Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2019, 11:45

Зростання зарплат: історичний максимум чи нова криза

В Україні росте середня зарплата. Основні причини цього — трудова міграція, ріст зарплат в сусідніх країнах і детінізація економіки. Що ж нас чекає — рекордне зростання зарплат чи різке падіння доходів, розповів в Facebook спеціаліст відділу  продажів борргових цінних паперів Dragon Сapital Сергій Фурса. «Мінфін» наводить скорочену версію.

В Україні росте середня зарплата.
фото: ukranews.com
Фото: фото автора

Зараз середня зарплата біля пікових значень в історії України. Майже історичний максимум. І якщо динаміка збережеться, то протягом півроку ми отримаємо історичний максимум з доларової зарплати в Україні. Так-так, доларової. А не в гривнях. І одночасно графік показує, як легко може «стати гірше». Власне, вже два рази ставало. Різко гірше.

У чому особливість нинішньої ситуації? У природності зростання доходів, якщо можна так сказати.

Зростання доходів до піку в 2007 році було викликано різким припливом іноземного капіталу на тлі божевілля в світі. Дике зростання в світі, зростання передусім у фінансовому секторі, зумовило як різке зростання цін на сировинні товари, в той час статки Ахметова оцінювали в $32 млрд, а не те, що нині, і приплив капіталу в Україну.

Банківські групи заходили, купували українські фінансові установи, які «шо дурні» починали кредитувати все, що рухається. Як результат, економіка рвонула вгору, рвонули одночасно і зарплати. Як не крути, це було зростання доходів у кредит.

Кредит отримував в основному приватний сектор, але це не змінює суті. І ще одна особливість – фіксований курс. Адже ми пам'ятаємо, що зарплата вимірюється в американській валюті. І коли приплив капіталу змінився відтоком, а курс впав, казка закінчилася. Депресивну осінь 2008 року багато хто пам'ятає.

Другий пік – 2013 рік. Ті самі «славні часи Януковича», коли доходи продовжували зростати. Хоча економіка перестала робити це ще в 2011 році. Доларові доходи. Ось це було справжнє зростання в кредит. Але кредит уже брав не приватний сектор, а держава. Високий рівень доходів громадян у доларах пояснювався фіксованим курсом валют. Горезвісна «гривня по 8». Для штучного утримання цього курсу Нацбанк витратив $40 млрд резервів. А держава набралася боргів. Високі пенсії в борг не могли існувати довго.

Хоч і правда, для «простих українців» це було приємним моментом. Але все це було дуже штучно. Якщо ви позичите у сусіда тисячу доларів, то у вас вийде прекрасний місяць. Який ви захочете продовжити. Але якщо сусід бачить, що ви пропиваєте його гроші, то він більше не позичить вам. І ваш рівень життя істотно впаде. І сусід тут вже точно не винен.

Поточне зростання доходів найгармонійніше. Воно відбувається на тлі обмеженого банківського кредитування, вільного курсу валют і, головне, в разі зниження боргового навантаження держави. За останні два роки відношення держборгу до ВВП знизилося з 80% до 60% до ВВП. Але навіть воно припиниться, якщо буде зруйнована макроекономічна стабільність. Тоді першим впаде курс, а з ним і будь-який доларовий еквівалент зарплати.

Що цікаво, так це той факт, що одним з основних драйверів поточного зростання доходів став безвізовий режим. В українських роботодавців з'явилася конкуренція з польськими, і вони змушені були підвищувати зарплати. І це, до речі, дуже не подобається українському великому бізнесу, який вперше в своєму житті зіткнувся з дефіцитом робочої сили.

Адже, скажімо чесно, якщо у вас заводи, орієнтовані на експорт, вам вигідно, щоб країна залишалася бідною. Коли ж рівень добробуту зростає, ви знижуєте свій рівень конкурентоспроможності. У нормальній ситуації великий бізнес виграє від зростання капіталізації, активи стають дорожчими у міру зростання добробуту країни.

Але якщо бізнесу начхати на капіталізацію і головним є грошовий потік, то ситуація буде ненормальною, і олігархи можуть активно боротися за те, щоб в країні все залишалося дешево. Тарифи повинні бути низькими, аби це не призводило до зростання витрат на співробітників і, відповідно, зарплат.

І так, можна припустити, що поточне зростання доходів спотворене детінізацією. І просто виходом з тіні. Але, по-перше, сам по собі цей процес теж позитивний і він може лише частково спотворювати картину, але не впливає на тренд. А по-друге, навряд чи ми можемо щиро говорити про те, що в Україні за останні кілька років пройшла справжня детінізація доходів. На жаль, не пройшла.
 

Коментарі - 16

+
+135
Цой Жив
Цой Жив
13 травня 2019, 12:09
#
Фурса молодець.
+
+43
Barreto
Barreto
13 травня 2019, 12:30
#
Было бы неплохо приложить еще график инфляции, в первую очередь (пусть даже долларовой) стоимости украинских товаров и услуг. Зарплаты «как в Польше» ведь не из воздуха делаются.
+
+26
Lamo
Lamo
13 травня 2019, 20:33
#
В $ была очень сильная дефляция, так что зрады не получится - с учетом инфляции ЗП сейчас выше, чем были до войны.
+
0
irakez
irakez
13 травня 2019, 14:38
#
Полезно почитать некоторым верующим в «китайский путь для Украины»
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
13 травня 2019, 15:07
#
Интересная статья, супер.
+
+45
Олександр Довженко
Олександр Довженко
13 травня 2019, 16:21
#
Всі в такому захваті від статті... Фурса щось нове розказав ? 
+
0
Lamo
Lamo
13 травня 2019, 20:33
#
Судя еще паритет покупательной способности $ добавить и было бы совсем красиво
+
+11
Mess
Mess
13 травня 2019, 21:45
#
Машины, квартиры по-моему только подешевели в долларах. Вино из Европы, кстате тоже)
+
0
Lamo
Lamo
13 травня 2019, 22:01
#
Естественно подешевели - о чем и речь
+
+50
Danconia
Danconia
14 травня 2019, 0:38
#
Он забыл упомянуть что мировая экономика тоже на пике но ужемаячит глобальный кризис и возможно график вновь обрушится. И да никогда еще не было столько наших туристов в какой-нибудь испании, побывать в турции или египте 10 лет назад было шикарно живешь.. ещё лет 5 такой жизни и Крым украинцам будет как старое жигули - бери бесплатно не хочу оставь себе. 
+
+7
Wless
Wless
14 травня 2019, 9:31
#
О каком бумажном росте зарплат речь? доллар разве не подвержен инфляции? корректно сравнивать только с золотом.  как была зарплата ~20  грамм так и осталась.
+
+11
Lamo
Lamo
14 травня 2019, 11:58
#
У нас по доллару происходит только небольшая инфляция, затем резкая дефляция, потом снова период маленькой инфляции и снова большая дефляция - по факту $ у нас сейчас дороже, чем был в 2013, 2008, 2000 годах
+
0
sanch ☺
sanch ☺
14 травня 2019, 16:06
#
С Ахметовым мысль не закончили
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 травня 2019, 7:50
#
Хорошая статья, хороший аналитик! Такие аналитики будут нужны любой власти! Советую почитать аналитику этого автора за период конца 2013 года и начала 2014 года  всё будет понятно! Один только вопрос - сколько в стране граждан официально получаемых зарплату  какой из них процент  работает на госслужбе? На сколько увеличилось количество госслужащих  И после этого все станет ясно!  Вопрос, за счет чего такой рост? У нас что стало меньше налогов? Или у нас увеличился экспорт? Или стала меньше инфляция? Еще раз, что бы оценить любого автора - читайте его аналитику в долгий период, все хотят кушать и кушать хорошо, даже такие «аналитики»!
+
+12
Cez
Cez
15 травня 2019, 11:56
#
Населения стало меньше...
+
+30
Ігор Петров
Ігор Петров
19 травня 2019, 16:54
#
Лично я считаю что реальная зарплата в стране выше чем говорит статистика. Ооочень многие получают по бумагам минималку а реально 10-25-20 т. И то что минималку подняли волевым решением считаю плюсом уходящего.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися