Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 травня 2019, 11:08

Курс в п'ятницю: чому можливі сюрпризи

Ця п'ятниця на валютному міжбанку буде досить цікавою і динамічною в першій половині дня з подальшим падінням активності після обіду.

Ця п'ятниця на валютному міжбанку буде досить цікавою і динамічною в першій половині дня з подальшим падінням активності після обіду.
Фото: ukrinform.ua

На ринок та настрій його учасників будуть впливати три основні чинники, які й забезпечать такий розвиток подій:

1) До обіду на торгах буде присутня значна пропозиція валюти за рахунок обов'язкових продажів експортерів. Після попередніх п'ятиденних вихідних- вчора збільшений обсяг валютної виручки був зарахований на рахунки клієнтів і сьогодні, як мінімум 30% від цих надходжень вийде на торги;

2) Обмежений попит на валюту перед вихідними. Покупців буде не так багато:

а) «дочки» іноземних компаній, що репатріюють чергову порцію дивідендів (зараз це не дуже великі суми);

б) імпортери та інші клієнти, що вичікували мінімального рівня котирувань через перекоси попиту і пропозиції на великодні та травневі свята. Тут все буде залежати від курсу і якщо великого просідання не буде — багато хто з них віддасть перевагу розміщенню гривні на короткі депозити, чим купівлі валюти;

в) сам НБУ — він спробує скуповувати надлишок пропозиції долара для поповнення ЗВР і головне — щоб він не «перестарався» з такою скупкою та не розгорнув цим ринок.

3) Різке зростання ліквідності в банківській системі. Збільшення коррахунків фінустанов відразу на 17,0 млрд гривень до 60,6 млрд — погана новина для нацвалюти. Але враховуючи, що основна частина цих заходів сконцентрована на 4-6 банках — підірвати ринок це не зможе, хоча нерви дилерам ймовірно попсує.

Прі виході одночасно декількох великих покупців валюти — можуть пожвавитися як спекулянти, так і продавці в надії покачати курс. Але найбільші гравці не чекають зі своїми обсягами другої половини дня (є ризик не встигнути купити всю суму) і тому всі розклади попиту та пропозиції ми побачимо вже до 12 годин.

Після обіду на п'ятничному ринку залишиться тільки дуже невелика кількість реальних гравців, що дозволить спекулянтам на поодиноких і дрібних угодах просто доформувати тренд, що склався в першій половині дня. Настане традиційне передвихідне затишшя з дуже низькими оборотами вже до кінця сесії.

За рахунок зростання обов'язкових продажів експортерів ми прогнозуємо на 3 травня обсяги операцій на міжбанку в межах 430-460 млн доларів при здійсненні до 600 угод.

До обіду на торгах можливі суттєві розвороти курсу в той період, коли на них будуть виходити основні гравці. Але в цілому, тренд по курсу сформують ситуативні інтереси і дії 10-20 великих клієнтів та самого НБУ.

Спекулянти продовжать сьогодні працювати в форматі «в дві сторони», а Нацбанк при ситуативному надлишку пропозиції валюти — вийде з її скуповуванням в «анонімному» режимі через Matching.

Ми прогнозуємо на сьогодні коридор по долару в межах 26,35-26,55 гривень з активною першою половиною дня і дуже низькими обсягами операцій після обіду.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,25- 26,55 і продаж 26,70-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,55-26,65 гривень та продаж 26,72-26,80 гривень.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 3

+
+25
AleksandrBank
AleksandrBank
3 травня 2019, 11:33
#
03.05.2019
В очередной раз ситуация с остатками на кор.счетах не о чем не говорит. Казалось бы вчера 43,6, а сегодня все 60,6 млрд.грн. Т.е. плюс 17 млрд., это не мало. Но ситуация диаметрально противоположная. Вчера был особенный день, обычно в первый день месяца такого не происходит, рынок откатил пятницу 26.04., но тогда всем нужна была гривна, много ушло на зарплаты и взаиморасчеты. На самом деле сегодня малая часть компаний также выплачивают ЗП еще, это те у кого выплаты 5-го числа. Сегодня рынок входит в нормальный режим. Потому вчерашний рост сегодня гривна компенсирует укреплением.

Доллар 26,40-26,55
Евро 29,40-29,67
Рубль 0,4040-0,4063
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/121332/
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
3 травня 2019, 12:30
#
Выкуп идет Нацбанком по 26,50 гривен за доллар, вот и поддержали этим котировки в таком коридоре.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
3 травня 2019, 13:37
#
НБУ выкупил 20 млн. Думаю позже еще откупит небольшую сумму.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися