Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 травня 2019, 14:17

Українські банки змінюють правила видачі готівки

З 3 червня вступає в силу постанова НБУ, якою змінюються правила ведення касових операцій в українських банках, повідомляє Ліга: Закон.Бізнес. Нові норми стосуються суб'єктів господарювання (юридичних осіб та ФОП-ів). У касовому обслуговуванні решти фізосіб нічого не зміниться.

З 3 червня вступає в силу постанова НБУ, якою змінюються правила ведення касових операцій в українських банках, повідомляє ЛІГА: ЗАКОН.
Фото: news.dtkt.ua

Що це означає

За новими правилами, банки при видачі готівки можуть попросити підтверджувальні документи, на підставі яких проводиться готівковий розрахунок.

«Слід звернути увагу, що банки під час вивчення клієнта і отримання від нього підтверджувальних документів повинні застосовувати ризик-орієнтований підхід. Тобто спочатку проводити оцінку ризику клієнта, засновану на аналізі певних критеріїв, а потім вже можуть приймати відповідні заходи нагляду», — додали юристи.

Банки можуть вимагати у клієнта такі документи:

  • закупівельний акт;
  • закупівельна відомість;
  • податковий розрахунок сум доходу, сплаченого на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, кредитний договір;
  • договір поставки;
  • договір транспортування;
  • договір зберігання;
  • інші звітні документи.

Читайте також: У Приват24 з'явився бот для замовлення готівки

Посилення нагляду юристи пов'язують з виявленням НБУ численних фактів ризикових (схемних) операцій з використанням готівки.

Нагадаємо, Нацбанк планує запровадити низку заходів для звуження сфери використання готівки. Відповідний проект постанови регулятор виніс на громадське обговорення і приймає пропозиції до 27 березня.

Коментарі - 10

+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
30 травня 2019, 14:28
#
Совсем с ума сошли если это правда.
+
+47
nvr4d nvr4d
nvr4d nvr4d
30 травня 2019, 16:14
#
Обычная борьба с мелким схематозом, что вам не нравится?
+
0
mary27
mary27
30 травня 2019, 21:21
#
Обнальщики надеялись, что «скiнчилась єпоха бiдностi», а тут такое)
+
0
Юрій Сердюк
Юрій Сердюк
30 травня 2019, 14:32
#
Буде ще цікавіше спілкуватись з клієнтами через віконце каси...
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
30 травня 2019, 14:39
#
Кассир точно не виноват в том,что правила пишут неадекваты. Но выслушивать будет именно кассир.
+
0
Григорий П
Григорий П
30 травня 2019, 15:24
#
Якщо працюе в Привати - то йму це подобаеться
+
+11
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
31 травня 2019, 11:06
#
Неадеквати загнали економіку в тінь, а це вимагає жорсткої реакції, непопулярних заходів. А в чому проблема, маєте працівників, ідете в банк з відомістю про виплату з.п. і трудовими договорами і спокійно отримуєте готівку, чи договір на купівлю матеріалів, де зазначений контрагент та умова оплати готівка. А непонятним тіпам під непонятні схеми дуля, а не готівка на тіньові схеми.
+
0
Хохлян Дия
Хохлян Дия
30 травня 2019, 14:45
#
Надо уточнить, что это касается исключительно субъектов хозяйствования (юридических лиц или физических лиц-предпринимателей), в кассовом обслуживании физических лиц- непредпринимателей ничего не изменится.
+
0
GutsolVV
GutsolVV
30 травня 2019, 20:18
#
В Приватбанке творятся чудеса уже сегодня. Поступившие суммы на счета клиентов падают на невыясненные, потом неизвестно куда деваются. На просьбу подтвердить возврат денег партнеру документально, никакой реакции. 
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
31 травня 2019, 11:09
#
Ніхто не обмежує тих, хто бере своє, тобто фізособи. А гроші підприємця стають його власністю після сплати податків, переводяться з рахунка підприємця на особистий рахунок фізособи і вперед, бери без обмежень та підтверджуючих документів.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися