Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2019, 11:07

Долар у п'ятницю: чи буде падіння котирувань

У п'ятницю поведінка всіх учасників валютного ринку буде диктуватися одним, але дуже суттєвим фактором — завершенням періоду бюджетних платежів у клієнтів.

У п'ятницю поведінка всіх учасників валютного ринку буде диктуватися одним, але дуже суттєвим фактором — завершенням періоду бюджетних платежів у клієнтів.
Фото: politeka.net

У цьому місяці кінець податкових розрахунків у клієнтів за рахунок вихідних 18 та 19 травня проходить дещо сумбурно і в явному часовому цейтноті. Саме брак часу змусить сьогодні експортерів активно продавати валюту для розрахунку з державою, а у імпортерів скоротить можливості щодо її купівлі.

Додатково на ситуацію на міжбанку вплине зниження ліквідності в системі (на ранок 17 травня коррахунки банків впали до 55,8 млрд гривень) та її черговий дуже нерівномірний розподіл. Більше 85% всіх цих ресурсів сконцентровано всього на перших 20-25 банках, а інші їх колеги відчувають гострий дефіцит гривні. Це скорочує їх можливості як на ресурсному, так і валютному міжбанку.

Деяку підтримку нацвалюти надасть готівковий ринок, де вчора припинилося зростання цінників продажу долара і це трохи заспокоює ситуацію.

До негативу можна віднести вже триденну тенденцію на торгах в частині тиску на гривню, що психологічно працює проти неї і налаштовує учасників ринку на девальваційні очікування.

Ми прогнозуємо досить велику активність на ринку, незважаючи на закінчення тижня. Це пов'язано з бюджетними платежами у клієнтів. Обсяг операцій на торгах буде в межах до 410 млн доларів при укладанні 570-620 угод, а коридор по долару збережеться в межах 26,25-26,40 гривень.

Позиційні війни великих гравців в частині курсових ігор триватимуть, а спекулянти будуть працювати «в дві сторони». Регулятор вельми налаштований на вихід на торги для поповнення ЗВР, але остаточне рішення в цьому питанні буде залежати від наявності надлишку долара на торгах.Поки його фактично немає і це дуже «засмучує» НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,15- 26,31 і продаж 26,38-26,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,28-26,32 гривень та продаж 26,345 -26,45 гривень.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
17 травня 2019, 11:32
#
17.05.2019
Остатки не много упали. Привлечение средств под ОВГЗ существенно снизили до 16%, это правильно. С одной стороны это будет способствовать заходить в более длинные периоды, второе это более меньшие затраты на обслуживание, третье это то что часть банков заберут эти средства и направят на кредитование. То что они их переведут в валюту — маловероятно, скорее малую часть, а так скорее перевложат под процент ниже. День должен быть спокойным. Теперь вложения в ОВГЗ скорее будут меньше помогать гривне, и как результат гривна копеечными темпами будет медленно расти. Наличный спокоен и он сравняется с межбанком в перспективе. В Раде утопающие придумали очередной финт, чтобы удержаться на местах, распустили коалицию и собирать будут новую и затянут это.

Доллар 26,30-26,43
Евро 29,38-29,58
Рубль 0,4070-0,4095

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121332/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися