесу в першій декаді червня. На початку місяця великі клієнти закривають свої поточні господарські потреби (оплата оренди, закупівля сировини і матеріалів, розрахунки з персоналом по зарплаті за травень тощо). Для фінансування цих потреб їм потрібна гривня і вони активізує продажі на міжбанку наявної у них валюти. Це позитивний для нацвалюти фактор;

3) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. 4 червня чиновники запропонують ринку гривневі облігації з термінами погашення 3 і 6 місяців, 1,2 і 3 роки, а також валютні папери в доларах і євро терміном обігу від 1 до 2-х років.

Читайте також: Коломойський, дефолт і курс гривні

На останньому аукціоні Мінфін був змушений «посунутися» у ціні, так як попит виявився досить скромним. Не допомогло статистиці минулого аукціону і підключення до нашого ринку держоблігацій такого відомого світового майданчика як Clearstream. Частково це можна списати на те, що іноземці-потенційні покупці українських паперів ще не пристосувалися до нашого ринку і «не промацали» його повною мірою. Але факт залишається фактом: особливої ​​погоди на аукціоні 28 травня це не зробило. Залишається сподіватися, що в подальшому завдяки підключенню до Clearstream і зростанню конкуренції серед іноземних покупців — все буде краще і дешевше для України, як для емітента цих паперів;

4) Поведінка готівкового ринку, ліквідність в банківській системі, дії спекулянтів та інтервенції НБУ.

Готівковий ринок. Власники обмінників намагатимуться заробити на непростій ситуації в політичному та економічному житті країни і зростаючих з цих причин коливаннях курсу валют.

Заробляти вони будуть як у форматі «з обороту», так і періодичною грою на підвищення/пониження, в залежності від поведінки міжбанку. Ще один спосіб заробити — і за рахунок переливів валюти з одного сегмента ринку на інший з вигодою у вигляді різниці котирувань готівки і безготівки.

Ліквідність у банківській системі. Особливої ​​надлишку гривні на ринку немає. Вона як і раніше сконцентрована в держбанках, кількох «дочках» іноземних банківських груп і 3-4 місцевих фінустановах.

Нерівномірність розподілу ліквідності в поєднанні з жорсткими нормативами валютної позиції і резервування Нацбанку при залишках на коррахунках у 47-55 млрд гривень не створюють зараз серйозного тиску на курс.

Дії спекулянтів та інтервенції НБУ. У спекулянтів з'явився відмінний шанс покачати ринок і за рахунок новинного політичного шуму, і за рахунок об'єктивних перекосів попиту і пропозиції. Вони продовжать на цьому заробляти як у форматі роботи «в дві сторони», так і підлаштовуючись під ситуативні завдання і дії великих гравців — граючи «на підвищення» або «на пониження».

Спекулятивні атаки зараз представляють реальну загрозу для гривні і Нацбанку доведеться періодично витрачати ЗВР для згладжування перекосів попиту і пропозиції на ринку. Хоча регулятор і не буде постійно продавати долар для стримування коливань. НБУ зараз необхідно планомірно збільшувати обсяги викупу долара з ринку, оскільки регулятору потрібно забезпечити ресурсами зовнішні виплати цього року.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на 3-7 червня

Перша декада кожного місяця традиційно складна для нацвалюти за рахунок періоду репатріації дивідендів «дочками» іноземців. У такий період проходить спекулятивна гра «на підвищення» і війна нервів між покупцями валюти і непоступливими продавцями.

Якщо НБУ буде оперативно гасити брак пропозиції, а також спрацює фактор аукціону з ОВДП та активізація продажів валюти з боку великих клієнтів під свої господарські операції — то чергового «загону лосів» не буде.

Але якщо регулятор вирішить просто спостерігати за тим, що відбувається з боку, даючи окремим гравцям міжбанку фактично управляти курсом — спекулянти не змусять себе довго чекати.

Тому в ці дні істотно зросте роль своєчасного втручання Нацбанку в хід торгів. Аж до роботи «в дві сторони» через той же Matching, що при правильному розподілі нацбанківських ресурсів дозволить знизити курсові коливання до мінімуму. І, головне, не дасть ринку розгойдатися за рахунок регулярних спекулятивних переливів з одного сегмента ринку на інший з постійним циклічним зростанням котирувань.

На готівковому валютному ринку обмінки працюватимуть в режимі «з обороту» і орієнтуватимуться на три показники:

1) обсяг реального попиту і пропозиції з боку населення;

2) поведінка безготівкового курсу міжбанку;

3) загальне розуміння поточних перспектив з економічного та політичного розвитку країни на найближчий час.

Спред за доларом буде перебувати в межах 15-20 копійок (фінансові компанії) і 15-30 копійок (банки).

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 3-7 червня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,35-26,75 гривень, а в банках — 26,30-26,85 гривень.

На міжбанку. Спроби спекулятивно покачати ринок на цьому тижні продовжаться. Каталізатором зростання котирувань долара буде купівля валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів на тлі збільшення попиту на валюту з боку середнього та великого бізнесу. Від поведінки НБУ і його оперативних виходів на торги з відповідними інтервенціями буде залежати загальний розклад сил на міжбанку.

За нашими прогнозами, компромісним варіантом для всіх учасників торгів і для самого НБУ цього тижня буде коридор за доларом в межах 26,30-26,70 гривень. При вдалому розміщенні ОВДП у вівторок, у НБУ з'явиться потенційна можливість поповнити резерви на $30-50 млн 4-5 червня. В інші дні ринок сам буде поглинати весь обсяг пропонованої валюти як за рахунок її скупки «дочками» іноземних компаній, так і за рахунок великих імпортерів.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — деяке традиційне зниження ділової активності. Клієнти підводять підсумки роботи минулого місяця і визначаються із завданнями на новий. За рахунок ефекту першого робочого дня місяця статистика торгів впаде до $350-380 млн при укладанні до 600 угод.

Вівторок-четверг — зростання активності на міжбанку за рахунок входження в звичайний діловий ритм всіх клієнтів, а також завдяки основним покупкам валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і оплат в середу нерезидентами куплених 4-го числа ОВДП. Обсяги операцій збільшаться до $410-440 млн при здійсненні до 570-600 угод;

У п'ятницю — «Мінфін» очікує деяке падіння активності клієнтів за рахунок ефекту закінчення тижня. Обсяги торгів складуть не більше $400 млн при здійсненні до 540-570 угод.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
3 червня 2019, 10:20
#
По Пн та Пт все як завжди:) Вт-Чт без змін:))))
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 червня 2019, 12:47
#
Качели прошлой недели будут отражаться и на этой. Особенно в первой неделе месяца. Добавьте к этому санкции со стороны РФ.
На самом деле «сухой» межбанк может и был бы по прогнозам МинФин, но нагнетание ситуации, спекуляции, неопределенность с траншем даже на осень, перемены и т.д. все это те "раздражители, которые двигают курс выше, не смотря на июнь - как удачный месяц.

Потому прогноза МинФин скорее не быть, дай бог обойтись коридором на этой неделе 26,75-27,35. После вывода дивидендов, утихания новостей по обеспечению продукции после введения санкций с РФ, далее должно сгладить тренд на рост.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися