Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2019, 14:43

Кабмін планує монетизувати всі наявні пільги

Уряд планує поступово монетизувати всі наявні пільги — за прикладом монетизації комунальних субсидій. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Уряд планує поступово монетизувати всі наявні пільги — за прикладом монетизації комунальних субсидій.
Фото: Цензор.НЕТ

Що це означає

Прем'єр зазначив, що монетизація субсидій є не експериментом, а фундаментальним проектом, який важливо продовжувати.

«У минулому році ми створили реєстр субсідіантов… Друге, що ми реалізували — з 1 січня почали монетизувати субсидію усім, хто отримував її вперше. Це не можна завершувати. Далі у нас на черзі монетизувати всі пільги», — цитує Гройсмана його прес- служба.

Читайте також: У Кабміні вирішили, як виплачувати субсидії боржникам

Згідно з повідомленням, глава уряду також спростував інформацію про поганий статистикою неплатежів через монетизації субсидій. «Панікери намагаються накручувати тему неплатежів. Але це гроші людей, і не треба за людей вирішувати, куди ці гроші дівати. Споживач буде намагатися берегти ці кошти, заощаджувати, щоб залишити частинку цих грошей собі», — сказав Гройсман.

Коментарі - 28

+
+15
kio
kio
13 травня 2019, 15:09
#
Какой смысл в монетизации если платить за комуналку? А ни какого, это только что бы долги росли кто не будет платить за комуналку, а гройсман популист переобуваеться на лету. Учитывая что за тех кто не платит должны платить кто платит это прекрасно. Это возможно только в Украине
+
+56
conturov
conturov
13 травня 2019, 16:00
#
Раньше субсидии шли предприятию и человеку не было смысла экономить, все равно он от этого не выиграет. Монетизация меняет эту ситуацию. Теперь тебе дают живые деньги но за услуги ты рассчитываешся по полному тарифу. Если сэкономил на потреблении то разницу себе в карман положил. Если не рассчитался и есть долг то у тебя забирают субсидию.
+
0
kio
kio
13 травня 2019, 16:03
#
Сэкономленное можно было налом в конце сезона забрать
+
+41
SAndreyS
SAndreyS
13 травня 2019, 16:27
#
Вообще-то давать деньги в руки требуя отдать их потом на уплату коммуналки, это международная практика. С одной стороны вырабатывается у тех кто получает помощь от государства ответственность отношения к деньгам, с другой стороны выявляются нерадивые и их лишают льгот за неплатежи, потому как будь добр возьми и заплати, это несложно.  В третьих регулярное получение денег, которые можно вполне легально себе отдать, более стимулирует к экономии, чем разовая выплата. К тому же разовую выплату просто тяжелее делать, нужно накапливать в бюджете деньги на период выплат.  Опять же поставщики услуг совершенно не заинтересованы в экономии их потребителями и в конце может якобы ничего не остаться. А вот когда ежемесячно платишь счета, есть мотивация проверить начисление и качество услуги, счетчик установить...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 травня 2019, 19:08
#
«А вот когда ежемесячно платишь счета,
есть мотивация проверить начисление и качество услуги, счетчик установить»

Некоторые получатели субсидий считают, что выгоднее быть зарегистрированным одному и все услуги получать без счётчика, а реально будут проживать три-четыре человека и соответственно ни за что реально не платить…
+
0
Олександр Довженко
Олександр Довженко
17 травня 2019, 14:19
#
Не знаю НІ ОДНІЄЇ людині, якій би вистачило розміру призначеної субсидії на оплату комуналки в минулому опалювальному сезоні. Сенс монетизації ???
+
0
SAndreyS
SAndreyS
17 травня 2019, 14:21
#
Не знаю, кто Вам сказал, что субсидия должна покрывать 100% комммуналки? Сами придумали?
+
+7
Barreto
Barreto
13 травня 2019, 15:55
#
Не совсем понял вот это
> Потребитель будет пытаться беречь эти средства, экономить, чтобы оставить частичку этих денег себе
там что, выплачивается какая-то фиксированная сумма а не компенсация фактически потребленных услуг?
+
0
Andrey M
Andrey M
13 травня 2019, 17:04
#
Да, там выплачивается фактическая сумма исходя из разных критериев, основными есть: уровень дохода, к-ва приписанных, площади помещения, стоимости услуг ну и пр.
+
0
Юрій Ганусяк
Юрій Ганусяк
13 травня 2019, 16:47
#
Проблема субсидій для населення в тому, що в уряді у нас працюють наперсточники. субсидію призначають на опалювальний або неопалювальний період і вона незмінна. після початку опалювального сезону починають підвищувати тарифи, а субсидія залишається розрахованою по попередніх, нижчих тарифах. так за січень 2019 року оплата за тепло (населення в багатоквартирних будинках не може регулювати споживання) в півтора рази перевищило пенсію, а ще потрібно оплатити інші послуги:газ, воду, квартплату, електроенергію, сміття, телефон. на ліки,їжу грошей не стає. а зараз при заборгованості ще будуть нараховувати пеню та будуть проблеми з отриманням субсидій. напевне гройсман з ревою зайнялися мором пенсіонерів.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 травня 2019, 19:04
#
Юрій Ганусяк
«після початку опалювального сезону починають підвищувати тарифи»


Враньё. Тарифы на отопление не менялись в отопительном сезоне 2018-2019 года.

«так за січень 2019 року оплата за тепло
(населення в багатоквартирних будинках не може регулювати споживання

Опять враньё.
Вам никто мешает решить вопрос с установкой общедомового узла учёта тепловой энергии, а затем регулировать подачу теплоносителя в зависимости от температуры окружающей среды. Реальная экономия минимум 25%- 30% (зависит от утепления мест общего пользования) по сравнению с домами, где нет приборов учёта и отопление считают по нормам.
+
0
Дмитрий Карпеев
Дмитрий Карпеев
14 травня 2019, 10:31
#
Не вводите людей в заблуждение. С каждым изменением тарифов размер субсидии пересчитывают
+
+11
barbav
barbav
13 травня 2019, 16:54
#
Льготы нужно отменить вообще. Субсидий достаточно.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
13 травня 2019, 20:19
#
В принципі дуже вірне рішення. Якщо все зарахувати на особу у вигляді грошей, то буде менше корупції. Так само не потрібно обіцяти квартири військовим, які їх до пенсії чекають. Дати все на зарплату, не захоче ніхто воювати на 5 тис грн, значить треба платити більше, толку буде більше. Кожен зможе купити собі там, де зручно, а не там де прийшлося. І якість того житла, і чинуші по декілька разів собі дають квартири і пільги учасників Ато, які там ніколи не були. Безперечно, тим хто воював мають відповідно платити, а не міфічні пільги обіцяти. Сьогодні воювати - сьогодні оплата, а не пільги потім. І до військових буде повага, а не дивитимуться маршрутчики як на жебраків. Пільги це неповага до людини. Лише гідна оплата має бути.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 10:34
#
Проблема с выделением денег в том, что недовольных будет очень много, потому как одному надо на квартиру в Киеве, а другому в Жмеринке. И всегда будут недовольные, почему мне дали меньше, мне не хватает. Идеального варианта вообще нет.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 11:29
#
Для цього має бути базовий соціальний рівень виплати кожному, не в залежності від того, ти олігарх чи тільки вийшов з дитячого будинку. Він має реально покривати забезпечення базових умов виживання (саме так, виживання а не проживання). Хочеш виживати — сиди на бобах і виживай, твої потреби більші — йди працюй, і т.д.

Тоді я не буду предявляти претензії Нафтогазу що він з мого карману утримує не тільки соц незабезпечених а і безробітних що просто не хочуть працювати, «хитрих» що працюють неофіційно і не сплачуючи податки отримують субсидію, і, особливо, олігархів типу Ахметова на різних дотаціях з бюджету по схемам типу «зелений тариф» та Ротердам +.

І ось в цьому випадку, держава має відмінити всі види субсидій, льгот, дотацій та допомог (виключення інвалідність 1-2 категорій). Тоді в рази зменьшиться бюрокритичний апарат, можливість корупції, тощо
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 11:38
#
Андрей, 100% не соглашусь. Есть базовая теория существования государства: люди, через налоги содержат государство, а государство, через свой аппарат и бюджет, куда люди платят налог,  уже выполняет возложенные на не функции. Выплата каждому - это значит, что с тех же людей надо собрать больше налогов на эту выплату? Зачем лично Вам выплата например в 15 тыс., если за нее вы заплатите 30 тыс. налогов?  Всегда более богатые платят за бедных, это логика социального-гуманизированного государства.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 11:51
#
Андрій, мабуть ви не до кінця мене зрозуміли.
Я не вів мову що має змінюватися система оподаткування і всі сплачувати однакову суму — вона має бути прозорою та діючою без можливості її «оптимізувати» як це відбувається зараз.
Мова про те, що не має бути сотні різних соц гарантій, а має бути однакова виплата кожному громадянину що забезпечить базові потреби існування.
Для цього більше коштів не потрібно зібрати, для цього потрібно відмінити пільгові проїзди, субсидії, соц виплати, тощо. Бо їх на 50% отримують ті, хто їх не потребує. Ну і плюс економія бюджету на супроводі таких виплат величезна.
Тоді зявляться кошти і на нормальну ЗП бюджетникам, військоим, тощо.
Навіщо військовому давати пільги на проїзд, оплату комунальних, тощо, коли ці кошти йому можна виплатити в ЗП, а він нехай думає зекономити і витратити їх на інші цілі та блага, чи щоденно витрачати на проїзд по 30 грн, як зараз передбачено пільгами.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 12:11
#
Андрей, у меня другое мнение. Сама система льгот, субсидий и пенсий сложна не потому, что так кто-то захотел, а потому как она и не может быть простой, слишком много разных случаев. Проблема в этой системе именно в коррупции и необоснованности часто применения этих льгот. И бороться нужно не с последствиями, а с причиной.  Базовая проблема - это наличные деньги. Наличные деньги необходимо сократить в использовании до незначительного минимума, это даст возможность решить многие вопросы: 1. Теневые доходы. 2. Контрабанда. 3. Коррупция. 4. Преступность. и.т.д. Потому как краеугольный камень всего этого - возможность получить доходы и потратить их не светясь.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 12:29
#
Ви ж мабуть категорично проти коли б вам сказали що ви ЗП будете отримувати на карту і самі розпоряджатися і визначати цілі використання зароблених коштів? Тут так само, це кошти які люди отримують від сплачених податків населенням, але вони унеможливлюють корупцію по причині відсутності впливу чиновників по адресатам їх отримання та цілям використання.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 12:50
#
Коррупция не в выплате, а в назначении выплаты, на которую Вы не имеет право. Выдача всем одной суммы не решает проблему, а наоборот ее консервирует и дорого стоит. Есть достаточное количество людей,  которые вообще не хотят ничего делать, а только пить, им тоже выдавать?  И тем кто налоги не платит и работает в черную, тоже платить? То есть Вася сантехник, который на шабашке имеет 1 000$ в месяц и ничего не платит тоже должен получать? И Вы платя ЕСВ и других налогов более 1000$ будете получать ту же выплату, что и Вася не платящий ничего?
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 13:12
#
Так в тому то й справа що не потрібно буде нічого призначати — а отже і нема головної складової корупції!
Так, спочатку видавати всім, і тим хто п"є, і хто в чорну робить, як в принципі ми зараз все рівно і робимо! Бо ми сплачуємо, а вони отримують субсидії, пільги та інше, і ці кошти на пільги через них як транзит йдуть в кармани олігархів.
А за ухилення від сплати податків карати позбавленням такої сплати на роки!
ак, і я, і Вася що нічого не сплачує і олігарх Ахметов будемо отримувати ту ж 1000. Але ні я, ні Вася ні Ахметов не зможуть отримувати жодних дотацій, субсидій та ін!
Для нормальної людини така виплата не стане причиною покинути роботу і виживати на цю єдину соц допомогу. Щоб купити авто, поїхати за кордон, вивчити дітей і т.д. люди будуть іти і далі працювати, заробляти і накопичувати.

Ви бачите лише поверхню. Зараз, субсидії та інші пільги йдуть не стільки в допомогу соц незахищеним, скільки є корупційною складовою збагачення олігархату!
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 13:41
#
Андрей, это не решение. Во-первых потому как это требует гигантских денег, сейчас получают условно неимущие, а будут получать все, во-вторых: это ни к чему не приведет. Правильно, только сплошной контроль и 99% cashless, то есть черную з/п физически получить невозможно и за маникюр наличными не расплатится.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 13:44
#
Серед тих хто отримує субсидії лише 50% дійсно їх потребує. Я вже не говорю про інші пільги, такі як для суддів, прокурорів та інших чиновників, спецпенсії, тощо.  І саме цікаво, що дійсно самі незахищені їх не отримують а є транзитерами для олігархів, які на цьому мають справжній зиск. Відмінити ці субсидіє та інші пільги - тоді дійсно прийде ринок і швидко врегулює ціни. І ми перестанемо сперечатися яка ринкова ціна газу, вказувати на корупційність зеленого тарифу, тощо.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 13:51
#
Я не согласен. Только контроль и максимально 3-ми лицами: банки, программы… Я не согласен, что в тарифах заинтересованы олигархи, решение по тарифам — отказ от любых спецобязательств и регулируемых тарифов и разрешении захода на рынок любых поставщиков. На текущий момент именно заниженные зарегулированные тарифы не позволяют зайти на рынок альтернативным поставщикам.
+
0
Andrey M
Andrey M
14 травня 2019, 14:09
#
«На текущий момент именно заниженные зарегулированные тарифы не позволяют зайти на рынок альтернативным поставщикам.» — не правда. Я вже писав що у мене товариш керівник комерційного поставщика газу в Черкасах (законодавчо вони обмежені працювати тільки з Ю.О.), який продають значно дешевше ніж нафтогаз. Так з обладміністрації йде тиск що договори на газопостачання має бути лише з Нафтогазом.
Тому монополія Нафтогазу є якраз головною проблемою відсутності такого ринку та реальних ринкових цін.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
14 травня 2019, 14:18
#
Андрей, ну рассказ товарища, который Вам не рассказал всех нюансов - это не показатель. Нафтогаз требует одного - отмените ПСО. Это означает, что Вы лично сможете заключать договора на поставку с кем угодно, и выбирать цену и условия.  Но на это правительство не идет, просто потому, что сегодня да цена на рынке низкая, но завтра может вырасти, а это рост цены на газ и отопление.
+
0
Дмитрий Карпеев
Дмитрий Карпеев
15 травня 2019, 14:37
#
Вас бы в правительство, а то там и так уже не знают как сократить расходы на соц. помощи: и правила получения постоянно ужесточают и нормативы потребления постоянно уменьшают. И причем тут субсидия Ахметову? Не об этом речь идёт в заявлении Гройсмана. Речь идёт о выплате соц. помощи нуждающимся людям. А то что монетизация явление позитивное это уж точно. Есть стимул экономить услуги, чтоб иметь дополнительную копейку на руках, а дополнительная копейка на руках у людей как ни как оживляет экономику
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися