Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 квітня 2019, 15:58

Чи варто економити, купуючи для українських СЕС сонячні панелі з Китаю

Більше 50% світового ринку сонячних панелей покривають 9 найбільших китайських виробників. У 2018 році китайські компанії, що займаються поставками сонячного обладнання, змінили політику ведення бізнесу — тепер основний акцент робиться на великі оптові поставки, які розписані вже на місяці вперед.

Зважаючи на великий попит на сонячні батареї, для того щоб задовольнити попит дрібних замовників, великі заводи звертаються до так званим «3 заводам», якість продукції яких досить низька, але в той же час ціна електроенергії рекордно дешева — від 0,22 $ цента за ват.

Український ринок сонячної енергетики важливий для китайських виробників, але через відсутність тут великих замовників ризик потрапити на таку третьосортну продукцію особливо великий.

Чому так відбувається

На виробництво однієї кремнієвої панелі йде близько 4 днів і суттєво прискорити цей процес на даний момент технічно неможливо. Тому, щоб задовольнити весь час зростаючий попит на сонячні панелі, великі китайські гравці в галузі альтернативної енергетики активно будували заводи з виробництва фотомодулів. Але за останні 10 років ціни на продукцію знизилися майже в 10! раз (з $ 3,49 за ват в 2008 році, до близько $ 0,4 / Вт в 2019).

При такому положенні справ запускати нові виробництва для великих компаній не є доцільним. Ситуацію додатково посилило скорочення субсидування галузі урядом Китаю. Тому більшість китайських відомих компаній з виробництва панелей почали працювати в мінус, а деякі (наприклад, Suntech Power і Yingli Solar greentechmedia.com) вже заявили про своє банкрутство. Ситуація нагадує аналогічні процеси минулих років з європейськими виробниками сонячних панелей (Solon, Q-Cells, Conergy, Solarworld і т.ін.), яких збанкрутіла політика китайців по демпінгу цін.

У такій ситуації третьосортна продукція є чимось на зразок кола порятунку — компанія не втрачає замовника, але, в той же час, їй не треба фінансувати збільшення власного виробництва.

З неякісними модулями вже зіткнулася Індія, коли розробники великих проектів почали купувати більш дешеві і неякісні китайські сонячні модулі, щоб зменшити витрати, і скоротити терміни реалізації. Зараз в країні проводять антидемпінгове розслідування по сонячному обладнанню з Китаю (http://solarpanels.com.ua/).

Якість елементів

Сонячні елементи ділять на 4 рівня якості. Зазвичай використовують елементи рівня Grade «A» (без дефектів) і Grade «B» (дрібні візуальні дефекти).

Grade «С» і Grade «D» вважають непридатними у виробництві звичайних сонячних панелей потужністю від 100 Вт (американські і європейські виробники намагаються взагалі з ними не працювати). Саме такі фотоелементи і використовують недобросовісні виробники для зниження ціни на продукцію.

Такі складові спочатку проходять сортування на цілісність, потім брак обрізається і з обрізків збирається сонячна батарея. Для збірки доводиться використовувати більш часту пайку, що істотно зменшує надійність і працездатність панелі.

Якість покриття

  • Ламінуюча плівка EVA.

Термін експлуатації якісної EVA плівки близько 25 років. У найдешевшого варіанту, який зазвичай використовують недобросовісні виробники, цей термін набагато менше — від 5 до 10 років. Згодом, від зовнішнього впливу плівка мутніє, падає ККД панелі, пристрій може вийти з ладу.

На початкових етапах експлуатації з'ясувати, яка плівка використовувалася при виготовленні панелі, не зможе і професіонал, тим більше що багато українських постачальників китайських сонячних панелей не мають ні найменшого поняття, що за EVA плівка використовувалася у виробництві.

  • Тильна плівка (ПЕТ) PET Backsheet.

ПЕТ захищає батарею з тильного боку. Її товщина впливає на напругу на панелі. Ці дані виробник вказує в характеристиках панелі (але, на жаль, ці дані часто не відповідають реальності).

Як визначити якість сонячної панелі

Розпізнати неякісний товар досить складно, але деякі моменти все ж допоможуть виявити брак.

  • Сонячні панелі нестандартних розмірів.

У виробництві кремнієвих панелей використовують два види елементів: 125х125 мм і 156х156 мм.

Якщо панель зібрана за іншими стандартами, її збирали з частин елементів і її якість під питанням. До того ж, деякі компанії і продавці вводять свої види категорій Grade. І під виглядом придуманих Grade «A ++» продають «С» і «D».

Китайські панелі потужністю нижче 80 Вт в більшості збираються якраз з елементів, які не пройшли відбраковування, відповідно краще не використовувати їх при монтажі станцій.

  • Низькі показники генерації при одному і тому ж розмірі модуля різних виробників.
    Гарантійні зобов'язання.

На якісну продукцію виробник дає гарантію, як мінімум, на 10 років.

Що робити і як убезпечити себе від неякісних сонячних панелей

При замовленні обладнання напряму від заводу можна спробувати застрахувати його в європейському банку. І обов'язково повідомити представників заводу про це. Якщо таке ваше рішення сприймається заводом спокійно і адекватно, у продукції можна бути впевненим.

Якщо виробник починає збільшувати ціну або виставляти додаткові умови, якість обладнання під питанням. У деяких випадках ціна може піднятися на 5-10 центів за ват потужності, а така ціна вже дає можливість звернути увагу на більш технологічне і сучасне обладнання. Наприклад, на панелі американських компаній, які (в порівнянні з китайськими) зараз на фінансовому підйомі завдяки підтримці держави і різних технічних нововведень.

Компанії-виробники сонячних панелей з США зазвичай мають повний автоматичний замкнутий цикл виробництва і серйозну перевірку якості та браку, так як сильно орієнтовані на внутрішній ринок. В Україні працюють офіційні представництва американських компаній First Solar і SunPower.

Сонячні панелі — дороге вкладення, орієнтоване на довгострокову роботу (більше 30 років). Погоня за економією на цій складовій сонячної станції може закінчитися через кілька років непрацюючими модулями або ж збільшити терміни окупності проекту на роки, адже «дешеве добрим не буває».

Коментарі - 2

+
0
AlexBellI
AlexBellI
14 травня 2019, 16:38
#
Краще не економити і купляти сертифіковані, як от Risen, JA Solar чи Trina - зі списку Tier1. От як тут prel.prom.ua
+
0
Bokas
Bokas
20 квітня 2020, 23:12
#
Я бы относился к китайским производителям серьезнее.  Например JaSolar отличный китайский бренд, да и китай уже сейчас не тот в хорошем смысле
https://solarpanel.today/kitaiskie-solnechnie-paneli/ 
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися