Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 травня 2019, 8:29

Нацбанк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів

У межах валютної лібералізації Нацбанк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн євро на місяць. Це послаблення не буде критичним для збереження макрофінансової стабільності. Водночас воно сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні, йдеться в повідомленні НБУ.

У межах валютної лібералізації Нацбанк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн євро на місяць.
Фото: stockworld.com.ua

Що це значить

  • У Нацбанку нагадали, що це вже друге збільшення ліміту протягом 2019 року. У лютому НБУ разом із запровадженням близько 30 інших валютних послаблень збільшив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 млн дол. США до 7 млн євро на місяць.

«Вільне управління отриманими в Україні прибутками – надзвичайно важливе питання для іноземних інвесторів. Збільшений ліміт у 12 млн євро на місяць фактично задовольняє потреби усіх працюючих в Україні підприємств з іноземними інвестиціями. Проте ми розуміємо, що існування цього регуляторного обмеження, безумовно, є певним бар’єром для нових інвесторів, і наша ціль – його повне скасування», – зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Чим обгрунтоване рішення

Як зазначається в повідомленні, стійка тенденція поліпшення макроекономічної ситуації в Україні дає змогу продовжувати зняття валютних обмежень, які шкодять бізнес-клімату.

Читайте також: Бізнес озвучив сім очікувань від нового президента

Водночас валютні послаблення, запроваджені разом із введенням в дію нової ліберальної системи валютного регулювання з 7 лютого 2019 року, не мали значного впливу на фінансовий ринок.

Сьогодні спостерігаються достатньо невисокі обсяги як інвестицій за кордон в рамках е-лімітів, так і репатріації дивідендів. Тому послаблення спростили ведення бізнесу, але не тиснули на курс гривні, яка зміцнилася на 4,3% від початку року. Водночас чиста купівля валюти Нацбанком на міжбанківському валютному ринку становила близько 1 млрд дол. США.

Враховуючи сприятливі макроекономічні умови, спрощення репатріації дивідендів за кордон залишається одним із пріоритетних завдань дорожньої карти валютної лібералізації. Швидкість запровадження нових валютних послаблень залежатиме насамперед від темпів поліпшення макроекономічної ситуації та стану фінансового ринку.

Коментарі - 8

+
+49
Transfer Go
Transfer Go
8 травня 2019, 9:03
#
Идёт подготовка к усиленному выводу средств из Украины
+
+11
vetalmihey
vetalmihey
8 травня 2019, 11:11
#
Все уже давно вывели
+
+26
AleksandrBank
AleksandrBank
8 травня 2019, 13:33
#
И завели обратно )
+
0
locustsucol
locustsucol
8 травня 2019, 18:20
#
Неправда. В статье есть слова про низкий уровень объемов таких выводов валюты с линком на статью с отчетом в цифрах.
+
+11
AleksandrBank
AleksandrBank
8 травня 2019, 10:50
#
Валютная либеризация много вывели средств с февраля? Хватит страхи разводить. Многие банки иностранные оставляют у нас средства и не выводят. Как и бизнес будет оставлять дивиденды и развивать в Украине бизнес.
+
+26
hanspushka
hanspushka
8 травня 2019, 11:06
#
Да это бот новый, посмотрите его комменты. Под каждым постом зраду разводит
+
+45
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 травня 2019, 12:10
#
Має бути й така людина. Я б не зміг жити при таких упадницьких настроях. Як можна з дня в день одним негативом жити? Погано і буде ще гірше... Жах. Навіть в самій глибокій ....пі можна знайти позитив. В кінці кінців, у нас не Венесуела і не Судан...
+
+11
yarg
yarg
8 травня 2019, 11:32
#
Это реально интересно для 5-6 предприятий. 7 миллионов евро - это 210 миллионов гривен. т.е. даже фирма с чистой прибылью миллиард гривен и принадлежащая иностранцам могла вывести эту прибыль за 5 месяцев. теперь выведет за 3 месяца.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися