Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 травня 2019, 13:03

Мінрегіон вдосконалив закон щодо реконструкції застарілого житла

Мінрегіон розробив новий законопроект щодо реконструкції застарілого житла в Україні. Про це повідомив заступник міністра ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Мінрегіон розробив новий законопроект щодо реконструкції застарілого житла в Україні.
Фото: rbc.ua

Що це дасть

  • Новий проект має на меті вирішити максимальну кількість проблемних питань, щоб нарешті розпочати процес реконструкції кварталів застарілого житла на практиці.

За словами Парцхаладзе, з 2006 року в Україні діє закон щодо реконструкції застарілого житла. Проте відтоді реконструкція цих будинків на практиці так і не відбулася через недосконалість законодавства. Наприклад, через наявність вимоги щодо обов’язкової згоди 100% мешканців будинку на проведення майбутньої реновації.

Інвестиції в нерухомість. Об'єкти Київміськбуду

Також проблемним, за його словами, залишається механізм видачі компенсації, визначення джерел фінансування та багатьох інших аспектів.

«Ми розробили новий законопроект, який врахував попередній досвід і містить максимальну кількість рішень проблемних питань, пов’язаних із реконструкцією застарілого житла. Його прийняття в подальшому зможе нарешті запустити цей довгоочікуваний процес в Україні на практиці”, — повідомив Парцхаладзе.

Основні нововведення

  • Новий законопроект враховує можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не лише 5-поверхівок;
  • визначає замовниками проектів реконструкції виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  • розширює перелік можливих джерел фінансування проектів;
  • визначає алгоритм прийняття рішення щодо реконструкції або знесення;
  • удосконалює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла;
  • передбачає різні можливі варіанти відселення жителів під час реконструкції, максимальну відстань, на яку відбуватиметься відселення, та інші питання.

Читайте також: Мінрегіон готує законопроект про правила оренди житла

Новий законопроект найближчим часом направлять на розгляд та погодження зацікавленими центральними органами виконавчої влади, після чого передадуть до Кабміну.

Коментарі - 1

+
+54
headshaker
headshaker
15 травня 2019, 14:47
#
Вот интересно, на иллюстрации - спокойный зеленый район малой этажности и, соответственно, с низкой плотностью жителей на единицу площади, т.е. - комфортное место. Вместо того, в результате, будет бетонная пустыня с 25-эт. башнями и забитыми машинами подобиями дворов. Внимание, вопрос: кому, кроме жирных котов - девелоперов, это нужно?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися