Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2019, 11:49

Що потрібно бізнесу: список вимог

Від податку на виведений капітал до поновлення трудового права. Як зробити життя підприємців в Україні простішим, в своїх статті на НВ розповів співвласник «Нової пошти» В'ячеслав Климов.

Від податку на виведений капітал до поновлення трудового права.
фото: pro-consulting.com

Чим більше підприємців, тим сильніша економіка. Чим сильніше економіка, тим міцніша країна. Щоб рухатися вперед, бути конкурентною в глобальному світі і гідно відповідати на всі виклики – і зовнішні, і внутрішні, Україні потрібно не наздоганяти, а переганяти сусідні країни. Що потрібно зробити для поліпшення бізнес-клімату в нашій країні:

1. Впровадити податок на виведений капітал

Відповідний проект закону було зареєстровано в парламенті ще влітку минулого року і в такій редакції його підтримує вся бізнес-спільнота. Цей законопроект передбачає, що оподатковується тільки та частина прибутку, яка не спрямована на розширення або створення виробництва. Ухвалення закону дозволить українським компаніям більше коштів інвестувати в розвиток і модернізацію. Крім того, ПВК також стане потужним важелем залучення зовнішніх інвестицій. Зараз податок на виведений капітал вже діє в Грузії, Естонії та Латвії. До речі, дві останні країни лідирують у світовому рейтингу податкової конкурентності.

2. Зменшити податкове навантаження на фонд оплати праці

Україна перебуває під серйозним тиском: трудова міграція зростає з кожним роком. Все складніше утримувати працездатне населення в країні. Це вже не просто проблема окремо взятих компаній, це фактор, який впливає на економічну безпеку країни і сталий розвиток економіки. Та ще й податковий прес знижує конкурентоспроможність бізнесу, що працює «в білу». Попереднє зниження ставки єдиного соціального внеску до 22% дало свій економічний ефект – надходження в бюджет від податку на доходи фізосіб (ПДФО) зростають на 40 млрд грн щорічно. Ставка ЄСВ повинна знижуватися і далі. Чим вищою буде зарплата – тим менше буде навантаження на фонд оплати праці. Це дозволить вивести з тіні доходи висококваліфікованого персоналу, платити високі зарплати стане вигідно.

3. Ввести персональну відповідальність чиновників за зловживання під час перевірок

Перевірки підприємств, які проводять контролюючі органи, часто перетворюються на «маски-шоу». Згідно з даними інспекційного порталумайже в 72% випадках перевірки проходять з порушеннями. Чому б і ні, якщо перевіряючих не карають – вони не несуть персональної відповідальності? СУП (Союз українських підприємців) спільно з бізнес-омбудсменом вже підготували законопроект, в якому пропонують таку відповідальність впровадити.

4. Лібералізувати ринок земель сільськогосподарського призначення

У структурі ВВП на частку агросектора припадає майже 17%. У 2018 році капітальні інвестиції в цю галузь перевищили 60 млрд грн. Зняття мораторію на торгівлю землею дозволило б залучити в галузь додаткові інвестиції. Як результат – зростатиме кредитоспроможність аграріїв, що дозволить їм інвестувати в поліпшення продуктивності і якості земельного банку.

5. Впровадити сучасне трудове право

Минуло майже 30 років з дати проголошення незалежності України, а країна досі живе за Трудовим кодексом, прийнятим ще в 1971 році. З того часу документ постійно змінювався і доповнювався. Зараз це суміш правових норм, які були прийняті в різних історичних і економічних умовах, частина з них – застаріла і не може адекватно регулювати трудові відносини в країні. Потрібно зробити трудове право сучасним – з усіма фрілансами, аутсорсами, аутстафами та іншими західними термінами, які спрощують життя працівникам і роботодавцям. 

Коментарі - 2

+
+72
bonv
bonv
14 травня 2019, 12:13
#
Співробітник податкової інспекції, пішовши з дружиною на костюмований вечір, вирядився вампіром: у чорній накидці, з іклами й яскравою «кров’ю» на кігтях з пап’є-маше. Коли вони увійшли в бар, знайомий бармен, поглянувши на нього, поцікавився:
— Щойно з роботи?:)
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
17 травня 2019, 13:26
#
Откровенно говоря половина законодательства у нас устарела. Трудовой, жилищный кодексы ещё СССР (( Зато то что надо олихархам аз бигом принимают , типа « про комерційний облік теплоенергии»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися