Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2019, 11:15

Чи подорожчає долар в понеділок

Цього понеділка ситуація на валютному ринку буде досить нестандартною. Причому будуть працювати як внутрішні чинники, так і зовнішні. Це за певних обставин може серйозно покачати ринок протягом дня.

Основними причинами можливих нових валютних сюрпризів на міжбанку будуть:

1) Період основних виплат відшкодувань ПДВ клієнтам. Перші великі суми від держави вже стали заходити з минулих четверга-п'ятниці, що насичує експортерів гривнею і вони не будуть поспішати продавати валюту понад обов'язкових 30% від валютної виручки. Попит же при цьому залишається великим, що призводить до перекосів на ринку і періодично підриває котирування;

2) Вихідний понеділок у США (День Пам'яті). Угоди по долару проходять на умовах ТОМ (розрахунки в гривні сьогодні, поставка валюти — завтра) і це суттєво знижує фізичні обсяги ринку. Клієнти або переносять заявки по долару на завтра (вже звичайну робочу сесію на міжбанку), або — працюють по ньому сьогодні, але за рахунок малооб'ємного ринку будь-яка угода на торгах за сумами понад 1-2 млн доларів істотно змінює розклад сил на торгах і здатна активно впливати на курс;

3) Спекулятивні атаки на гривню на малооб'ємному ринку і пряма залежність курсу від поточних завдань великих гравців та НБУ. Із співвідношенням попиту та пропозиції все досить зрозуміло — будь-який великий гравець своїми операціями сьогодні може кардинально змінюватии тренд по курсу, а ось з НБУ — все набагато складніше.

З одного боку — Нацбанк намагатиметься не витрачати ЗВР на підтримку гривні, і швидше за все залишиться в ролі спостерігача при зростанні котирувань.

З іншого — зростання курсу останніх днів минулого тижня вже починає бити по цінам на паливо і опосередковано на весь товарний ринок, що виллється в зростання показників інфляції. А там у регулятора проблем вистачає і витримати прогнозний рівень на поточний рік буде теж дуже проблематично.

Тому розкручувати цей маховик зараз ще й за рахунок ситуативних курсових стрибків — для чиновників НБУ дуже небажано і при істотних стрибках котирувань регулятору не вдасться відсидітися осторонь.

Ми очікуємо на понеділок зниження обсягу операцій на міжбанку через роботу по долару на умовах ТОМ — в межах до 360 млн доларів при укладанні до 500 угод і досить широкий коридор по курсу 26,25 — 26,43 гривні.

Котирування готівкового валютного ринку:

Цього понеділка ситуація на валютному ринку буде досить нестандартною.
Фото: obozrevatel.com


Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,10- 26,26 і продаж 26,36-26,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,25 гривень та продаж 26,35 -26,40 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram
Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 5

+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
27 травня 2019, 11:43
#
27.05.2019
Уже неделя как новый Президент « у руля». За эту неделю много шума как новыми назначениями, так и роспуск Рады, предложение всем в КабМине уволиться и т.д. Также добавляет масло Коломойский со своими советами насчет дефолта. Бизнес и межбанк более спокойно смотрятся на этот весь цифр. Эта неделя вносит много факторов. Я склонен считать что Гривна удержится до 26,50 на конец месяца.

Сегодня выходной день в США, малобьемный рынок. В то же время завтра аукцион ОВГЗ. Даже малые суммы сброса могут повлиять на рынок, покупатели валюты также могут погоду быстро поменять. Остатки 54 млрд.грн что более чем достаточно. Основной день будет вторник-четверг. В пятницу банки будут закрывать свою позицию в валюте. А также нужна многим гривна в пятницу для ЗП сотр-м.

Доллар 26,25-26,40
Евро 29,35-29,58
Рубль 0,4070-0,4095

​​​​​​​https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121332/
+
0
Captain  Cisco
Captain Cisco
27 травня 2019, 12:04
#
Напомню,что в бюджете заложен курс 29 с копейками.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 травня 2019, 12:56
#
Отлично помним. есть шансы встретить ноябрь-декабрь 2019 с таким курсом? По итогам выборов в ВР можно будет судить, и что скажет МВФ.
+
0
Kanarej
Kanarej
27 травня 2019, 13:59
#
И благодаря этому МВФ показали оптимистичную картинку по дефициту бюджета. В последнее время курс в бюджете закладывают повыше, чтобы вписаться в требования МВФ.
+
0
Nenashev
Nenashev
27 травня 2019, 17:31
#
Подтверждения, что статья в которой Коломоиский ратует за дефолт не фейк -заказ существует
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися