Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 травня 2019, 8:30

JP Morgan погіршив прогнози по євробондах українських держбанків

JP Morgan знизив рекомендації по єврооблігаціях державних Ощадбанку (з погашенням в 2023 і 2025 роках) і Укрексімбанку (з погашенням в 2022 і 2025 роках) з «нейтральної» до «нижче ринкової» (UW) через суверенні ризики. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на огляд американського банківського холдингу про українські банки.

JP Morgan знизив рекомендації по єврооблігаціях державних Ощадбанку (з погашенням в 2023 і 2025 роках) і Укрексімбанку (з погашенням в 2022 і 2025 роках) з «нейтральної» до «нижче ринкової» (UW) через суверенні ризики.
Фото: theatlantic.com

Із чим це пов'язано

Згідно з документом, таке рішення пов'язане з невизначеністю в економічній політиці уряду, майбутніми парламентськими виборами і ризиком розколотого і популістського парламенту, які можуть збільшити зовнішню вразливість України.

У фінансовому холдингу зазначили, що Україна має значні потреби в інвестиціях і потребує стабільного доступу до іноземного фінансування, який може виявитися під загрозою через невисоку ймовірність отримання нового траншу від МВФ.

Читайте також: Україна навряд чи отримає другий транш МВФ цього року — JP Morgan

На думку JP Morgan, спреди (різниця між кращими цінами заявок на продаж і на купівлю в один і той же момент на облігацію — Ред.) в 120-140 базисних пунктів по довгих єврооблігаціями зазначених держбанків в кінці квітня були не надто привабливі.

Крім того, додаткові ризики щодо держборгу держбанків до суверенного зовнішнього боргу невеликі, оскільки обсяг цього боргу керований (3,2 млрд дол. — 16% зобов'язань для Ощадбанку і 40% — для Укрексімбанку). Автори огляду вважають, що це обмежує вигоди для держави від реструктуризації банківського боргу.

У JP Morgan вказали на необхідність відстежувати зміни в кредитоспроможності банків, від яких може залежати ймовірність потенційної реструктуризації боргу, підтримка держави і ставлення Нацбанку України.

Читайте також: Які банки були збитковими в 1 кварталі

Ще однією областю ризику для державних Ощадбанку та Укрексімбанку є «директивне» кредитування.

У JP Morgan нагадали, що з 2014 року держава влила в капітал Ощадбанку та Укрексімбанку 31 млрд грн і 23 млрд грн відповідно. Це дозволило їй на 80% покрити резервами проблемні кредити, які становлять до 60% портфеля, хоча слабка прибутковість банків залишається приводом для занепокоєння.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися