Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2019, 0:17

НБУ програв апеляцію у справі щодо інспекції Приватбанку

13 травня Шостий апеляційний адмінсуд Києва залишив у силі рішення суду першої інстаціі, який визнав незаконною інспекційну перевірку НБУ в Приватбанку в 2016 році. На підставі цієї перевірки було отримано висновок про неплатоспроможність банку. Про це повідомила прес-служба НБУ.

13 травня Шостий апеляційний адмінсуд Києва залишив у силі рішення суду першої інстаціі, який визнав незаконною інспекційну перевірку НБУ в Приватбанку в 2016 році, на підставі якої було отримано висновок про неплатоспроможність банку.
Фото: business.vesti-ukr.com

Підстави і законність перевірки

Перевірка проводилася в жовтні 2016 року, її результати стали однією з підстав для націоналізації банку. У 2018 році Окружний адміністративний суд Києва скасував саме розпорядження НБУ про початок інспекції.

Як зазначає регулятор, порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Нацбанку. У разі виявлення істотного погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки.

Читайте також: Суд відмовив Нацбанку у знятті арешту з активів Коломойського

«Перевірка фінансової стійкості банків, особливо системно важливих, є не тільки одним з пріоритетних завдань регулятора, що є складовою забезпечення фінансової стабільності в Україні, а й належить до його виключних повноважень, закріплених Законом», — наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Як зазначено в повідомленні, НБУ мав підстави для проведення інспекційної перевірки Приватбанку у 2016 році, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов’язань.

Що виявила перевірка

За результатами інспекційної перевірки Приватбанку напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку за участі держави було встановлено, що план реструктуризації банк не виконував, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків.

Такі висновки підтверджуються матеріалами інспекційної перевірки, а також незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією, яку залучив Приватбанк.

Читайте також: Ігор Коломойський: Я подам позов до Петра Порошенка

Національний банк, виконуючи свою функцію, а саме сприяння фінансовій стабільності, зокрема стабільності банківської системи, визнав Приватбанк неплатоспроможним та звернувся до Уряду з пропозицією вивести банк з ринку за участю держави через продаж банку Міністерству фінансів України.

Подальші дії НБУ

Нацбанк має намір подати касаційну скаргу на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки у Приватбанку напередодні його виведення з ринку.

Національний банк продовжить доводити законність своїх дій і звертає увагу, що подібні судові рішення є загрозою для фінансової стабільності країни.

Читайте також: Суд скасував 60-мільйонні вимоги податкової до МАУ Коломойського

Коментарі - 9

+
+60
Lamo
Lamo
14 травня 2019, 9:06
#
Судьи у нас охер*вшие в край…
+
0
elena mm
elena mm
15 травня 2019, 12:24
#
Они просто «держат нос по ветру».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 травня 2019, 9:25
#
Что это у нас за такой «шестой суд», уникальный? Это не кто не явился на защиту(аттестацию) пару дней назад?
+
+53
AleksandrBank
AleksandrBank
14 травня 2019, 9:27
#
Порошенко провел уникальную судовую реформу, только сейчас он с делом Привата осознал, что реформы скорее нет, как и нет его влияния на суд. Кто больше платит, того и суд.
+
+76
Lamo
Lamo
14 травня 2019, 9:28
#
По-большей части именно из-за этого он и проиграл - т.к. по факту никакой борьбы с коррупцией не произошло
+
+47
Andrey DNK
Andrey DNK
14 травня 2019, 12:18
#
Да, реформа уникальная, на бумаге она есть (хотя и это спорно), а по факту изменений ноль.
+
+60
zaNOza :)
zaNOza :)
14 травня 2019, 9:31
#
Ха-ха-ха
+
+23
Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2019, 11:01
#
Это именно те судьи Шестого апелляционного админсуда Киева, которые сейчас формально болеют и сидят по домам на «справках», вышли на работу на один часик и приняли такое решение именем Украины.
+
+35
Сергей Андрущак
Сергей Андрущак
14 травня 2019, 12:23
#
Это шестая палата, а не суд)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися