Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 травня 2019, 9:40

Нацбанк представив дорожню карту скасування валютних обмежень

Обмеження, які зараз діють на валютному ринку, актуальні для підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, проте всі вони будуть поступово скасовані. Про це йдеться у першому звіті Нацбанку про запровадження заходів захисту.

Обмеження, які зараз діють на валютному ринку, актуальні для підтримки макроекономічної та фінансової стабільності, проте всі вони будуть поступово скасовані.
Фото: aif.ua

Що це значить

У Нацбанку зазначили, що всі обмеження, які досі зберігаються на валютному ринку, були введені до 2016 року насамперед через накопичення суттєвих макроекономічних дисбалансів упродовж 2010‒2013 років, анексію Криму та розгортання воєнного конфлікту на Сході, а також запровадження торговельних обмежень з боку РФ.

Попри поліпшення основних економічних показників упродовж 2016-2018 років певні ризики для макроекономічної стабільності зберігаються. Тож подовження частини обмежень на валютному ринку є необхідним, зазначили в НБУ.

Діючі заходи захисту забезпечать послідовність процесу валютної лібералізації. Національний банк послаблюватиме та скасовуватиме заходи захисту поступово і в міру поліпшення макроекономічної ситуації з урахуванням оцінки ефектів від вже знятих обмежень на валютному ринку.

Нагадаємо, у межах валютної лібералізації Нацбанк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн євро на місяць. 

У Нацбанку нагадали, що це вже друге збільшення ліміту протягом 2019 року. У лютому НБУ разом із запровадженням близько 30 інших валютних послаблень збільшив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 млн дол. США до 7 млн євро на місяць.

Також учора було скасовано валютні ліцензії для учасників фондового ринку, а для страхових компаній, що надають послуги зі страхування життя, пом'якшив вимоги для їх отримання.

Коментарі - 5

+
+30
bonv
bonv
9 травня 2019, 14:11
#
Здійснюючи інтервенції, Національний банк дотримувався Стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 роки і не викуповував валюту під час коливань у бік знецінення гривні, а поповнював міжнародні резерви України лише за сприятливих умов на валютному ринку, коли пропозиція валюти була вищою за попит на неї.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 травня 2019, 20:37
#
Когда была паника из-за военного положения, он также вливал чтобы сгладить 4 дня рабочих некоего хаоса.
+
0
bonv
bonv
9 травня 2019, 20:40
#
Форс мажор і не більше:..
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 травня 2019, 20:47
#
Для тех кто покупал доллар по 29-32 - это было что-то большее...
+
0
bonv
bonv
9 травня 2019, 20:47
#
Паніка завжди платить більше..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися